Merhaba 2.el aldığım motosiklet için yağ değişimi yapmak istedim tapayi açtığım da çapaklanma gördüm filtre de bu neden olur ve ne yapmalıyım sonucu kötü olurmu ?
Cümlenizde bir anlam düşüklüğü var, tapayı açıp filtrede çapak görmek. Bu ikisi bağımsız elemanlar. Filtre derken tapanın mıknatısını vs mi kasdediyorsunuz acaba (sırf meraktan).
Kimi motosikletlerde karter tapasının içinden yağ süzgecide çıkmaktadır, en basitinden örnek verecek olursam NS200'lerin karter tapasını açtığımız zaman içinde bir adet süzgeçte vardır.
Yağ pompasına entegre olanları biliyordum ama tapada olması ilginç. Tapa bu mudur? Filtre içinde mi? Dolaşım hattında değilse nasıl süzebiliyor. Tamamen bilgi amaçlı soruyorum Motoseverrr. Mıknatıstan mı bahsediyoruz yoksa filtre derken?

Bu tapayı sökünce içindende yukarda attığım ilk resimdeki süzgeç çıkıyor, o süzgeci sökemedende yağ tam anlamıyla boşalmıyor.
[url]https://i.hizliresim.com/4t6slzq.png[/url]
Az önce resmi iliştirmemişim..
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:00 ----------
50 cc lerde yağ filtresi yok belkide ondan bu şekilde çözüyorlar. Alttaki resim de sanki baya baya filtre, kağıttan, tapadan bağımsız.
hocam sadece 50 cc lerde değil birçok motorda yağ filtresi yok böyle ufak bir tel süzgeç var , mesela bendeki 2014 Xmax 250 de bile sadece bu tel süzgeç vardı , 4 subaplı yeni nesil motorlu Xmax da ise kağıt filtre gördüm yanlış hatırlamıyorsam..
Benim 2016 xmax'a kadar yağ filtresi yoktu, 2018'deki kasalara eklediler, benim yağ değişim aralığı 3bin km, yenilerde 5binkm oldu, herhalde yağ filtresi olduğu için 5bin km'ye çıkardılar sonunda.
hocam sadece 50 cc lerde değil birçok motorda yağ filtresi yok böyle ufak bir tel süzgeç var , mesela bendeki 2014 Xmax 250 de bile sadece bu tel süzgeç vardı , 4 subaplı yeni nesil motorlu Xmax da ise kağıt filtre gördüm yanlış hatırlamıyorsam..
Çok az bakır tanecikler vardı yağda birazda tapa içindeki süzgeçte demir talaş vardı
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:56 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:52 ----------
Taba içinde süzgeç var o süzgeç içinde birikmiş demir talaş vardı
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:56 ----------
Evet benim motorda aynı tapada süzgeç var o süzgeç içinde birikmiş demir talaş gördüm
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:03 ----------
Evet benim motorda aynı tapada süzgeç var o süzgeç içinde birikmiş demir talaş gördüm soğuk terler döktüm biraz
Evet birebir aynı ����
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:02 ----------
2012 model 43000 km ilk sahibinden aldım motoru çok hor kullanmış konuşmada anladığım kadarıyla
Çalışırken çekiçle vurma sesi geliyor mu? Gaz verince kesilip bırakınca gelir.
Abi yatak sesi tam tersi diyebilirim, marşa ilk basıldığında yataklarda yağ olmadığı için ilk 1-2 saniye vuruntulu çalışılır ardından oraya yağ dolunca rölantideki yatak vurma sesi gider. Gaza basıldığı zaman yataklardaki boşluk bir hayli fazla olduğu için vuruntu sesi meydana gelir. Yüksek ihtimalle bu motorun krankı yataklı değil rulmanlı kranktır yani biyel kolunun içinde yatak yerine rulman var o dağılmaya başlamış olabilir, eğer o krankı rektefiye edebilecek bir rektefiyeci varsa yapılması en ucuz yol olur.