Virajlı yollarda motor kullanırken RPM ve vites

Geçen cuma İğne Ada'ya gittik 3 motor ve çok keyifliydi, öncelikle herkese tavsiye ederim. Harika virajlar var, ortam güzel, araba az vs.

Bu virajlı yollarda seyrederken ben sürekli 2. viteste gittiğimi farkettim. Motorum 1200cc, 2. viteste yanlış hatırlamıyorsam 50-90km/h arasında dolaştım. Yine yanlış hatırlamıyorsam RPM, virajlara girerken 4-5000 civarında idi. Bir sonraki viraja girmeden önceki RPM ise genelde 8-9000 civarında. Yani RPM süreki 4000 ile 9000 arasında virajına göre gidip geldi.

Merak ettiğim, virajlara girerken vitesi 1. vitese getirip, yüksek RPM ile mi viraja girmem daha doğru olurdu, çıktıntan sonra tekrar 2. vites. Yoksa doğru yolda mıyım? Bu virajlı yolda, süreki 1. vites 2. vites yapmak hem beni hem motoru çok yorar diye düşüyorum ama yanlış olabilirim.

Özellkle tecrübeli SS'çi arkadaşların cevaplarını duymak istiyorum. Çünkü benimkiyle benzer motorlar. Farklı bir motor tipi için RPM değerleri ve kullanım şekli farklı olacaktır diye düşünüyorum.

Bir diğer sorumda, virajlara girerken yatması için motoru dizinizle mi itiyorsunuz, ayağınızla mı bastırıyorsunuz yoksa counter steering mi yapıyorsunuz? Doğrusu hangisidir veya hangi durumda hangisi kullanılmalıdır? Ben neredeyse her durumda counter steering yaptığımı farkettim. Bu konuda da yorumlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Viraj çıkışı mümkün olabilecek en iyi hızlanma vitesiyle viraja giriyorum daha tazeyim motosiklette :)

Viraja arka tekerleğe doğru baskı uyguluyorum kendi kendine dönüyor gidon :mrgreen:

uygun olan yüksek viteste girmek daha iyidir bence çünkü;
1200cclik motor hafif bi gaz değişiminde ani tepkiler verebileceği için motorun kıçının kaymasına neden olabilir virajda. yüksek viteste ise bunun olma olasılığı daha az çünkü düşük devir - düşük tork. motorun virajı o viteste yemiyceğini anladığım an gaz seviyesini hiç değiştirmeden vites küçültürüm ki sizin motor beniminin 6 katı hacme sahip.:cherry:

ben olsam senin yerinde motor yatırma konusundaki burada verilecek genel geçer olmayan tavsiyeleri kaale almam. çünkü kendine dikkat edip nasıl yatırdığını çıkarmışsın, buradaki tavsiyeleri uygulayayım derken viraj performansın düştüğüyle kalmayıp,sende düşebilirsin. kendi alışkanlığınla devam etmeni tavsiye ederim (bu tür tavsiyeleri kaale al:cherry:)

Aslında sürekli eğitim alıyorum, fakat insan her sefer yeni bir şey öğreniyor. Bir sonraki eğitime kadar buradan bazı fikirler edinmek istedim. Aynı zamanda forum gazete haberleri, taziye ve geyiğe dönük havasından belki biraz çıkar, okuyan arkadaşlar faydalanır umuduyla da sordum.

Tecrübeli arkadaşların yorumlarını gerçekten okumak isterim.

Geçen cuma İğne Ada'ya gittik 3 motor ve çok keyifliydi, öncelikle herkese tavsiye ederim. Harika virajlar var, ortam güzel, araba az vs.

Bu virajlı yollarda seyrederken ben sürekli 2. viteste gittiğimi farkettim. Motorum 1200cc, 2. viteste yanlış hatırlamıyorsam 50-90km/h arasında dolaştım. Yine yanlış hatırlamıyorsam RPM, virajlara girerken 4-5000 civarında idi. Bir sonraki viraja girmeden önceki RPM ise genelde 8-9000 civarında. Yani RPM süreki 4000 ile 9000 arasında virajına göre gidip geldi.

Merak ettiğim, virajlara girerken vitesi 1. vitese getirip, yüksek RPM ile mi viraja girmem daha doğru olurdu, çıktıntan sonra tekrar 2. vites. Yoksa doğru yolda mıyım? Bu virajlı yolda, süreki 1. vites 2. vites yapmak hem beni hem motoru çok yorar diye düşüyorum ama yanlış olabilirim.

Özellkle tecrübeli SS'çi arkadaşların cevaplarını duymak istiyorum. Çünkü benimkiyle benzer motorlar. Farklı bir motor tipi için RPM değerleri ve kullanım şekli farklı olacaktır diye düşünüyorum.

Bir diğer sorumda, virajlara girerken yatması için motoru dizinizle mi itiyorsunuz, ayağınızla mı bastırıyorsunuz yoksa counter steering mi yapıyorsunuz? Doğrusu hangisidir veya hangi durumda hangisi kullanılmalıdır? Ben neredeyse her durumda counter steering yaptığımı farkettim. Bu konuda da yorumlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

viraja girmeden önce vites gaz ve frenle işini bitirmen lazım virajda hep ileriye bakmalısın motor baktıgın yöne gider motoru yatırmak içinse kontra teknigi uygulamalısın sag viraj varsa sag gidonu ileri itersin sola virajsa sol gidonu ileri itersin bacakların depoyu sıkmalıdır.gidona ne kadar baskı yaparsan o kadar motor yatar virajda. fren yaparsan motor dikelir .onun için viraja elinde gaz acabilecek devir ve uygun vitesle girmelisin .viraj çizgin sag virajda orta çizgiye yakın girip karşıyı görebilecek açıda olmalıdır sola virajdada soldan girerkende bunun tersini uygularsın.dogru teknik ve hızla viraja girersen gaz acımınla virajdan hızlı çıkarsın.dogru olanda budur.

rpm hakkında bişey söylemicemde seni gördüm abi 3 motor vardı ikisi baya bi büyükdü croos türü onlara ne deniyosa seninkide racingdi galiba bmw beyaz maviydi galiba insan bi sanayi ye uğrardı ya motorları bi yıkardık :mrgreen: kusura bakma konuyu hortlatmamışımdır umarım

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
viraja girmeden önce vites gaz ve frenle işini bitirmen lazım virajda hep ileriye bakmalısın motor baktıgın yöne gider motoru yatırmak içinse kontra teknigi uygulamalısın sag viraj varsa sag gidonu ileri itersin sola virajsa sol gidonu ileri itersin bacakların depoyu sıkmalıdır.gidona ne kadar baskı yaparsan o kadar motor yatar virajda. fren yaparsan motor dikelir .onun için viraja elinde gaz acabilecek devir ve uygun vitesle girmelisin .viraj çizgin sag virajda orta çizgiye yakın girip karşıyı görebilecek açıda olmalıdır sola virajdada soldan girerkende bunun tersini uygularsın.dogru teknik ve hızla viraja girersen gaz acımınla virajdan hızlı çıkarsın.dogru olanda budur.

Cüneyt Abi, dün kalabak köyü virajlarındaydım, çok zevkliymiş virajda uzun yol tecrübesi yaptım, senin Cbr 954 ile birgün virajda kapışalım :cherry:

Çeşme yok muydu o yolda susuz kaldım:mrgreen:

rpm hakkında bişey söylemicemde seni gördüm abi 3 motor vardı ikisi baya bi büyükdü croos türü onlara ne deniyosa seninkide racingdi galiba bmw beyaz maviydi galiba insan bi sanayi ye uğrardı ya motorları bi yıkardık :mrgreen: kusura bakma konuyu hortlatmamışımdır umarım

:) bmw r1200gs, bmw r1200gs adventure ve bmw k1200s vardı. İlk defa geldiğimiz için fazla dolaşmaya fırsatımız olmadı. Yakın zamanda tekrar gitmeyi düşünüyoruz. Bir daha ki sefere görüşmek umuduyla :)

Soruyu sormamdaki asıl sebep, bazı kulak kabarttığım konuşmalarda, virajlarda hiç bir şekilde ellerin kullanılmadığını, tamamen diz/ayaklar ile yön verildiğini duymam.

Counter steering (kontra tekniği) kullanmadan sadece dizleriyle tankı iten veya ayaklarıyla motora yön veren arkadaşlar var mı? Doğrusu bumu, yoksa tamamen yanlış mı? Hep kontra tekniği mi kullanılmalı?

Son düzenleme:
arka arkaya bir cok viraja giriyorsan 2 ile devam etmen mantıklı 1 nerdeyse kalkıs haricinde kullanmam viraj sonrası uzun bir düzlük yakalarsan 1 de yüksek devir ardından tokatlıya tokatlıya gitmek daha mantıklı virajlarda ayakla yön vermeyi hüc duymadım fakat en cok etki yapan bel ve diz görüşüm budur

Benim ufaklıkla viraj alışım:

-Virajdan önce fren yap
-İstediğin hıza düş
-Vitesi hızlanacak gibi seç (devir bandının yarısı), gerektiğinde güç ver gerektiğinde gazı hafif kapat motor freni yap
-Viraja girerken çok az gaz ver, motorun viraj dengesini yakala.
-Kontra ile yatış açını ayarla.
-Virajın en iç noktasına (apeks) dokun, ver gazı yürü.

Tabii bende 11.2 HP var, 112 HP değil :) SS'lerle farklı seçim oluyordur belki.

bmw r1200gs, bmw r1200gs adventure ve bmw k1200s vardı. İlk defa geldiğimiz için fazla dolaşmaya fırsatımız olmadı. Yakın zamanda tekrar gitmeyi düşünüyoruz. Bir daha ki sefere görüşmek umuduyla

beklerim abi kapım her zaman açık mayısın 20 misine kadar burdayım 20 sinde askerim yolcudur abbas bağlasan durmaz hesabı :)

Hayır shadowman, motoru sadece ve sadece gidonla yönlendiririz, diz ve ayaklar ile motor dönmez, dönemezde zaten. Bacaklarla depoyu sıkarak alt bedenin motorla bütünleşmesini sağlarız. Halidbin'in yaptığı açıklamalar tamamen doğru. Virajlı yollarda şu rpm diye birşey yok çünkü her motor farklı devir çevirir ama ideal tork gücü, redline başladığı devirin yarısıdır. Yani redline 12 binde başlıyorsa 6 bin, 8 binde başlıyorsa 4 bin ideal devirler. Eğer virajların yanısıra aşağı veya yukarı eğimde mevcutsa bu devir arttırılır, böylece motorun kompresyon gücünden maksimum yararlanarak fren kullanımı azaltılır. Bu seviyede makineleri tehlikesiz ve rahat kullanmak için OMM eğitimi almanı öneririm, selamlar

Hayır shadowman, motoru sadece ve sadece gidonla yönlendiririz, diz ve ayaklar ile motor dönmez, dönemezde zaten. Bacaklarla depoyu sıkarak alt bedenin motorla bütünleşmesini sağlarız. Halidbin'in yaptığı açıklamalar tamamen doğru. Virajlı yollarda şu rpm diye birşey yok çünkü her motor farklı devir çevirir ama ideal tork gücü, redline başladığı devirin yarısıdır. Yani redline 12 binde başlıyorsa 6 bin, 8 binde başlıyorsa 4 bin ideal devirler. Eğer virajların yanısıra aşağı veya yukarı eğimde mevcutsa bu devir arttırılır, böylece motorun kompresyon gücünden maksimum yararlanarak fren kullanımı azaltılır. Bu seviyede makineleri tehlikesiz ve rahat kullanmak için OMM eğitimi almanı öneririm, selamlar

Çeşitli kurum ve kişilerden eğitim aldım, OMM'yi duymuş olmama rağmen katılmadım. Şimdi internet sitelerine tekrar baktım ve çeşitli eğitimlerin olduğu, hatta uzun yolculuk eğitimleri bulunduğunu görünce dikkatimi çekti. Uzun yol için kendilerinin belirli bir eğitimini tamamlamış olmak gerekiyor anladığım kadarı ile. OMM ile temasa geçip daha detaylı bilgi alacağım.

Teşekkürler.

arka arkaya bir cok viraja giriyorsan 2 ile devam etmen mantıklı 1 nerdeyse kalkıs haricinde kullanmam viraj sonrası uzun bir düzlük yakalarsan 1 de yüksek devir ardından tokatlıya tokatlıya gitmek daha mantıklı virajlarda ayakla yön vermeyi hüc duymadım fakat en cok etki yapan bel ve diz görüşüm budur

Ayakla yön vermeyi bende yeni duydum ve Almanya'da eğitim almış sertifikalı ve Türkiye'de uzun süredir eğitim veren bir eğitmenden. Bana ilginç geldi açıkçası, döneceğin yönün bulduğu 'peg' e bastırarak yön vermem gerektiğinden bahsetti.

Senin dönüş şeklin bel ve dizini kullanarak yön vermen, Kaiser arkadaşımızın ise sadece gidon ile yön verilmesi doğrultusunda.

Anladığım kadarı ile bu konuda çeşitli farklı fikirler var. Ya bazılarımız çok yanlış yapıyor, yada hepsi doğru ve geçerli hareketler. Bu konuda 2 tane çok farklı görüş olması ilginç. Ben her zaman kontra tekniğini kullanıyorum (belirli km/h'nin üstünde olmak kaydıyla tabiki).

Son düzenleme:
Bu farklı görüş değildir shadow man, bilimsel gerçektir. Amerikalı bir sürüş eğitmeni, sürüş okuluna eğitime gelmiş ve diz, ayak, belle motoru yatırarak döndüğünü iddia eden öğrencilere gidonu sabit bir motor vererek nasıl viraj aldıklarını göstermelerini istemiştir. Sonuç; motorlar dümdüz karşıya gitmiştir. Çünkü motorun yana yatmış olması onun yönünü değiştirmez, sadece yana yatmış bir motorla düz gidersiniz.

Son düzenleme:
Bu farklı görüş değildir shadow man, bilimsel gerçektir. Amerikalı bir sürüş eğitmeni, sürüş okuluna eğitime gelmiş ve diz, ayak, belle motoru yatırarak döndüğünü iddia eden öğrencilere bu motoru vererek nasıl viraj aldıklarını göstermelerini istemiştir. Sonuç; motorlar dümdüz karşıya gitmiştir. Çünkü motorun yana yatmış olması onun yönünü değiştirmez, sadece yana yatmış bir motorla düz gidersiniz.

Ben counter steering tekniği kullanıyorum. Ama bu bahsettiğin bilimsel gerçeği herkes kullanmıyor, yukarıdaki yazılarda da görebilirsin bu örneği yazanlardan. Demekki bilimsel gerçek olmasına rağmen bir çok insan hata yapıyor. İnşallah bu yazıları okuyorlardır. Amacımda buydu zaten, insanların ne yaptığını öğrenmek, yanlışları ortaya çıkarmak.

Eminim motosiklete dizleriyle yön vermenin bilimsel bir gerçek olduğunu iddia eden arkadaşlarda vardır. Yoksa eğer, doğrusunu öğrenmiş oldu herkes.

Teşekkürler,

Kontra tekniği kullanmadan kimse motosikletle biryere gidemez. Herkes bunu yapıyor, ama bilinçli ama bilinçsiz. Eğer güzel bir eğitimle bunu nasıl yaptığımızı kavrarsak sorun ortadan kalkar. Umarım herkes birgün eğitim alır ve ne demek istediğimi anlar (hayal ama olsun)

Shadow.Man sorularına iki farklı motordaki deneyimlerimi kıyaslayarak yanıt vermek istiyorum.

Kendi motorum CBR 600 F, çok devir çeviren, torku yüksek devirlerde sağlayan ve diğerine göre çok daha hafif bir motor. 2 hafta önce gittiğimiz gezide çok dar virajlar vardı. 2. viteste devir altlarda kalıyor ve tork ihtiyacım artıyordu. O yüzden ben 1-2-1-2 şeklinde gitmek durumunda kaldım. Fakat bunun bir olumsuz tarafı da 2 den 1 e geçerken vitesin boşa düşme olasılığı. Genelde ara viteslerde fazla baskı yapmadan değiştirmeye alışık olduğumuz için 2 den 1 e atarken de nazik davranınca tam ihtiyacım olan yerde vites boşa düştü ve ben viraja yatamadan motoru kaldırıp düzeltmek zorunda kaldım. Yani kısacası 600 lüklerde çok dar virajlarda 1 e almak gerekiyor.

Diğer tecrübe ettiğim motor ise Hayabusa. Kendi motorumdan alışkın olduğum şekilde dar bir viraja girmeden önce vitesi 1 e almamla debriyajı bıraktığımda motorun poposunu sallaması bir oldu. "Şşş Seda'cım Hayabusa'yım ben. Yürü de yürüyim ama 1 filan ayıp oluyo :cherry:" dedi resmen arkadaş. Yani şunu söylemek istedi, yeterinde torkum var, bu kadar vites küçültmene gerek yok. 1200 GS'inde çok farklı olacağını zannetmiyorum. Devir çok öldürülmediği sürece, tork avantajı sayesinde sorunsuzca viraja girebileceği kanısındayım.

Yatırma tekniğine gelince Kaiser tamamen haklı ama sizin duyduklarınız da yanlış değil. Sadece eksik. Şöyle ki yine kendi motorumda gidonla çok fazla oynamadan kalça hareketiyle çok rahat şerit değiştirebilmekteyim. Veya dizimle motoru viraja yatırmaya başlayabiliyorum. Oysa ki Hayabusa'yı ilk kullandığımda viraja girerken kendimi motordan sarkmış, motoru ise dimdik ayakta buldum :queen: Hâlâ gülüyorum halimi hatırladıkça. Demek ki o her motorda sökmezmiş demiştim kendi kendime. Hayabusa gibi ağır bir motor gerçekten teknik istiyor. Öyle diz veya kalça hareketiyle yatacak bir motor değil. Kontra istiyor viraja yatmak için. Benim motorumda kontra ile dönüyor evet ama ben ilk hareketi vücudumu kullanarak verebiliyorum 600 lükte. İşte insanların size 'ben motoru şuramla yatırıyorum' dedikleri de budur; ilk hareketi verirler. Ama gerisi yine kontradır.

Bilmiyorum işinize yaradı mı söylediklerim.. Keyifli sürüşler :cat:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar