Uykulu motosiklet kullanmak

Gecenlerde 2-3 gun ust uste kisa mesafelerde sehir ici trafiginde test etme imkani buldum bu durumu gercekten cok ilginc bir psikoloji.

Kendi deneyimlerimi paylasayim, siz de kullanmak zorunda kaldiginiz anlar varsa paylasin lutfen.
Uykulu dedigim yalniz oyle iki uc saat uyku saatini gecirmek degil 2 gun falan tamamen uyumadiktan sonra yuzu yikayip yola cikmayi kastediyorum. :)

Benim kendimde gordugum tepkiler
sunlar idi;

1. Asiri sinirlilik hali ( Ulan ne bicim suruyorsun vs )
2. Huzursuzluk. Her an bir sey olacak tedirginligi
3. Sik sik ayna kontrolu ( 2. maddeyle alakali )
4. Hassasiyet.
5. Asiri dikkatli surus.

Bu farkli bir deney gibi oldu benim icin.
Ancak kesinlikle elzem degilse kacinilmasi gereken bir olay. Eve gelene kadar kendimi cok huzursuz hissettim. :)

Dikkat edin kendinize. Geçen zamanlarda yine bu forumda dörmüştüm yanlış hatırlamıyorsam bir arkadaşın uykusuzluktan dolayı bilinci kapanmıştı ve kaza yapıp çok kötü yaralanmıştı aklıma geldi.

Mersin merkez'e 100km uzakta gülek boğazı diye bi yer var, saat 03.30da uyandım uyuyamıyorum.
yola çıkıcam uykusuzum diye yemiyo da, bilemedim arada kaldım gitsem mi gitmesem mi diye..
(belki bu son postum olabilir ehehehe)

bahsettiğim yer,

s-ed230afde6364a0d584baf796025fc47cf3fff24.jpg

Aşırı sinir ve huysuzluk bendede oluyor.Özellikle aç olduğumda,uykusuz olduğumda,yada rahat uyuyamadıysam.

ben de bir arkadaşın uykusuzluktan yolda uyuduğunu ve kaza yaptığını kask kamerasından izlemiştim.

ilk duyduğumda "olur mu lan öyle şey o adrenalinle nereye uyuyosun abi" dedim ama görüntüleri izleyince anladım.

uykusuzken araç kullanmak araba yada motor gerçekten çok tehlikeli. algılar zayıflıyor, beyin muhakeme yeteneğini kaybediyor.

ben izmir çeşme otobanında gözlerim açık uyuduğumu bilirim. şerit değiştirirken araba aradaki kedi gözlerinden gelen sesler ile irkilerek uyandım kaç kere.

özetle asla yapılmaması gereken davranış.

kolay gelsin.

İstanbul- Antalya yaptım gecen ay bi defa daldım yan yan gidiyordum gözlerimi açtım hemen, ikinci dalışımda bariyere giriyordum santimlerle kurtuldum, ne kadar zorlasamda bu iş böyle gitmez dedim yol kenarına çektim 4 saat uyudum

Git kendini sarayburnundan aşağı at daha iyi..
Uyanık iken de dinlenik iken de direksiyonda uyuyabilirsiniz. Yola bakarken bir an dikkatiniz dağılır, lüp diye hayal alemine dalarsınız. En az birincisi kadar tehlikelidir.. Sürücü yolu sürekli okumalı, gerektiğinde yanlara, arkasına bakmalı ve yolu okumasına göre kendini hazırlamalıdır.
Kavşağa girerken yavaşlar çıkarken hızlanır; ışık varsa durmaya-kalkmaya hazırlanır, sapaklardan çıkabilecek araçları görmeye çalışır, yol kenarını sürekli görür, şerit değiştirmek istediğinde arkasına ve yanlarına bakar.........................................................................

Ben 24 saat uyumamış üstüne deli gibi çalıştıktan sonra hiç uykum yoktu ama arkamdan birileri bana bağırıp türkü söylüyordu.Ayrıca yolda gördüğüm silüetler cabası.

Gece vakti Altınoluk dönüşü İvrindi yakınlarında virajın birinde, gözlerimin kapandığnı ve dengemin yattığım tarafa doğru kaybolduğunu anladım. Tabi aşırı korkunç bir durumdu. Hemen motoru dikleştirdim ve ilk benzin istasyonuna kadar kendimi dikkatli olmam konusunda telkinlerle idare ettim.

Benzinciye geldiğimde ise, işten eve yorgun giren insan modeli gibi kaskı montu bir şekilde çıkartıp, görüğüm ilk masaya oturdum ve 1 saatten fazla uyudum. Aynı şeyler !.5 saat sonrasında Mustafa Kemal Paşa tekrar etti. Bu sefer çimenlere yattım. Berbat bir seyahatti.

Neyseki henüz motorda böyle bir tecrubem olmadı. Ama araba kullanırken başıma bir kaç kez geldi. Siz durumun farkında bile olsanız ve uykusuzum uyumamalıyım diye kendinizi telkin bil etseniz gözleriniz bir aşamadan sonra kapanabiliyor. Çok tehlikeli bir durum. Bu nedenle motora uykusuz binmemeye cok dikkat ediyorum.

Ayrıca yukarıdaki mesajda "sık sık ayna kontrolü" ve durumun farkında olundugu ıcın "asiri dikkatli surus" ifadeleri olumlu algılanabilir ama uykusuzluk halinde asıl problem zaten reflekslerin yavaşlaması bana kalırsa. Yani siz aynaya baksanız da ya riske neden olacak kadar uzun bakarınız veya aynada bir tehlike gorseniz bile algı ve tepkiniz normale göre geç kalır. Yani durumun farkında olmak, aşırı dikkatli olmaya çalışmak ileri derece uykusuzlukta işe yaramıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar