- Motosikleti
- 2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Anti tez den ziyade videoyu seyrettikten sonra yaptığım yorumda belirtmiştim aslında, ben anlatılan tekniğin ülkemizde uygulanabilirliği noktasında şüpheliyim. Burada zemin en önemli etken. Şahsen bu tekniği kullanıyormuyum, evet bazen kullanırım. Ön frene basarak yokuş aşağı viraja girdiğim oluyor. Bunu yaparken haa şöyle bir teknik vardı dur onu yapıyım da dönüyüm den ziyade o an hissettiklerimle uygularım. Her nasıl tüm motosiklet sürücüleri farkında olsun olmasın kontra tekniği ile viraj alıyorsa, bende de ön frene basarak viraja girmek doğal gelişir.
...
Aynen öyle. Videoda anlatılan ilgili koşullarda olması gereken sürüş tekniği, her koşulun tekniği koşula göre değişiyor. Videodaki teknik ile sol ayak tekniğinin karşılaştırması çok uygun değil; sol ayak tekniği normal trafik koşullarında kullanacağınız bir teknik değil (olsaydı ehliyet sahibi olduğum 31 yıllık sürede en az bir sefer kullanmış olurdum...) halbuki videoda anlatılan teknik ilgili koşulda günlük kullanmanız gereken bir teknik.
(Edit: Telefon geldi diye mesajı gönderemeden beklettim, arada @killingroad yazmış bile...)
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:56 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:30 ----------
...
sol ayak freni sol ayakla frene basmak demek değil - biliyorsundur tabii de, neden vurgu yaptım, ben sol ayak freni yapmıyorum (ki zaten RWD kullanıyorum da) ama sol ayakla fren çok sık yapıyorum. yapılmaz diye bıdıbıdı eden 1950'den kalma eğitim de bir gün değişecek =) manuel viteslerin malesef öldüğü dünyada bu sol ayakla fren yapılmaz muhabbeti neyi neden öğrettiğini bilmeyen zihniyetin tezahürü.
...
Ben sanırım 20 yıldan beri manuel vites araba kullanmıyorum, sol ayak hep sol ayak dinlenme yerinde duruyor. Otomatik viteste sol ayakla fren yapmak bence düz vites arabadan daha vahim bir durum, acayip gereksiz çünkü.
Düz vites ve RWD arabam olmadığı, olsa bile drift yapmayacağım için yine bu tekniği kullanacak değilim. (Drift yapmaya yarıyor herhalde?) Manuelde sağ ayakla fren pedaline basarken arada ayağın bilek tarafıyla gaz pedaline dokunma işi de rev-matching için yapılıyor sanırım, o da farklı bir şey zaten. Bu da manuel vites kullandığım çok sene boyunca hiç lazım olmadı, yarış tekniği olsa gerek. (Motosiklette de rev-matching yapmıyorum, hiç lazım gelmedi; biraz sünepe kullanıyorum sanırım. Motosiklet de istemiyor ama, sanırım çok efendi ve doğru devirlerde vites düşürüyorum ki üzülmüyor, itiraz etmiyor...) (Hayatımda sadece bir sefer arka teker kilitledim o da kardeşimin ilk defa kullandığım Tracer 7'si ile: Elleri ufak olduğu için debriyaj boşluğu çok aşırıydı, ben de olduğum vitesi karıştırmışım, çok dar bir viraja gelmeden hemen önce salak gibi 2'den 1'e atmış ve boşluk yüzünden debriyajı da bir anda kavratmış bulundum, neyse ki toparlayabildim yoksa emanet motorla kaza yapacaktım. İnsanın eli ufak ise debriyaj boşluğu ile değil manet ayarı ile oynaması lazım, ayarsız manet ise de ayarlı manet alması lazım. Boşuluğu fazla vermek bence iyi bir çözüm değil...)
Son düzenleme: