Yağ Seviyesi Nasıl

Merhabalar, 2019 model nmax 155 motorumun bugün yağını kontrol ettiğimde (vidalama yapmadan) yağ seviyesi çubuğun max ve min noktalarının ortasındaydı. Kitapçığında o aralık olması gerektiğini söylüyor. Yağ seviyesinin ortada olması ideal midir? Hangi seviyede dikkat etmek gerekir? Birde 2 ay önce aldım motoru bakımlarını yetkili serviste yaptırdım lastiklerini vs. değiştirdim 1 ay kullanmadım son 1 aydır aktif olarak şehir içinde kullanıyorum (600km yol yapmışım) sanırım 1 ay önce orta noktayla max noktasının arasındaydı yağ seviyesi şimdi ortada biraz azalmış sanırım bu önemli midir yoksa yağın biraz azalması normal midir yani böyle şeyler olabilir mi? Bugüne kadar bu tip konularla pek alakam olmadığı hiç bir bilgim yok öğrenmek adına soruyorum. Şimdiden teşekkürler

Genellikle tüm motorlarda minimum ve maksimum arasında olmalıdır ama sen kitapçıkta ne yazıyorsa ona göre ayarla. Yağ bazı motorlarda zamanla eksiltme yapabilir, minimum seviyesine kadar düşerse motordaki yağ ile aynı cins(yarı sentetik-tam sentetik) ve aynı viskositede(10w30, 10w40 vs.) yağ ile ekleme yapmalısın.

yağ eksilir zamanla. biraz silindire sızabilir, contalardan sızabilir... motor mavi duman atmıyorsa, motor bloğunu yağ tabakası kaplamamışsa dert edilecek şeyler değil. ağzına kadar doldurma, dibine kadar eksiltme.

peki yağ değişiminde orta seviyedemi kalıyor ölçü, hayır; yağ çubuğundaki üst seviye çizgisine kadar geliyor. sonra yapılan kontrollerde seviyede düşme varsa, bir şekilde eksilme yapıyor demektir.

Motor soğuk yani uzun süre beklemişse üst çizgide yada üst çizgiye çok yakın olmalı , yeni stop edilmiş bir motorda tam ortada olmalı..

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
Bazı scooterler de vidalamadan, bazılarında vidalayarak kontrol edilir, mesela italyanlarda vidaladıktan sonra bakılıyor seviyeye. Yamaha da nasıl bilmiyorum ama önemli bir konu. scooteriniz kaç km de? yamaha nmax bir miktar yağ eksiltebilir. aklında olsun bunlar krankları rulmanlı olduğu için yarı sentetik yağ ile değişim yapılması gerekiyor.

Motosikleti
Forza 250
Benimde ilk motorum nmaxti bi 13-15 bin km kullandım,her seferinde bi %6-7 yağ eksiltiyordu.En azından değiştirttiğim usta öyle diyordu ne kadar doğru bilemem tabi.Ama 300-400 yeri geldi 850-900kmlik yollara çıktım hiç birinde de en ufak problem olmadı 1.5-2 sene sorunsuz kullandım.

14.400 km de 900 km önce aldım motoru vidalamadan kontrol ediliyor sanırım
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Benimde ilk motorum nmaxti bi 13-15 bin km kullandım,her seferinde bi %6-7 yağ eksiltiyordu.En azından değiştirttiğim usta öyle diyordu ne kadar doğru bilemem tabi.Ama 300-400 yeri geldi 850-900kmlik yollara çıktım hiç birinde de en ufak problem olmadı 1.5-2 sene sorunsuz kullandım.
Bende uzun yol düşünüyorum ama henüz motoru çok kullanmadığım için bir sürede daha kullanıp önce 100km kadar mesafelere gidip geldikten sonra 350 400 km lik yol yapmak istiyorum. Başka bir sorum olacak konudan bağımsız. Uzun yola çıktığımda düz bir yolda 90-100 km arası hızda (1 saat aralıklarla mola vererek) motosiklet yorulur mu ? Devir aralığını göremediğim için anlayamıyorum buda beni biraz tedirgin ediyor yorulur mu yorulmaz mı? Ne tavsiye edersiniz

Son düzenleme:
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Merhabalar, 2019 model nmax 155 motorumun bugün yağını kontrol ettiğimde (vidalama yapmadan) yağ seviyesi çubuğun max ve min noktalarının ortasındaydı. Kitapçığında o aralık olması gerektiğini söylüyor. Yağ seviyesinin ortada olması ideal midir? Hangi seviyede dikkat etmek gerekir? Birde 2 ay önce aldım motoru bakımlarını yetkili serviste yaptırdım lastiklerini vs. değiştirdim 1 ay kullanmadım son 1 aydır aktif olarak şehir içinde kullanıyorum (600km yol yapmışım) sanırım 1 ay önce orta noktayla max noktasının arasındaydı yağ seviyesi şimdi ortada biraz azalmış sanırım bu önemli midir yoksa yağın biraz azalması normal midir yani böyle şeyler olabilir mi? Bugüne kadar bu tip konularla pek alakam olmadığı hiç bir bilgim yok öğrenmek adına soruyorum. Şimdiden teşekkürler
Min çizgi bile kabul edilebilir. Ancak uzun süre bakmayı unutup min aşağısına düşerse hasar alır. En doğrusu max çizgide tabi aşmamak şartıyla tutmaktır. Engebeli yerlerde, viraj yatışlarında min çizgi risklidirç Max çizgide tutarsan kontrol etmeyi unutsan da bir sigortadır.

Motosikleti
Forza 250
14.400 km de 900 km önce aldım motoru vidalamadan kontrol ediliyor sanırım

Bende uzun yol düşünüyorum ama henüz motoru çok kullanmadığım için bir sürede daha kullanıp önce 100km kadar mesafelere gidip geldikten sonra 350 400 km lik yol yapmak istiyorum. Başka bir sorum olacak konudan bağımsız. Uzun yola çıktığımda düz bir yolda 90-100 km arası hızda (1 saat aralıklarla mola vererek) motosiklet yorulur mu ? Devir aralığını göremediğim için anlayamıyorum buda beni biraz tedirgin ediyor yorulur mu yorulmaz mı? Ne tavsiye edersiniz
Yani benim nmax 120-125 civarı yapıyordu ben yormamak adına 105-110u pek geçirmiyordum uzun yolda hiç bi sıkıntıda çıkarmamıştı

Tek sıkıntı sürekli tapagaz a yakın kullanınca zaten 100-110kmde bir yakıt ışığı yanıyordu otomatik ama benim içinde iyi oluyordu hem ben hem motor dinleniyorduk

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
yağ servisiniz yapıldığında filtreleriniz değiştirilir yağ bir miktar fazla koyulur yani max noktasına siz buna güvenerek belirli bir zaman kullanırsınız bir bakarsınızki ulan yağ yarıya inmiş dimi evet bu normal yağ filtresi bunun bir miktarını emecektir zaten bundan dolayı yağ bir miktar fazla koyulur butun araçlarda iş makinaları uçaklar helikopterler kamyonlar motorlar ( hepsinin yetkili servisince çalıştım) bu böyledir.

Eğerki yağınız yağ çubuğunuzun tam ortasındaysa bir sorun yoktur. Olması gereken de budur.

Min çizgi bile kabul edilebilir. Ancak uzun süre bakmayı unutup min aşağısına düşerse hasar alır. En doğrusu max çizgide tabi aşmamak şartıyla tutmaktır. Engebeli yerlerde, viraj yatışlarında min çizgi risklidirç Max çizgide tutarsan kontrol etmeyi unutsan da bir sigortadır.
Peki aynı yağdan alıp üzerine takviye etsek olur mu? Yoksa komple yağı akıtıp sıfırdan mı koymak gerekir?

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Peki aynı yağdan alıp üzerine takviye etsek olur mu? Yoksa komple yağı akıtıp sıfırdan mı koymak gerekir?
Hayır. Fuzuli masraf. Aynı yağından ekle. Yağını üreticinin verdiği km süresi ve 12 ay geçmediyse kullanmaya devam et.

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
yağ servisiniz yapıldığında filtreleriniz değiştirilir yağ bir miktar fazla koyulur yani max noktasına siz buna güvenerek belirli bir zaman kullanırsınız bir bakarsınızki ulan yağ yarıya inmiş dimi evet bu normal yağ filtresi bunun bir miktarını emecektir zaten bundan dolayı yağ bir miktar fazla koyulur butun araçlarda iş makinaları uçaklar helikopterler kamyonlar motorlar ( hepsinin yetkili servisince çalıştım) bu böyledir.

Eğerki yağınız yağ çubuğunuzun tam ortasındaysa bir sorun yoktur. Olması gereken de budur.

Metin bey, nmax ve pcx lerde değiştirilebilir yağ filtresi bulunmuyor. yani yağ filtresi yok.

Motosikleti
HONDA FORZA 2025
evet yakıt filtresi olmamasını anlarım ama yağ filtresi olması gerekli

Motosikleti
Ns200 15"
Her motorda yağ filtresi olmuyor fakat süzgeç oluyor. Kimi modellerde süzgeç karter tapasında veya yağ filtresi gibi kendilerine özel alanda bulunur. Vitesli modellerde tapada yoksa debriyaj kapağının içinde bulunur.

Bu yağ seviyesine bakma olayını beceremiyorum ben ya . Orta sehpam yok Dominar da ne zaman baksam yağ haznesi boş motoru dik tutsam yağ haznesini göremiyorum :D İnşallah yağ yakmıyordur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar