V motoru tek silindir çalıştırmak

Diyelimki motorda bir arıza durumu var. Silindirlerden birinde ateşlemeyi ve benzini kessek(yanmayan benzin egsozda yanmasın diye benzini de kesiyoruz)
Mecburiyet durumlarında sakin sakin tek silindir ile idareten atıyorum 30-40km yol gitmenin motora ciddi bir zararı olur mu? Yada ne kadar gidilebilir?
Yoksa paşa paşa çekecek bir araç mı ayarlamak lazım? Kranka çok yük biner ve krank kolu boşluk yapar mı mesela?

Neredeyse herkes gereksiz başlıklar açıyor. Bir tane de ben açayım bari. Çoğu boş sorudan daha güzel bir soru bence :D

Yamaha R6 yolda giderken yanlışlıkla ateşlemenin kapatılıp açılması sonucu bujilerden iki tanesinin patlatıp 2 silindir olarak çalıştığını gördüm. O halde motor 50km yol gitti.

R6 için konuşursak eğer bana göre motor 2 silindirde de çalışsa sonuç olarak yağlama vs yapılacağı için motora aşırı bir zararı olmaz. Ama şöyle bir durumda var. Motorun güvenli çalışma sıcaklığı vardır. Uzun süre piston silindir soğuk bir şekilde çalışırsa zarar vereceği kesindir.

Motor V2 ise tek silindirde çok düzensiz çalışacakdır. Aşırı vuruntu olur. Rolantide kesin istop eder sürekli gaz vermek gerekir. Çok merak ediyorsan bujilerden tekini çıkar bas marşa. Kısa sürede birşey olmaz.

Başıma gelmişti eksantirik zincirinin ayarı bozuldu. Motor ısındıktan sonra rolantide durmamaya başlamıştı. Eksantirik zinciri değişti.

Bende bir 30/40 km gittim buji pipoların biri arıza yapmış motorun sesi değişiyor ışıklarda stop ediyor açıkçası kabus bir gündü :D

Gidilir ve dediğim gibi bende gittim ama pek iyi olacağını düşünmüyorum.

Zararı konusunda bilgim yok ama tek silindirle gidilebilir. Motor zorlanır ama yavaş gitmekte fayda var.

Hocam sen hala GT650'yi mi kullanıyosun helal olsun valla :)

Özellikle V motorda şahsi fikrim atlı kovalamadığı sürece motoru hemen kapatmak.
Çok büyük olasılık silindirlerden birindeki patlama motorun titreşimini dengeliyordur. Tek silindirle krank aşırı titreşimden dolayı öncelikle kendi yataklarına sonra da diğer parçalara zarar verecektir. Daha vahim bir ihtimal de şu: Krankta gözle görülmeyecek ama büyük kuvvetler sonucu oluşan eğilmeler vardır. Eğer kapalı silindirdeki patlama bu eğilme hareketini dengeliyorsa ve çalışan silindirin yarattığı titreşimin frekansı krankın eğilme hareketiyle örtüşürse çat-çut-bam-güm işte getir gerisini :) Bu arada aşırı titreşim derken, bu titreşimi sürücü hissetmek zorunda değildir, hissedebilir de.

Yüksek ya da düşük devirde gitmek farketmez. Motor rezonansı tutturdu mu aynı etkiyi yapar.

4 silindir bir motorda eğer karşılıklı sırayla çalışan silindirler bozulduysa sorunsuz devam etme ihtimali var. Hatta VW'nin tasarruf için aşağı yukarı bunu yapan ACT diye bir sistemi var. Ama eş zamanlı çalışan iki silindir giderse kalanlar da yine titreşimi artıracaktır.

Son düzenleme:
Son düzenleme:
Yahu motor gitmez demedim ki. Dengesizlikten yataklara zarar veridedim. Kranktaki karşı ağırlıklar motorun tasarımına göre ayarlanır. Motoru da tasarlandığı şekilde çalıştırmazsan düzensiz ve sönümlenmemiş titreşim denk gelip zarar verebilir.

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:50 ----------

Ha öbürü 250'ydi di mi pardon. O değil de modifiyeye ne uğraşmısın arkadaş. Helal olsun.

chrysler'daydı galiba, HEMI sistemine göz atılıp, ordan fikir edinilebilir.

İlk msjda sorunlu silindirin benzinini kesicem demiştim :)
Tabi karbüratörlüde bu iş kolay. Enjeksiyonda zor olabilir

Konu ile alakalı değil ama yukarıdaki videoda ki motor suzuki. Adamlar ne motor yapmışlar, durduğu yerde yani hava ile soğumamasına ve yüksek devirde sürekli çalışmasına rağmen (eksozun o sıcaklığa erişmesi için yüksek devir çevirmesi gerekir) motor banamısın demedi. Sağlam motor yapıyor bu firma.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
Bu sorunun cevabını en iyi GV 250 kullanıcıları bilir. :)

Bkz. Buji piposu çatlağı

bujiyi çıkardık emme ve sıkıştırma evrelerinin konpresyonundan kurtulduk; piston ve kolunun ataletinden doğan yük kaldı sadece. benzini kestik egzosa yanmamış yakıt gitmesini engelledik. ancak bir sorunumuz daha var. o da boş bıraktığımız buji yuvasından içeri girecek olan toz, kir, su gibi şeyler. onun için de buji yuvasına uygun bir hava filtresi sistemi geliştirmemiz gerekecek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar