Birisi 2014, diğeri de 2016 makyajlı kasa olmak üzere 2 kez sahibi olduğum ve bu ikisiyle yaklaşık 12 bin km yol yaptığım NC750X'i sürmekten keyif aldığım ilçe-köy asfalt yollarında genel olarak süspansiyonlarını kalitesiz bulduğum için sevemedim açıkçası.
Daha sonra 2018 DCT ve 2021 yeni kasa düz viteslisini de birkaç yüz kilometre kullandım uzun yolda.
DCT işi gerçekten çok kolaylaştırıyor.
Yeni kasa da eskilere göre bir tık daha iyi olsa da bozuk yola bile gerek yok, zemin tesviyesi düzgün yapılmamış ve/veya ağır vasıta trafiğinden dolayı satıhtaki düzlüğü kaybetmiş pütürlü asfaltta dahi süspansiyon çalışma aralığı ve sürücüye verdiği hissiyat açısından benim beklentimi karşılamaktan uzak olduğunu hissettim.
Benim tercih edeceğim motosikletlerin bozuk yolu daha az hissettirmesi lazım ama bunu yaparken GS'lerdeki telelever sayesinde/yüzünden yoldan kopukmuşum gibi suni bir hisle bunu yapmasını da istemiyorum.
Süper bir şaseye/yürüyene sahip bir araba kullanıyorsunuz ama hidrolik direksiyonun net tepkilerine alışık olduğunuz için elektrik destekli bir araçtan alamadığınız yol hissiyatı gibi hissettiriyor telelever sistemi bana.
Yani bence hem yolda ne olup bittiğinden haberiniz olacak ama hem de yoldaki bozuklukları gidon açısı ve genel olarak süspansiyon sistemi ile size az hissettirecek bir motosiklet bana daha çok hitap ediyor.
Benim tercih edeceğim motosikletlerden çok daha ağır ve ağırlık merkezi de yüksekte olduğu için radarıma girmese de sırf bir önceki cümlemde yazdığım kriteri daha iyi sağlıyor diye mesela GS yerine Africa Twini tercih ederim şahsen.
Konuda bahsi geçen Vstrom 650XT'yi hiç kullanmadım ama tel jantları + 19 inç lastikleri ile benim bahsettiğim senaryoda ve sürmeyi tercih ettiğim yollarda sanki NC'den daha başarılı olacakmış hissi var içimde.
@Cyan'ın yazdıklarının da bir miktar payı var bunda.
Kaymak asfalt ağırlıklı kullanım için bir şey diyemem zira az zamanda çok yol yapmam gereken nadir anlarda mecburen tercih ettiğim yol türü olduğu için bu yollardaki performansı beni çok bağlamıyor açıkçası.
2025 NC gelince test sürüşü yapacağım bakalım.
Hatta süspansiyon kısmını beklentilerimi karşılayacak derecede geliştirmişlerse DCT versiyonunu satın almayı da düşünebilirim zira öndeki saklama alanı bile (yazdığım eksi yönlerini dikkate almazsam eğer) bu motoru tek başına bile tercih etme sebebim olabilir çünkü DSLR makinemi oraya koyuyor ve de gördüğüm bir tabela-manzara vb fotoğrafını şipşak çekebiliyordum. NC motorlarım varken çektiğim yol/manzara/günbatımı vb fotoğraflarımın kalitesini çok özlüyorum. Özellikle de ışığın az olduğu akşam saatlerinde en baba cep telefonu kamerasına fark atacak kalitede çekim yapabilirsiniz SLR makineler ile.
Hele bir de suni ışık olmayan bir yerlerden geçiyorsanız, tripoda sabitlenmiş şekilde diyaframın yarım saat ve üstü süreler boyunca kadar açık kaldığı gökyüzü fotoğrafı çekebilmek müthiş oluyor.
Tabii ki bunu yapmak amaçlı sürüyorsanız, fotoğraf makinesini sırt çantanızda veya topcase'de de taşıyabilirsiniz ama NC'nin ön bagajı kadar pratik olmuyor bu iş.
650XT'yi de cidden merak ediyorum.
Denk getirebilirsem sürmek isterim.
Kısmet bakalım.