Vites düşürürken ara gaz vermek

Sha

Vites düşürürken ara gaz vermemenin motora bir zararı var mıdır?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Vites düşürürken ara gaz veriyorum ama motor kendini bi anlık öne atıyor debriyajla tam kombine bir şekilde yapamadığım için mi
evet
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

yüksek devir kullanıyorsan daha zor olur önce düşük devir kullanmayı öğrenmek lazım

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Gazı fazla veriyorsun. Debriyaj kombini değil sorun. Doğru yapıldığında bir zararı olmaz. Motosiklet şanzımanında senkromenç bulunmaz, yarış otomobillerindeki sequantial straight cut dişlilere benzer benzer sıralı dişliler bulunur.

Konuya dair ama konudan bağımsız:

Neyse şanzıman devri ile motor devrini tutturmak için yapılır revmatch (ara gaz) eğer doğru yapabiliyorsan kaygan bir zeminde (yağmurda mesela) arka tekerin kitlemesini önleyebilirsin (Denemene gerek yok) Şanzımanın, debriyajın ömrünü uzatırsın. Yanlış yaparsan kolda çıkarabilir, subapta yakalayabilir. Uzun uzun anlatmama gerek var mı bilemedim. Ama yüksek devirde vitesi düşürerek yapma bu revmatch'i

Vites düşürürken ara gaz veriyorum ama motor kendini bi anlık öne atıyor debriyajla tam kombine bir şekilde yapamadığım için mi
fazla gaz veriyorsun demek ki.

yüksek viteslerde, düz yolda çalış. küçük vitesleri, yükseklerini becerdikten sonra yaparsın. küçük viteslerde tork ve haliyle motor freni fazla olur, dengeleyemeyip arka tekeri kızaklatırsan hoş sonuçlar olmaz.

ya da ha babam yarım debriyajla yaparsın; ama ona debriyaj dayanmaz.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Bu arada straight cut benzeri dişli bulunur demiştim ya. Benzeri değil direk straight cut dişli bulunuyormuş. (Kaynak Chatgpt o yüzden yanlış olabilir)

Buradan şu sonuca varabiliriz. Quickshifter'ın çalışmasına sebep olanda bu dişliler. Yani yarış otomobillerindeki sequential şanzımandan bir farkı yok.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Vites düşürürken _her durumda_ ara gaz vermenin gereği yok. Tabii bunun için hızınıza uygun devri tutturabilmeniz ve tam kararında vites düşürebilme deneyimine sahip olmanız gerekir...

Hele motosikletinizde "kaydırmalı debriyaj" var ise ona bile gerek yok ama ben her durumda hız/devir/vites üçlüsüne dikkat edilmesini ve yine de vites düşürme aşamasında debriyajı yavaşça bırakırken bir yandan da hafifçe gaz verilmesini salık veriyorum. Bu, sıralı şanzumanlarda hem şanzuman sağlığı hem de güvenli sürüş için alışkanlık haline getirilmesi gereke bir yöntem.

debriyajı tamamen çekersen ara gaz vermene gerek yok, vites çok rahat geçecektir.

şöyle bir soru cevap vardı.. QS taklidi

quickshifter gaz verme olayını otomatik milisaniyeler içerisinde yapıyor, bu sistem gibi el ayarı olan varsa ara gaz verebilir, ancak gerek yok uğraşmaya.
debriyajı güzelce çek, vitesi at, debriyajı bırakırken gazını ayarla.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar