YAKAMOZ nedir?

Katılım
6 May 2005
Mesajlar
312
--------------------------------------------------------------------------------

Genellikle yanlış bilinen "Yakamoz" ayışığının suya, denize vuran yansıması değildir. Yakamoz bir canlıdır, latince ismi Noctiluca Milliaris olan bu canlı, bir biçimde ateş böceğinin denizde yaşayan versiyonudur. Luminisens maddesini vücudunda barındıran bu canlıya dokunulduğunda bir ışık saçar. Bu canlı bir planktondur, yani milimetrik boyutlarda bir canlıdır. Bunlardan milyonlarcası bir araya geldiğinde geceleri bir kayık geçerken, veya bir balık sürüsü geçtiğinde bu canlılara çarparak ışık çıkartmalarına neden olurlar.

O yüzden balıkçı sandallarında yüksek bir direk ve bu direğin ucunda oturulacak bir yer vardır. Gırgır motorlarının köprülerinin çok katlı ve en üst kattan bile kumanda edilebiliyor olmalarının bir sebebi de budur. Balıkçılardan biri buraya oturarak ay olmayan geceleri balıkların yakamoz yaparak geçtikleri yolları görüp dümenciyi oraya yönlendirirler veya doğrudan kendileri tekneye (gemiye) kumanda eder. O yüzden Lüfer avlarken Lüks ışığı kullanılır, ışık balık gelsin diye değil misinanın değdiği, yakamozların çıkardığı ışıktan Lüfer korkmasın diye Lüks ışığı ile yakamoz ışığını öldürmek için kullanılır.

Kelimeleri harcarken yanlışlara düşmeyelim. Esasında Yakamoz (eğer göreniniz varsa bilir) olağan üstü bir şeydir, Yakamoz olduğunda denizde uzun floresan lambalar yanıyormuş gibi olur. Ama bunun için ay ışığı olmaması gerekir. Ay ışığında (daha baskın olduğu için) göremezsiniz. O kadar muhteşemdir ki, o anda tüm romantizm biter sanki uzaylılar gelmiş gibi denize yönelirsiniz. Birde Yakamozlu ve Ay ışıksız gecelerde denize girince pırıl pırıl uzaylı gibi olursunuz. Özellikle gece dalışlarında (scuba) dalış sonrası su yüzeyine çıkınca yakamozlar binlerce yıldız halinde parmaklarınızın arasından büyüleyici biçimde geçerler.
kaynak:www.denizce.com.:)
 
Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
9 Tem 2005
Mesajlar
615
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
shadow-vt, ay ışığının denizde yansımasının da bir adı vardı? şavk mıydı acaba? ayın şavkı derler ya?
 
Katılım
17 Nis 2005
Mesajlar
49
hee gece dalıcaz çıkıcaz yakamozlar.... lan ben bunu denerim ama bah ha valla denerim. :silent: bu arada yakamoz kütahya da bir cafedir ama caddesinde iğrençtir,bi sipariş vermek için 1 saat gelmesi için 2 saat beklersin.yolu düşenlere keisnlikle tavsiye etmiyorum :king:
 
Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
10 May 2005
Mesajlar
4,906
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
valla doğru bildiğimiz bir yanlış daha düzeldi, eyvallah SHADOW. Yanlız bunnar bi yerimize kaçmasın gece denize girince :queen:
 
Katılım
13 Haz 2005
Mesajlar
345
eevet budur abi ben ayın yansımasının yakamoz olmadığını biliyordum da tam tarifini bilmiyordum iyi oldu... :king: Hadi resminide ben ekleyeyim...
yakamoz.jpg
 
Katılım
6 May 2005
Mesajlar
312
Eyong' Alıntı:
valla doğru bildiğimiz bir yanlış daha düzeldi, eyvallah SHADOW. Yanlız bunnar bi yerimize kaçmasın gece denize girince :queen:
:cherry: bilemem artık tedbirini al yinede yalnız gündüz kacarda gece yolda yürürken arkadan gelenler aaaaa stop lambası takmış galiba şeyine demesinler aman dikkat derim :pl:
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst