Virajda ön fren (ABS)

Selamun Aleyküm gececi abilerim kardeşlerim uzun zamanda beri aklımda olan soru vardı yazmayı Unutuyordum simdi aklıma geldi herneyse uzatmadan konuya geçelim

ABS lastiği kaydirmaz virajdada asla ön frene basılmaz fakat absli motorda on frene basarsak kayarmı?

Motosikleti
Hero X Pulse 200
virajda frene basarsanız abs olsa bile düşersiniz. düşmeseniz bile motor viraj çizgisinden çıkar ve ya bariyere yada çayıra çimene uçarsınız. abs düz zeminde fren yapılması için ayarlanmış oluyor. virajda lastiğin tutunması düz giden lastikten çok daha azdır.

bosch'un geliştirdiği bir sistem var virajda lastiğin kitlenmesini önleyen ve çizgisinden çıkarmayan. ama sadece ktmnin bazı modellerinde var sanıyorum

EE bu ABS nin sadece ıslak zemindemi faydası var eğer oyleyse boşuna absli 250sl aldık saten yagmurlu havada motora binilmiyor bu durum üzdü ya

ABS devreye girdiğinde motoru dikleştirir biraz daha sert fren yapma imkanı verir sana..

lakin fizik kanunlarına sonsuza kadar karşı koyabilecek bir sistem henüz geliştirilmedi..

yani ABS nin de kurtaramayacağı bir hız vardır..

frene bastığında motor düz gitme eğiliminde olur ve virajda yatırdığın motor dik konuma gelmeye çalışır, bu sebeple dengeni kaybedip kayıp düşebilirsin

Viraja girerken yükü asla öne vermeyeceksin. Virajı görünce yavaşlayacaksın, virajı alırken hafif gaz açacaksın ki yük arkaya binsin. Abs sistemi frene ne kadar basarsan bas tekerin kitlemesini önlüyo. Hatta viraja girmekle ilgili aea nında videosu var. İstersen bi göz at.

Islak kuru farketmez, motosikletten düşmelerin büyük sebeplerinden biri panik fren anında ön freni kitleyip düşmektir. ABS bunu önler, viraj ABS'si de var ancak daha yeni yeni üst sınıf motosikletlerde gelmeye başladı.

Raporlar, istatistikler mevcut internette, İngilizcen iyi ise örneğin bu var. AB'de 125cc dahil ABS'siz motosiklet satışını yasaklayan bir direktif var örneğin önümüzdeki yıllarda yürürlüğe girecek ve AB'de ABS'siz yeni motosikletlerin satışı kalkmış olacak. Kısaca, üzülme ABS'li aldığına çok iyi yapmışsın, hayatında verdiğin en iyi 420 € olabilir o şimdi verdiğine acıdığın para.

viraja girdiğimiz zaman abs devre dışı kaldığını söyledi bir hoca. art motoakedemi teori eğitiminde. ama ktm böyle bir fren sisteminin patendini aldığını duydum. nede olsa abs var mantığıyla motor sürmek pek doğru değil bence

Motosikleti
Hero X Pulse 200
viraja girdiğimiz zaman abs devre dışı kaldığını söyledi bir hoca. art motoakedemi teori eğitiminde. ama ktm böyle bir fren sisteminin patendini aldığını duydum. nede olsa abs var mantığıyla motor sürmek pek doğru değil bence

virajda absnin devre dışı kalması bana pek mantıklı gelmedi.

çünkü abs ile viraja girip freni sıktığınızda en azından bir şansınız var tekerlek kitlenmeyebilir durumu kurtarabilirsiniz, ama abs yoksa kesin düşeceksiniz kaçış yok :)

virajda frene basılmaz diye bişe yok gerekirse basa bilirsin ama osenin basmana baglı kaydırmadan dırek fireni sonuna kadar cekmezsen kitlenmez herşeyin bi adabı usulu var freni yavaş cek debriyajı yavaş bırak yavaş yavaş cektigi surece bişe olmaz her virajın ustunden gelebilirsin dedigim şekilde viraja hızlı girersen virajın ortasında frene basarsan sakat hızını ayarla başta

virajda abs ktm nın adventure 1190 yada 1290 serılerınde mevcut hatta onun adı farklı suan unuttum ama youtube da var izleyebılırsın. ayrıca vırajda abs devre dısı falan kalmaz bak aban vırajda frene nasıl devreye gırıyor. hee dırek dusersın o ayrı bısı o yuzden deneme sakın. normal olarak abs nın devreye gırmesı ıcın ıse frenı sıkman gerekıyor. arabadaki mantık ile aynı abs bır yerden sonra devreye gırer onun oncesı normal frendir senı yavaslatan.

ben bastım abs li motorda çok güzel dikeliyor motor, üstünde zıplasan bile yatıramıyon kontrayla...dolayısı ile hiç tahmin etmediğin yöne doğru gidebilir motor..bu durumlarda durmak da durmamak da şans:))

Virajda frene basılır. Eğer kaza geliyorsa basmaktan başka çare kalmaz. Her zaman abs yokmuş gibi kullanmak gerekir.

virajlarda çok yatırırsan ve hızlı isen kayar videodaki ilk örnekteki gibi ama Stabilize Kontrol Sistemi varsa gir istediğin gibi çıkartıyor vallaha baksana::gazla::

Virajda ön frene basılır mı? Evet basılır tabi yeterince bilginiz ve tecrübeniz varsa. Ben zamanında 350 jawa mın arka fren istinantını kırdığım için 1 sene arka frensiz motor kullandım :) o yüzden viraj içi viraj dışı hiç fark etmez burda önemli olan dozlamadır. Arka fren ile ön frenin kullanım tarzı birbirinden farklıdır ön fren limon sıkar gibi yada hanım bileği tutar gibi (artan şiddetle) sıkılmalıdır. Her motosıklet kullanıcısı mutlaka etkili olarak ön freni kullanmayı öğrenmelidir. saygılar.

Abs yanal kaymayı değil, fren anında kilitlenmeyi önlediği için dikey kaymayı önlemiş oluyor. Mesela tam limitlerde bir viraja girdiniz, lastik kaymakla tutmak arasındaki sınırda. İşte tam bu anda frene tüy gibi dahi dokunsanız geleneksel abs nin hiçbir faydası olmaz, kayar düşersiniz. Ama bu yeni sistem standart abslerden farklı, illede benzetmek istersek; otomobillerdeki esp ye benzetebiliriz. Sonuçta hizmet etmek istenilen alan ayni.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar