Y-AMT , Quick shifter?? Nereye gidiyor? Ruhu Öldürüyor mu?

Motosikleti
Triumph Street Triple RS, Yamaha Tracer 9 GT+
Oncelikle herkese gunaydin. Arkami donup baktigimda okadar farkli motorlar kullanmisimki, cok uzun bir surec, nelere binmisim nerelerde binmisim.. Ama iyiki de binmisim ve sukur bugune ufak tefek (biri orta) kazalarla gelmisim. Omrumde coook buyuk bir yere sahip ve benden muhtemelen olene kadar gitmeyecek hem heyecana hemde bir dosta sahip olmusum. Motosiklet farkli bir dunya zevki. Ama son zamanlarda kafami kurcalayan bikac sey var, oturup dusunuyorum. Arabalarda otomatigi anliyorum cunku genelde keyif icin degil ulasim icin kullaniliyor. Keyif icin kullananlar hala manuel tercih edebiliyor. Ama son zamanlarda cikan araclarda da artik manuel sanziman neredeyse kalmadi. Eski bir evo kullanicisi olarak hayatimda aldigim tek otomatik esime aldigim aractir, hala arac alacak olursam manuel bakarim.

Yakin zamanda otomatik bir bmw aldim, 2 ay kullanamadim, sebeplerinden biride otomatik sanziman idi. Bu hafta tracer 9 aldim 24 model, 24 alma sebebim ise 25 leri amt sanziman. Ama eski komsum ingilterede triumph ta calisiyor, gecen onunla sohbet ederken bir cok markanin otomatik sanzimana gececegini soyleyince uzuldum. ve cogu manuel cikarmayabilirmis, yani hem manuel hem otomatik icin ekipleri ve yatirimlari bolemezmis firmalar. Otomatik sanziman motormu olur? keyif icin cogumuz biniyor, scooter gibi olacak. Scooter lari yerdigim icin degil, benim gibi eli yillardir debriyajda olan birinin alismasi zor. Bence bu ruhu Öldürüyor. hos ben hayatimin kalanini kismetse manuel devam ederim, eskiye binerim, elimdekini satmam ama otomatige binince suclu hissttim kendimi.

Bir motosever olarak onumuzdeki 10 yili cok merak ediyorum. Radar koymuslar motora cok garip :) senin yerine fren yapiomus :) motorda radar falan zihnisinir projeleri gibi. hali hazirda hiz sabitlemeyi bile kullanacak yer yok. onumdeki araba ile ayni suratle hic gitmedim, gitmemde (olmeye niyetim yok), hele de uzun yolda uzunca zaman. Bekleyip gorecegiz.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Otomatik vites bende sanki "motosiklete tam olarak hakim olamıyorum / tam istediğim şekilde kullanamıyorum" hissi verdiği için itici bir şey.

Keza radar ve bağlı adaptif cruise control da bana motosiklette itici geliyor; iki tekerlek üzerinde dengede duran bir aracın benim kontrolüm dışında fren yapması kabul edilebilir gibi gelmiyor bana. (Büyük ihtimal yatış açısı vs. bir sürü şeyi kontrol edip makul bir şekilde yapmaya çalışıyordur da bana ne? O imkânı olmasın; yazılım vs. bütün bunlar, o kadar kritik bir sistemde yazılım istemem...)

Honda'nın e-Clutch sistemi bana makul ve güzel bir fikir ve eklenti gibi geliyor, öyle bir motoru almaktan gocunmam bilakis hoşuma bile gidebilir. (Quickshifter ve Auto-blipper da OK benim için...) Basit cruise control da kabulüm. Yarı aktif süspansiyonlar da on numara sistemler bence. Üstü kalsın.

Esasen; ne kadar basit o kadar iyi. ABS ve düzgün / yumuşak çalışan, aşırı müdahaleci çalışmayan çekiş kontrol gani gani yeterli.

Motosikleti
Ns200 15"
Quickshifter iyi güzel onda problem yok ama debriyaja müdehale edememek uyuz bir durum.

Yeniliklere alışma, eski alışkanlıklardan vazgeçmek her zaman zordur. Eminim ki zamanında güç aktarma problemi çözülmeye çalışılırken manuel dişli kutusu yerine çift kavramalı veya sürekli değişken oranlı sistemler icat edilebilseydi hayatımızda manuel vites olmayacaktı. O zamanların teknolojisiyle manuel vites ile çözülmüş, şimdikinin teknolojisiyle de otomatik vites.
Sonuçta bu da tamamen tercih meselesi olduğu için ruhun öleceğini sanmıyorum. Çünkü motosikletler otomobiller gibi değil. İllaki satın alırken manuel veya otomatik tercihleri olacaktır.
Şimdilerde elektrikli bisikletler de çoğaldı. Bu teknoloji geldi diye eski usul pedallı bisikletler artık tarih olacak diyemeyiz.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Mevzuyu bozan euro normları, normlar tutsun diye oluyor bunlar.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Otomobillerde her zaman düşündüğüm; tipi eski model ama en az düzeyde güvenlik teknolojisi içeren bir model bulamadım. Abidik gubidik aksesuarlar teknolojiler. Yani ben açarım kapıyı elimle, ne gerek var düğmeye falan. Hatta geçen showroomda bir arabanın açinde kaldık; görevlinin telefonu vardı da kurtardı bizi :D) Dediğim şekildeki arabaların yurt dışında nadir örnekleri var ama butik üretim ve fiyatlar uçuk. Sonrasında motosiklette aradığımı buldum ve hemen aldım. 40-50 lerin tipi; sadece elektronik enjeksiyon ve ABS. Yetiyor.

Jeremy Clarksonun sözü var; hayatım boyunca elektrikli araç kullanmayacağım diyor. Ben de motosiklette otomatik işine (scooter hariç ki onun olayı da farklı biraz) ısınamadım; ısınamam. Kalabalık şekirde otomatik debriyaj bir derece. Arabada bile otomatikten pek hazetmiyorum (malesef arabam otomatik, öyle denk geldi ama hep manuel modda kullanıyorum bir nebze daha iyi hissettiriyor. Hatta giderken boşa falan da atıyorum arada :D)

Son düzenleme:
Motosikleti
Triumph Trident 660
İyi yanından bakın orta-yüksek cc sınıfındaki motosikletleri trafikte debriyaja basıp durmadan daha kolay bir hakimiyet ile sürme imkanı sunuyor.
İlk motosiklet modelleride şimdi ki modellere uymuyor mesala ama gelişmiş ve yer edinilmiş zamanla bu sistemde yer edinir çünki vites yükseltirken ve alçaltırken ki çok kısa sürede yapılan 4-5 hareketi sadece gaz açıp kapama hareketine indiriyor ve yola olan odağı daha fazla arttırma avantajına sahip.

Motosikleti
cbf 150
Benim motorumda quick shifter var, arazi sürüşünde kullanmaya son motorumla birlikte kullanmaya başladım. öncesinde bazı arkadaşlar bana kullan epey rahat ediyorsun sürüşe odaklanıyorsun diyrolardı ki öylede oldu. hızım neredeyse yüzde 15 oranında arttı. Ama normal bindiğimde kullanmıyorum.

Motosikleti
Yamaha XSR700
benim gibi eli yillardir debriyajda olan birinin alismasi zor. Bence bu ruhu Öldürüyor.
Alışması zor değil anca ikinci kısma katılıyorum. Ben 35 yaşındayım ama çocukluğumdan beri hep manuel kullanmışımdır. Şu anki arabam eşim istediği için otomatik ama ruh gerçekten yok. Ben nasıl istersem değil de araba nasıl gitmek isterse öyle gidiyor.

Motosiklette bence durum daha farklı. Araba gibi dur kalk trafiğe girmediğimiz için manuel kullanmak bana işkence gibi gelmiyor. Yıllardır Nc Dct ve africa Dct kullanan arkadaşlarım manuele binilmez diyor. Onlar o şekilde alışmış ama ben de sizin kafadayım.

Mesela yeni arabaların hiç birini beğenmiyorum. Otomatik ya da manuel oldukları için de değil. Çok elektronik oldukları için. Ne kadar mekanik his, o kadar zevkli sürüş bana göre. Motorda da aynı fikirdeyim. O yüzden sadece Abs'si olan bir motor kullanıyorum. Almak istediğim motorlar da sadece Abs'ye sahip.

Sözün özü, yavaş yavaş bütün arabalar ve motorlar aynı hissettiriyior. Bence asıl ruhu öldüren de bu. Her motordan aynı hissiyatı almak.

Motosikleti
Triumph Street Triple RS, Yamaha Tracer 9 GT+
isin tuhaf tarafi bunlar ekstra para oluyor. radari cruise kontrolu nerede kullancam? yer bile olsa onlari neden devreye sokayim, araba degilki bu iki uc saniye bisey iceyim yada baska yere bakayim. 1 saniye gozumu yoldan zor ayiriyorum oda tamamen bos ise veya yavas gidiyorsam vs. ekstra 200-300 bin oluyor neredeyse. Neyse sektor nereye gidiyor bilmiyorum, ABS siz motorlar ile basladim uzun surede onlari kullandim. basit duzenek motor, frenler vs. kendim tamir edebiliyorken simdi en ufak seyde servise gitmekten gina geldi. elektronikler arttikca servis bagimliligi artiyor. Hic unutmam, bigun konyada gaz telim koptu MZ im vardi, camasir tamircisi yapti gaz telini, ben soyledim adam uyguladi, gecici hallettik ama 1 yil goturdu:) suan elektronik gaz kollu 765 var, birakin onlari, servisi disinda kim dokunacak? parcasi ingiltereden gelecekte yapilacakta ohoo.. Buarada QS guzel cidden istanbul trafiginde ama onun disinda gelen her elektronik oldurecek bence bu ruhu

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
bir süre sonra elektrikli motosikletler yaygınlaşacak vites falan kalmayacak zaten. :)
Elektrikli adventure motosiklet yapsınlar makul fiyatlı olsun almam demem. elektrik motorundaki o yüksek torku denemek isterim.

Ama şu haliyle motosikletlerdeki otomatik vites bana da ters geliyor. dar dönüşlü, dik yokuşlu parke taşlı, her an her yerden kedi, araba, insan falan çıkabilen eski tarz şehir içi yollarda mesela debriyaj olmadanyarım debriyajla dengelemeden 250 kilo motoru nasıl döndürebilecğeim konusu kafamda soru işareti.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
19. Yüzyılda ilk buharlı otomobiller ortaya çıktığında at arabası sürücüleri burun kıvırmışlar yeni teknolojiye, ilk otomatik araçlar çıktığında da manuel araç sürücüleri. İlk elektrikli otomobil üretildiğinde de içten yanmalı motor sürücüleri...bu tartışma böyle dönemsel olarak tekrarlanır ama nihayetinde hep teknoloji galip gelir. Enseyi karartmayın.

Bu arada, E-Clutch, Y-AMT falan tamam da, QuickShifter'in ilgisi nedir motosikletten alınan keyfi değiştiren?

Motosikleti
Suzuki GSX S1000 & Sym Joyride 300
Bundan 20 sene öncesi motor tam bi ErRrrKkEK işiydi. Teknolojisi bi tarafa motora binenlerin kıyafetlerine ben daha çok takılıyorum. Gri picama , naylon mont , beyaz çorap , sağına soluna maymun peluş oyuncaklar :) Lolipop gibi tipler.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bundan 20 sene öncesi motor tam bi ErRrrKkEK işiydi. Teknolojisi bi tarafa motora binenlerin kıyafetlerine ben daha çok takılıyorum. Gri picama , naylon mont , beyaz çorap , sağına soluna maymun peluş oyuncaklar :) Lolipop gibi tipler.
Sırf onlara nazire olsun diye gidona takılan sarı ördek aldım, çocuklar çok güldü, tommygun da içinden ne dediyse o da güldü. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

motosiklette otomatik vites işi sıkıntılı geliyor bana. virajda motor yatıkken kafasına göre vites atıp motorun gidişini bozar.
ancak quickshifter harika bir olay, bundan sonra abs ve quickshifter vazgeçilmezim.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Nt 1100 Dct kullandım 2. kademe sport modda. Düz vites olsaymış harika motormuş ama bu haliyle bana çok lezzetsiz geldi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar