Yanlış bilmiyorsam ilk sorun baskı balatada çıkmaya başlıyor
oncelikle yanit veren herkese tesekkurler, ben de merak ettigimden gelip ara sira da olsa okuyup bulduklarimi paylasmaya calisiyorum.
biraz uzun olacak ama arastirma yaptim biraz. esasinda motorun ustunde oluncaya kadar yani kitap bilgisi, her vitesi ilgili devir araliginda kullanmak. ama bu cok muglak. 750 cc ile 125 cc motorda ayni degil yani net su dur diye birsey yok. yarisidir gibi bir algi var ama onun mantikli aciklamasini bilmiyorum.
sadece burada oynama alanimiz var. yani temelde vites arttirma sebebimiz hiz artmasi icin. bu oyle birsey ki 5. viteste bir kisim hacimi almiyorsun motordan. hacim hep ayni ama 6.viteste 50 yle dusup tekrar hizlanirken de tepki gormeniz gecikiyor. vites dusuruyorsunuz daha tepkili geri donuyorsunuz yuksek hiza.
yani hacimle ilgili olsa sunu acikca soylerdim hacim dusukken daima yakarsiniz ama bu defa da agirlik, ruzgar, yol gibi kosullar daha buyuk etmen tasirdi. 1.2 aracin yokus vs fazla yakmasi gibi.
konuyu biraz arastirdim. 6 vites motorum icin baktim; 1.viteste en kucuk disli ve 6.viteste en buyuk disli var. dolayisiyla 1.viteste motordan gelen guc dogrudan tork gibi oluyor. ama disli buyudukce dislinin karsisinda donen disli ufaldigindan guç, hiza donusuyor.
temel olarak 6.viteste en buyuk disli tork a donmeden hiz olarak donecegi icin motor hizini almadan hiz beklemeye basliyoruz ve gelmiyor. yada 1.viteste tork alabiliyoruz ama 6. vites de bu yok.
en uygun devir/yakit hacmini yada motorsikletin mekanigi icin en uygunu nedir bunu bilmek baska bir konu sanirim. konuyla ilgili bir link birakiyorum ne kadar dogru yanlis bilemem tabi ama aramizda bunu konusmus, deneyimlemis tecrubeli suruculer varsa belki birseyler ogrenebiliriz karsilikli.
https://www.motosikletaksesuarlari.com/motoru-hangi-devirde-kullanmak-gerekir