Scooterda vites gösterges nasıl oluyor? CVT'de vites geçiş olayı yok ki.
Bir yıl öncesine kadar yaklaşık 12 yıl kullandığım Toyota Yaris arabamda gösterge önce direksiyonun önünde değil ortadaydı. Ona alışmıştım, arabayı değiştirince şimdi gösterge tam önümde oluyor ama tuhaf geliyor, yoldan gözü ayırmadan göz ucu ile rahatça görüyordum eskisinde, şimdikinde gözümü yoldan aşağı kaydırmam gerekiyor. Bir de direksiyonu çevirirken göstergenin görüşünü engelliyor direksiyon arkasında kaldığı için Yaris'de ne güzel orada da gözlük ve ıvır zıvır koymak için saklama alanı vardı.
Konuya geri dönersek, scooterda vites olayı yok haliyle gösterge de yok ama devir göstergesine bakıyorum arada.
Vitesli motor kullanırken sürücü kursunda kullandığım motorlarda da gösterge yoktu ama çok ihtiyaç dummamıştım, parkurda en fazla 2. vitese çıkmıştım çünkü. Ama zaten 1. vites en aşağıda değil mi? Işıklarda durunca aşağı aşağı bastırıp 1. vitese geçirmek için göstergeye gerek yoktur herhalde. Yani kırmızı ışıkta ya da trafik sıkışıklığında durduk, vitese bastır bastır gösterge olmasa bile 1. vitesi bulmak kolay, kalkışta lazım olan da 1. vites zaten, sonrası da devamı gelir, sürüs sırasında kaçıncı viteste olduğumuzun önemi yok, motor devrine göre devri aşırı yükselmişse vites büyüt, devir çok düşük ve zorlanıyorsa vites küçültünce hallolur.