Xmax motordan gelen ses

Motosikleti
xmax
Normal yolumda gidiyodum motor stop etti. Sonra biraz bekledim çalıştırdım motordan sanki bişey vuruyormuş gibi tak tak tak ses geliyor gaz verince de aynı ses geliyor ama gaz yemesinde sorun yok.
Servise götüreceğim de eve böyle gitsem sorun olur mu bilemiyorum.
Ne sesi olabilir nelere bakayım?

Motor 2024 model tech max 2.500 km
3 ay önce aldım

Üst kapakta bi tane m5 veya m6 civata gevşeme sorunu var xmaxlarda. Kronik diyemem her xmaxın başına gelmiyo fakat yurtdışında dahi çok yaygın bilinen bi sorun. Bunun olabileceğini düşünüyorum, motoru çalıştırmadan kontrol ettirmekte fayda var.

Kesinlikle çalıştırma hatta sesi bir duyayım diyen için marşa dahi basma , İmpetum'un bahsettiği egzantrik sabitleyicisi gevşemiş ise egzantriği kırarsın komple motor yaptırmak zorunda kalabilirsin , ciddi masraf açar sana bu iş..gerçi motor garantide olsa gerek ama iş büyürse canın sıkılır..

Subap kapağını açıp kontrol ettir , motor yağına bak , seviyesi , rengi ne durumda , yağda metal parçacıkları varmı ? Bunları kontrol etsinler , varyatör kısmınada bakarlar , umarım varyatörden geliyordur o ses , geçmiş olsun..

Motosikleti
xmax
Motoru çekici ile garaja aldım. Cumartesi sabahına servis randevusu oluşturdum.
Hayır çok enteresan senelerce bajaj kullandım 1 kere yolda kalmadım. Başım ağrımasın diye Yamaha aldık sıfır motor bizi yolda bırakıyor şaka gibi.
Garantisi var bakalım süreç nasıl işleyecek...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Videoya da kaydettim.

Son düzenleme:
Doğrusunu istersen videodan sesi tahmin etmek zor , bana sanki egzoz kaçağı var gibi geldi ama mikrofona yankılanan ses bambaşka çıkıyor videolarda..

Yamaha , Honda , Bmw hepsinde böyle sorunlar olabiliyor..
Daha dün Voge mi Zontes mi yoksa Japon mu diye soran bir arkadaşa aynısını yazdım 😬

Motosikleti
Ns200 15"
Doğrusunu istersen videodan sesi tahmin etmek zor , bana sanki egzoz kaçağı var gibi geldi ama mikrofona yankılanan ses bambaşka çıkıyor videolarda..

Yamaha , Honda , Bmw hepsinde böyle sorunlar olabiliyor..
Daha dün Voge mi Zontes mi yoksa Japon mu diye soran bir arkadaşa aynısını yazdım 😬
Abi 90'lı yılların Almanları şimdi gelip motosiklet üretseydiler ne bozulurdu nede bakımı zor olurdu. :D

Abi 90'lı yılların Almanları şimdi gelip motosiklet üretseydiler ne bozulurdu nede bakımı zor olurdu. :D
O yıllarda herşey her marka daha sorunsuzdu tabi daha basit , daha az güç , daha düşük emisyonlar nedeniyle karmaşık düzeneklerde yoktu , Çinin düşük maliyetli üretim baskısıda olmayınca malzeme kaliteside en iyisi idi..

Daha önceki yıllarda da metalurji ve arge bütçesi çok düşüktü , bilgisayar 80 lerin sonu 90 larda üretime büyük fayda sağladı..

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
O yıllarda herşey her marka daha sorunsuzdu tabi daha basit , daha az güç , daha düşük emisyonlar nedeniyle karmaşık düzeneklerde yoktu , Çinin düşük maliyetli üretim baskısıda olmayınca malzeme kaliteside en iyisi idi..

Daha önceki yıllarda da metalurji ve arge bütçesi çok düşüktü , bilgisayar 80 lerin sonu 90 larda üretime büyük fayda sağladı..
O yıllarda firmalarda üretimde söz hakkı mühendislerdeydi. Sonradan firmalarda güç muhasebecilerin (muhasebeci derken genel anlamda para hesabı yapan tayfayı kastediyorum, ister fasulye sayıcı ister finansçı deyin farketmez aynı şey) eline geçti de başımıza bunlar geldi.
emisyon kuralları vb. işin bahanesi, konu hep firma daha çok kazansın daha çok satsın da firma ortaklarının hisse değeri daha çok artsın mevzusu.

• Beğen
Tepkiler: Ged
O yıllarda firmalarda üretimde söz hakkı mühendislerdeydi. Sonradan firmalarda güç muhasebecilerin (muhasebeci derken genel anlamda para hesabı yapan tayfayı kastediyorum, ister fasulye sayıcı ister finansçı deyin farketmez aynı şey) eline geçti de başımıza bunlar geldi.
emisyon kuralları vb. işin bahanesi, konu hep firma daha çok kazansın daha çok satsın da firma ortaklarının hisse değeri daha çok artsın mevzusu.
Biryerde izlemiştim galiba Arçelik ceo su gibi biriydi yada üretimden sorumlu biri ,

adam dediki , eskiden buz dolabının malzeme maliyetine işçilik , ulaşım ekler ne çıkarsa üstüne kendi kazancımızı ekler satardık , artık buz dolabını tasarlamadan önce fiyatı önümüze geliyor , bu fiyata şu özelliklerde yapın diyorlar minvalinde birşeyler dedi ,
özellikler yıllar içinde arttığı için maliyetten kısılacak tek kalem kalite kalıyor sanırım..

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Biryerde izlemiştim galiba Arçelik ceo su gibi biriydi yada üretimden sorumlu biri ,

adam dediki , eskiden buz dolabının malzeme maliyetine işçilik , ulaşım ekler ne çıkarsa üstüne kendi kazancımızı ekler satardık , artık buz dolabını tasarlamadan önce fiyatı önümüze geliyor , bu fiyata şu özelliklerde yapın diyorlar minvalinde birşeyler dedi ,
özellikler yıllar içinde arttığı için maliyetten kısılacak tek kalem kalite kalıyor sanırım..
Onyillardir sirketler cfo mantigi ile yonetiliyor, @espresso nun dedigi gibi, her sey hissedarlarin kazancina yonelmis durumda. Bu yuzden global uretim ve tedarik zinciri cok riskli hale geldi. Covid doneminde bu kafanin yanlisligi goruldu ve onlem almaya calistilar ama 2 sene icinde gene eski kafaya geri donduler, olan bizim gibilefe oldu, karaborsadan araba motor vb almak zorunda kaldik.
Planli eskitmenin de etkisi ile artik oyle 20 30 yil kullanilan seyler uretilmiyor. Bir de tabi uretim surecindeki hata payi nedeniyle de bazilarina patlak urun denk dusuyor🤷🏻‍♂️

Eskiden de maliyet kalemleri yuksekti.

ornek,

1 milyon adet uretilecek urun icin kullanilacak tum parcalar sarf malzemeler operasyonel giderler komple planlanir,sirket kendi uretim kabiliyeti(uretim sahasi) ve hacmiyle uretir,satis etiketini belirlerdi.

Ama son 20 yilda yan sanayii(taseron)uretim yontemleri nedeniyle uretim sekilleniyor,bu da kaliteyi ve sorunsuzlugu etkileyor.

E haliyle dunya nufusu ve ihtiyaclar/talepler de bu eksende yukseliyor,dunyanin elementleri sinirli,hatta geridonusum uzerine ciddi yatirimlar yapiliyor.

Kompakt sekilde Hidrojen motoru seri uretilsede hepimiz rahatlasak

Son düzenleme:
Motosikleti
xmax
Durum güncelleme;
Yamaha bayisinde usta marşa basar basmaz motoru kapatıp, motor inecek dedi.
Ve aynı sorundan dün bir tane daha aynı model geldiğini belirtti. Muhtemelen komple revizyon görecek.
Çok üzücü durum satarken zarar etmeyeyim diye cf ve bajaj yerine yamaha aldım. 2500 km'de motor en az -30 -40 bin zarar yazacak satarken.

Geçmiş olsun biraderim , cana gelmesin mala gelsin belayı savdım de rahatla ..

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Bende öyle düşündüm abi 5 dakika daha devam etseydim belki kazaya karışacaktım.
Hayırlısı buymuş demek ki, sağlık olsun...
Gecmis olsun. Demek ki her markada uretimden kaynakli sorunlar olabiliyormus

Motosikleti
xmax
Güncelleme;
18 gün sonra servisten motoru teslim aldım.
Değişen parçaları aşağıda listeliyorum.

Parça Listesi

• Yağ Filtresi
  • Egzoz Contası
  • Supap Keçesi
  • Yağ Keçesi
  • O-Ring
  • Perno Segmanı 5’li
  • Zincir
  • Zincir
  • Conta Üst
  • Conta
  • Conta
  • Segman Std.
  • Emme Supabı
  • Egzost Supabı
  • Conta
  • Yağ Pompası
  • Conta
  • Biyel Kolu
  • Krank Kpl.
  • Piston (Std.)
  • Egzantrik Mili
  • Silindir 1
  • Ana Yatak
  • Ana Yatak
  • Kol Yatak
  • Yamalube S 4 10W40 1L
  • Yamalube Soğutma Sıvısı 1L
Rodajdayız bir gelişme olursa konuyu güncellerim. Mevcut km 2700.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar