Vites yükseltmek

Arkadaşlar selam, yaklaşık bir, bir buçuk ay önce vitesli motosiklete geçiş yaptım, daha önceden kendimin olmayan motosikletlerle - vitesli--az çok tecrübem vardı ancak kendi motosikletim olarak vitesli motosiklet tecrübem bir buçuk aya dayanıyor. Şimdi sizlere danışmak istediğim konuya gelelim: vites yükseltmek. İnternette baya bir araştırma gerçekleştirdim ancak çoğu öğreticinin ya da tecrübelerini paylaşan arkadaşların ağırlıklı olarak üzerinden durduğu konu vites düşürmek. Vites yükseltme konusunda detaylı bilgi edinemedim. Benim vites düşürme ile bir sorunum bulunmuyor ancak vites yükseltmeyi yanlış yapıyormuşum gibi bir his var içimde - bunu da motosikletin tepkilerinden anlıyorum-. Vites yükseltirken şu tekniği uyguluyorum: örneğin; motoru çalıştırdım 1.vitese attım belli bir hıza geldi hemen debriyajı çekip - aynı anda gazı da kesip vitesi 2'ye alıyorum. Burada düşük viteste olduğum için debriyajı yavaş bırakıyorum ancak hızlı da bıraksam yavaş da bıraksam motosikletin verdiği tepki hoşuma gitmiyor, motosiklet tepkisi de şu:ön gidonda ve arkada ufak hareketlilik ve ufak bir sarsma. Ancak hızım yükselip 4'ten 5'e alırken sanki hiçbir şey olmamış da kendisinden otomatik geçmiş gibi oluyor ya da 5'den 6'ya alırken. 4'ten 5'e ve 5'ten 6'ya alırken debriyajı birden bırakıyorum bu arada. Üstte saydığım nedenler: 1'den 2'ye alırken motosikletin verdiği tepki normal midir yoksa bu işin tekniği alt vites geçişlerinde de pürüzsüz mü olmalıdır? Bu konuda bana görüşünü ve deneyimlerini paylaşabilecek arkadaslar şimdiden teşekkür ediyorum size..

Motosikleti
MT-09 // LTR 125
Ufaktan gaz kolunu açın düşürürmüş gibi birde öyle deneyin derim.

Motosikleti
R25, CRF250L
1.vites kalkış vitesidir. Vites yükseltirken çok hafif ara gaz verin. Yükseltirken de düşürürken de doğru devirde olursanız rahat geçer.

Vites geçişleri aynı devirde olmazsa sarsar
Mesela 1 ile kalktın devrin belli bir yere yükseldi 2ye atıcaksın gazı kestin debriyajı çektin 2ye attın sonra gaz verip debriyajı bırak eğer 2ye atıp debriyajı bırakıp sonra gaz verirsen sarsma yapar yapmaması için motorun devri bir önceki viteste kaldığı yerden devam etmeli

küçük viteslerde, 1-2-3 gibi, tork/çekiş gücü daha hızlı bir şekilde tekere aktarıldığından bu tür sarsıntılar olması normal: vites yükseltince birden ileri atılma, vites düşürünce birden öne yığılma gibi...

pürüzsüz, sarsıntısız vites geçişleri için gaz kolu kontrolünü iyi yapmak lazım. kaza yaptıracak tutarsızlıkta değilse çok da kafaya takılacak bi şey değil. bi de, vites yükseltince debriyajı çat diye salarsın benim bildiğim; sendeleme kontrolü debriyajla değil gazla yapılır.

konu sahibine değil de genele soruyorum: birkaç defa daha duydum burda. "vites yükseltirken bir ara gaz ver" neye, hangi dinamiğe istinaden?

Ben acemiyken debriyaj tarafında elciği ve maneti çok sert tuttugum için vites değişirken kafa sallatıyordum hafiften. Öyle bir şey olabilir mi sizinki de?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar