Garnizon rumuzlu arkadasimizin tamamen masumane bir sekilde baslattigi ve sonucunda otomatik sanzuman mi yoksa manuel sanzuman mi (veya bizim basite indirgedigimiz sekliyle vitesli-vitessiz) tartismasinda hasbel kader ben de gorus beyan edeyim.
Ingiltere'de bir muddet bulunmus ve motor hayatina 30'undan sonra yurtdisinda baslamis birisi olarak (cocukluk/genclik yillarimda arada bir odunc aldigim veya kiraladigim mobilet turlarimi tecrubeden saymiyorum bile) Ingiltere'deki motorcular ve motora bakis acisinda soylenenlere katiliyorum. Benim de nacizane tecrubelerime gore:
1)Ingilizler 75 cc ve alti tum motorlara "motor" bile demiyorlar, "moped" diyorlar, ister pedalli olsun ister pedalsiz.
2)Onun disindaki tum "vitessiz" motorlara scooter diyorlar.
3)Motor yani "bike" kelimesini ise "vitesli" motorlar icin kullaniyorlar.
Gelelim benim dusuncelerime:
Motor kullanmaya 50 cc'lik bir Yamaha ile basladim, moped kategorisinden. Ardindan vitesli seriden 125 cc, 250 cc en son 400 cc'ye gectim 2 sene once Turkiye'ye donene kadar. Su an 250 cc'lik bir cbf'im var.
Arkadaslarin moped/scooter konusunda soylediklerine tamamen katiliyorum. Ozellikle sehir icinde o 50 cc'lik Yamaha'nin rahatligini ve komforunu diger hicbir motordan alamadim. Gerek kullanim rahatligi, gerekse esya tasima yonunden.
Su an 250 cc'lik motorumla gerekirse sehir trafigine giriyorum ama genelde kisa mesafe sehir disinda kullaniyorum.
Ilerde param olursa 2 motor daha alirim. Birisi 150 cc'ye kadar bir scooter, tamamen sehir ici kullanimi icin. Digeri 500 veya 600 cc lik bir motor, otoban ve uzun mesafe sehir disi kullanimi icin (bu soyledigim olayi yapan ve kendisini "gercek motorcu" olarak goren cok insan tanidim Ingiltere'de. Yorumu size kalmis).
Bence sehir icinde 150 cc'ye kadar olan (hangi marka olursa olsun) vitesli motorlari kullanmak insani yoruyor. Sebeplerin bir tanesi de bu motorlarin vites araliklarinin cok dusuk olmasi. Habire viteslerle bogusup duruyorsun. Bunun da bence kompleksli olmak, vitesli motor kullanamamak, digerlerini kucumsemek vs. gibi nedenlerle hic alakasi yok.
Neticede butun bunlarin hepsi tecrubeler ve zevkler neticesi varilan kisisel tercihler.
Herkese selamlar.