Motorunuz hayirli olsun, kazasiz belasiz kullanmaniz dilegiyle.
Uzun sure 250cc motosiklet kullandiginizi hatirliyorum. Mt 7 cogu motosiklet ile kiyaslanamayacak kadar atik bir makine.
Gidis,yakit,vergi,bakim masrafi, sele konforu gibi gulu sevenin katlanacagi seyler olacaktir. Bunlari zaten uc asagi bes yukari hepimiz biliyoruz.
Merak ettigim Istanbul gibi bir ilde sehir ici trafikte bu buyuk performans farki surus stilinizde bir degisiklige, guven hissiyatina neden oldu mu ?
Uzun zamandir 250cc motosiklet kullaniyorum, (scooter,naked, karenajli vs) hem fiyat olarak aralarindaki farki, hem de isletme maliyetlerini dusununce buyuk hacimi hep erteledim. Cogu zaman altimdaki makineler hakkinda en optimum motosiklet, bundan fazlasi lukse, ihtiyac fazlasina girer diye dusunsem de, bazen gunumuz otomobillerinin (tabi ki her defasinda bir tofas ile karsilasmiyoruz) cok iyi ivmelenleri nedeniyle etrafimda araclardan kopup uzaklasamadigim veya konforsuz/guvensiz hizlarda seyrettigim hissine kapiliyorum.
Bu konuda olan gozlemlerinizi yazarsaniz cok sevinirim. Bu nedenle cc yukselttiginizi farzediyor olsam da pek ala tamamen kisisel zevk sonucu yuksek hacimli naked bir motosiklete gecmis de olabilirsiniz.
Uzun lafin kisasi `baba gazi actin mi kopacaksin ` mi diyenlerdensiniz, `adam akilli surene bir sey olmaz, millet commuterla dunya turu atiyor ` mu dersiniz
Sokollu ya sormussunuz direk ama yazilanlari okuyunca ben de iki laf etmeden gecmeyeyim dedim. Eger hizli akan bir trafikte iseniz, Istanbulu pek bilmem ama E5 gibi bir trafik diyelim, ve motorunuz ortalama trafik hizini yakalamakta zorlaniyorsa bu sizi biraz daha fazla riske sokacaktir. Neden, cunku etrafinizda sizden daha hizli giden birsuru arac oldugundan surekli sizi gececekler ve her gecis eylemi de ayri ayri risk demektir. Ayni sekilde daha guclu bir motorla, ortalama 100-120 km hizla seyreden bir trafikte siz 150 ile giderseniz, bu sefer de siz herkesi gececeksiniz ve yine her gecis eyleminde potansiyel risk almis olacaksiniz.
250 cc den sonra 60-70 beygirlik bir makinaya ilk kez binen kim olursa olsun, eskisine gore, ilk baslarda olmasa bile, daha riskli ve daha hizli kullanmaya baslar, ben bugune kadar 600 ve uzeri makina kullanipta trafikte tabiri caizse yasli amcalar gibi giden kimseyi gormedim, emin olun siz de ne kadar sakin olursaniz olun eskisine gore daha hizli kullanacaksiniz.
Acik, hizli akan trafikte bu zaten yukarda bahsettigim sinirlar cercevesinde kalirsaniz sizin icin daha iyi ve guvenli olacaktir mutlaka. Trafikte ne kadar az arac gecerseniz o kadar az risk almis olursunuz. Yogun trafikte zx10R da sizin 250 lik motorunuzdan daha hizli gidemeyecektir zaten.
Burda en onemli konulardan biri de motora alismaniz, ayni oranda gazi actiginizda buyuk motor 250 lige gore cok daha hizli gideceginden, ilk olarak buna alismaniz gerekiyor. Ust sinif motorlara ciktikca, yol tutus, frenleme, malzeme kalitesi gibi konularda artis oldugunu farkedeceksiniz zaten. Bu degiskenlere ne kadar kolay alisirsaniz ust sinif motora o kadar rahat gecis yaparsiniz. Nacizane tavsiyem, ne alirsaniz alin ama gerek agirligina, gerek gucune,frenlerine alisana kadar bir sure gaza gelme tahriklerine kapilmadan sakin kullanin, daha sonra da gaza gelme durumunu kontrollu olarak artirin. Yoksa sikinti yasamaniz kacinilmaz olur.
Selamlar,
Ben 250 cc'den geçeli 2.500 km oluyor, sorunuza cevap verebilirim sanıyorum.
Evet güven veriyor. MT07 kıvraklığı, hafifliği ve tabii ki her devirde yüksek tork üretmesi sayesinde herhangi bir yerde bulunmama kararı verdiğiniz anda oradan uzaklaşma imkanı tanıyor, tam anlamıyla 3 saniyede yok olabiliyorsunuz. Bu açıdan aklı başında olan ellerde çok daha güven veren bir makina.
Ama tabii bu güvenin fazlası zarar olabilir. En olmaz anlarda bile kopup gidebilme kapasitesi var MT07'nin. Bu en olmaz anları fazla zorlamaya yeltenirse insan en sonunda başına bir şey gelir. Kim olursa gelir... Geldiğini görüyoruz.
Özetle nerede kopup gideceğini ya da sınırları zorlayacağını, nerede adam gibi kullanacağını bilen herkese güven sağlar MT. Bilmeyen için ise Demokles'in kılıcıdır
Güvenli sürüşler.
Yine haddim olmadan mt07 ile ilgili birseyler yazmak istiyorum yeri gelmisken. Bizim milletimiz kendi malini yermeyi pek sevmez ama olsun.
MT07 abisi mt09 gibi cooook guzel bir motor bloguna sahip kesinlikle, Yamaha da motor kismini yapanlarin elini opmek lazim o derece. Ayrica yine her iki motoru da rakiplerine gore bu kadar hafif yapabilmeleri gercekten takdir edilecek bir durum. Bu konuda onlardan daha iyi ornekler de var ama yine de hafif motor yapmak kolay bir is degil, yapanlarin ellerinden opuyoruz.
Az da olsa kullanan biri olarak geleyim elestirilerime, bunlari mt07 nin rakibi olan ER6 nin 2006 kasasini yaklasik 10bin km kullanan biri olarak yaziyorum.
Motor cok iyi ivmeleniyor ama ayni kalitede duramiyor! ER6 kesinlikle bu konuda daha iyiydi, mt07 gibi yeni bir motorun cok daha iyi olmasini beklerdim cunku alet cok cabuk hizlaniyor, ama frenler yeterince is yapmayinca biryerlere patlama riskini de artiyor.
Yol(k) tutus, suspansiyon konusuna girince kendimi kaybedip kufretmeye baslasam yeridir diye dusunuyorum. ABS lisi 25 lira civarinda falan sanirim, bu kadar paraya satilan motora nerdeyse hicbir ise yaramayan suspansiyonlar koyduklari icin Yamahayi basip makinaliyla falan tarayasim geliyor o derece.
Tamam ohlins koy demiyoruz ama koydugun aletler bir ise yarasin bari, s.ici dusuk hizlarda, bozuk yollarda bu kadar yumusak olmasi isinize gelebilir ama, o yumusaklik motorun yol tutusunu, fren kabiliyetini, dengesini falan herseyini bok ediyor bunun farkinda olmamalari imkansiz. Biraz sert fren yapinca alet g.tu basi kaybediyor naaptigini sasiriyor. Yolda biraz viraja yatayim deseniz basliyo yine altinizda oynamaya.
AEA videosunda s.icinde cok iyi ama pist icin iyi degil demisti, insanlar da ben piste girmiyorum zaten nolacak diye dusunuyor bu durumda ama mevzu oyle degil iste, siz farkinda olmasanizda, girdiginiz her virajda o suspansiyonlar sizi yere yapismaktan koruyor, sizi dengede tutuyor.
Bir suredir mt07 kullanip, hatta bakin ben bununla virajda yapiyorum diyen arkadaslar, en azindan suspansiyonlari daha iyi olan bir motorla ayni virajlari yaptiklarinda aradaki farki cok daha net goreceklerdir.
E napalim ne kadar ekmek o kadar kofte diye dusunmemek lazim.
Burda motor tavsiye ederken, iyi yonlerinden once insanlara kotu yonlerini soylemek daha faydali olur diye dusunuyorum. Kimse niyeyse benim yogurdum eksi demiyor, sanki altindaki motoru kendisi sifirdan uretmis gibi.
Kisaca MT07 motor blogu cok basarili, motor gayet hafif ama on catal ve arka amortisor kesinlikle yetersiz, bana kalirsa rezalet, frenleri de gercekten kotu bir motor. Bence bu sinifta ayni fiyatta olursa er6 daha mantikli bir alet.
Cogunluk mt07 ye kucuk hacimli motordan gectikleri icin bahsettigim seyleri cok net anlayamiyor olabilir, bu tipik bir "el yumrugu yemeyen kendininkini balyoz sanirmis durumu" yani daha iyisini kullanmadigi icin kullanici motorun gayet iyi ve yeterli oldugunu dusunuyor.
En azindan tecrubesiz kullanicilara bu durumu yazalim ki aldiklari makinayi kusursuz sanmasinlar, iyi yonlerinden once zayif yonlerini bilsinler diyerek de bitiriyorum.