Yağ Tapasının Düşmesi ve Motosikletin Kayması

Merhabalar motorcu kardeşler,

Birkaç saat önce seyir halindeyken yerinden çıkan yağ tapasının yaşattığı tehlikeye değineceğim.
Bunu anlatmamdaki asıl amaç; motosikletlerimizin rutin kontrollerini hiçbir zaman aksatmamamız... Yoksa bedeli ağır olabilir.

Kısaca yaşadıklarımı anlatayım;
Bu akşam eve dönüş yolunda 110-120 hızlarında seyrederken aniden arka teker kaymaya başladı, adeta buzlanmış bir yoldan daha kaygan gibiydi. Bu kayma hemen akabinde yalpalamaya dönüştü ve hızlıca sağa sola atmaya başladı kendini. İlk etapta lastiğim patladı sandım, daha önceden yaşamıştım çünkü. Derken arka frene bile dokunmaya vakit kalmadan yalpalama aynı şiddetle öne de geçti ve o meşhur tank slapper mevzusu başladı. Sanki kızgın bir boğanın üzerinde rodeo yapar gibiydim. İşte şimdi ciddiye almaya başlamıştım olayı. Gerçi motosiklet kullanmak başlı başına ciddi bir iş, sadece o an normalden daha fazla bi ciddiyete büründüm. :) -Şükürler olsun ki o sıra yol müsaitti ve iki arabanın arasında değildim- Ardından depoyu bacaklarımla sıkıca kavradım ve gidonu kadın eli tutar gibi tuttum. Aklıma gelen tek şey buydu o an. Adrenalin salgısının verdiği şapşallıkla ön freni de tatlı tatlı sıkarak hızımı düşürdüm. Tank slapper biter bitmez ön freni güvenle sıktım ve sonunda sağ salim durdum. Motoru stop edip direkt lastiğin durumuna bakmaya yeltenirken yerde biriken kocaman motor yağını farkettim. Eğildiğimde de tapanın yerinde olmadığını... :)

Velhasıl motoru bir benzinliğe iterek götürdükten sonra Garaj'a yakın olan Yasdal abimden yardım istedim. Sağ olsun, yeni bir tapa ve motor yağıyla yardıma yetişti. Bende o sırada lastiğimi yıkayıp temizledim. Bu arada yağ değişim zamanı da gelmişti. :mrgreen:

Sonuç olarak motorunuzu dinleyin, düzenli olarak elleyin, kontrol edin bir şey yapın. En azından yağ tapasını haftada bir elinizle yoklayın.

Güvenli ve huzurlu sürüşler dilerim...

(Not: motorumun ağırlık merkezi oldukça yukarıda ve ağırlığı da 210 kg civarlarında)

çok geçmiş olsun..motorunda yatak sarma falan durumu olmadığına sevinmelisin.. büyük bir kazayı ucuz atlatmışsın :)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Çok geçmiş olsun, inan okurken heyecanlandım

Geçmiş olsun :rendeer:

Şanslıymışsın ki kurtarmışsın. Normal şartlarda tankslapper durumunda ön frene dokunmak kötü bir tercih, arka teker yağlanmışken daha da kötü. Arka teker yağa bulanmış, ön teker de tankslapperdayken yapacak tek şey tankslapper bitsin diye dua etmek, ardından hafifçe ön fren kullanarak durmak olur.

bu demek oluyor ki yağını değiştiren şahıs vidayı tam sıkmamış hemen gidip o adamı şeytmeli hımmmm yani uyarmalısın :queen:

Bir ihtimal olarak motorun ağır oluşu seni kurtarmış olarak düşünüyorum

Geçmiş olsun ucuz atlatmışsın Allah hepimizi kazadan beladan korusun...

bu demek oluyor ki yağını değiştiren şahıs vidayı tam sıkmamış hemen gidip o adamı şeytmeli hımmmm yani uyarmalısın :queen:
O şahıs benim. :mrgreen: İyi sıktığımı hatırlıyorum, sadece yalama olmasın diye zorlamamıştım. Taa 3.500 km önce...

Son düzenleme:

Yağını kendisi değiştiriyor bu. Artık ne şekilde şey eder uyarır bilinmez:flower:

Moruk şaka bi yanada çok geçmiş olsun.
Ulan hergün orasını burasını kurcalıyon motorun. Kıçını başını kontrol ediyon. Başına neler geliyo...
Bide bana bak anasını satayım ratbike resmen bi halt olduğu yok :mrgreen:
Geliyom msn'e :thumleft:

---------- Post added at 23:18 ---------- Previous post was at 23:15 ----------

Hee donunu değiştirdin mi hacı eve gidince :flower:

Olum hep bu Hyosung'un işi bunlar. Alıcam Triumph ya da MV Agusta, kurtulacağım bunlardan. :D

Hem ben yağı o kadar güzel değiştiririm ki, sorma yani... :p

çok geçmiş olsun benzer bi olayda benim başıma gelmişti benzin komple kartere ordanda tahliye hortumuyla direk arka tekere gelmişti kırmızı ışıkta farketmiştim kokudan

Çok geçmiş olsun. Bu yazdıklarınızı dikkate alıp kontrol etcem her seferinde. Selamlar...

Geçmiş olsun :rendeer:

Şanslıymışsın ki kurtarmışsın. Normal şartlarda tankslapper durumunda ön frene dokunmak kötü bir tercih, arka teker yağlanmışken daha da kötü. Arka teker yağa bulanmış, ön teker de tankslapperdayken yapacak tek şey tankslapper bitsin diye dua etmek, ardından hafifçe ön fren kullanarak durmak olur.
İyi de babacım biraz daha gitsem parkeden arabalara patlayacağım. Yön de veremiyorum merete... Yavaşlamak için elimde olan tek şey limon sıkar gibi bir ön fren. Ha belki ayağa kalksam yine yavaşlatırım ama o kadar fanteziye gerek yok. :)

_w_

Çok geçmiş olsun. Allahtan yatak sarmamış yoksa daha kötü sonuçlar dogurabilirdi.

İyi de babacım biraz daha gitsem parkeden arabalara patlayacağım. Yön de veremiyorum merete... Yavaşlamak için elimde olan tek şey limon sıkar gibi bir ön fren. Ha belki ayağa kalksam yine yavaşlatırım ama o kadar fanteziye gerek yok. :)

Tabii ki yapacak bir şey yok :) Ben de senin yerinde olsam aynı riski alıp yavaşça ön frenle durmaya çalışırdım, yine de tankslapperda ön fren ciddi risk.

Geçenlerde CBF'le artçılı giderken arka tekerim patladı, 90'la giderken motorun arkası bir anda yanıma geldi. Debriyaj ve hafif ön fren kullanarak kenara çektim, artçımı taksiyle gönderip ardından erkek iç giyim mağazası aramaya koyuldum :p Durana kadarki o 10 saniyelik sürede soğukkanlılık, tecrübe ve şanstan başka şeye güvenme şansı olmuyor. Aynı olay 3 sene evvel başıma gelseydi %80 düşerdim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar