Türkiye’de motosiklet sorunu nasıl çözülür?

turkiye-motosiklet-sorunu.jpg

Türkiye’de 7 milyondan fazla motosiklet var ama düzenleme yok. Motosiklet kazaları her geçen yıl artarken, uzmanlar “Almanya modeli”nin Türkiye için çözüm olabileceğini söylüyor.

Türkiye’de Motosiklet Sayısı Hızla Artıyor

Son yıllarda motosiklet kullanımı Türkiye’de adeta patlama yaşadı. TÜİK verilerine göre ülkede 7 milyon, İstanbul’da ise 900 bine yakın motosiklet bulunuyor. Ancak motosikletlerin önemli bir kısmı kurye hizmetlerinde kullanılsa da, ruhsatlarda özel/ticari ayrımı yapılmıyor.

Bu belirsizlik hem trafik güvenliği hem de sigorta uygulamaları açısından büyük risk oluşturuyor.

Dr. Suat Sarı, Cumhuriyet’teki yazısında şu çarpıcı noktaya dikkat çekiyor:

“Türkiye’de kullanılan motosikletlerin yüzde 70’inde trafik zorunlu sigortası, yüzde 90’ında ise kasko bulunmamaktadır.”

Motosiklet Kazaları Alarm Veriyor

Kurye sektörü başta olmak üzere birçok sürücü, yeterli eğitim almadan ya da ehliyetsiz olarak trafiğe çıkıyor. Hız baskısı ve yetersiz denetim, özellikle büyükşehirlerde motosiklet kazalarını artırıyor.

2024 yılında motosiklet kaynaklı kazalarda 1224 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, trafik kazalarında ölenlerin yaklaşık %25’ine denk geliyor.

Almanya Modeli: Kurye Güvenliği İçin Yol Haritası

Dr. Sarı’ya göre Türkiye, Avrupa’daki örneklerden ders çıkarabilir. Almanya’da:

Kurye veya ticari sürüş için A1, A2 veya A sınıfı ehliyet zorunlu.

Sürücülerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

İşverenin çalışanına kask, reflektörlü mont, eldiven gibi koruyucu ekipman sağlaması şart.

İşverenler, sürücünün sabıka kaydı, sağlık raporu ve ceza puanlarını kontrol etmek zorunda.

Bu sıkı kurallar sayesinde Almanya’da motosiklet kazalarına bağlı ölümler yılda 500’ün altında kalıyor.

Türkiye İçin Çözüm Önerileri

• Dr. Sarı’nın önerileri, Türkiye’de motosiklet güvenliği için yol gösterici nitelikte:
  • Ruhsatlarda ticari / hususi ayrımı yapılmalı.
  • Ehliyet ve eğitim şartları sıkılaştırılmalı.
  • Motosiklet sigortası ve kasko zorunlu hale getirilmeli.
  • Denetimler artırılmalı, firmalara ağır yaptırımlar uygulanmalı.
  • Çalışma koşulları yasal güvence altına alınmalı.
  • Sarı’ya göre bu önlemler hayata geçirilirse, Türkiye’de motosiklet kazalarının %50’ye kadar azaltılması mümkün.

Sonuç

Motosiklet, Türkiye’de hem ulaşım hem de ticaret için vazgeçilmez hale geldi. Ancak sigortasızlık, denetimsizlik ve kurye güvenliği konularındaki eksikler can kayıplarını artırıyor. Uzmanlara göre acil düzenlemeler yapılmazsa, Türkiye’de motosiklet sorunu giderek büyüyecek.

Kaynak: Cumhuriyet – Dr. Suat Sarı’nın yazısı

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
D400
Cezaları arttırın, geri kalmış toplumlarda çözüm budur.

Örneğin Ehliyetsiz arac mı kullanıyor yapın cezası 300 bin tl. ödeyemezse de hapise çevrilsin bak bakalım ne kadar azalıyor bu problem.

Polisten kacıyorsun sana ceza geliyor 20 bin tl (sallıyorum) , kimse demiyor neden kacıyor bu adam. Ya ehliyeti yoktur ya da üstünde yasadışı madde vardır, ama gidip de evine sorgulamıyor kimse.

B.k gibi kuralsızlık var ülkede, olan kurallar da b.k gibi uygulanıyor.

Admin
Yönetici
Motosikleti
Yamaha MT-09 Tracer
Motosiklet sorunu diye bir şey yok, sorun eğitimsizlik, denetimsizlik.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
yollarda bu kadar eğitimsiz motosikletli varsa 2 sebebi var biri ekonomik durumdan dolayı motor almak zorunda kalan diğeri kuryeler kuryelerin çözümü basit olan paket başı sistemini bitirmek saatlik hesaba geçmek ha o zaman da servis sağlayıcı zarar eder diyorsanız onun çözümü de şu her bölgenin saatlik bi ortalaması var örnek veriyorum körfez bölgesinde ben saatte 2.5 ortalama paket atıyordum her haftanın sonunda paket ortalaması saatlik 2nin altında olanların sistemini kapatacaksın işine son vereceksin o bu saatlik sistemini abuse ediyor demek kuryelerin hem kazancı sabit olacak hem paket yetiştirmek için kuralları çiğnemek zorunda kalmayacak parası araba almaya yetmediği için motor alanın çözümü daha zor iktidar işini yapacak
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Dr. Sarı’nın önerileri, Türkiye’de motosiklet güvenliği için yol gösterici nitelikte:
  • Sarı’ya göre bu önlemler hayata geçirilirse, Türkiye’de motosiklet kazalarının %50’ye kadar azaltılması mümkün.
doktor ünvanı alan yazısını yapay zekaya yazdırıyor biz de ciddiye alıp konuşuyoruz burda

ruhsatlarda zaten ticari hususi ayrımı var
ehliyetsiz trendyol yemeksepeti gibi firmalarda çalışamazsın
sigorta zaten zorunlu??????

doktor sarı adam yerine konmak istiyorsa yazıları kendi yazsın

Son düzenleme:
Almanya'da da varmis bu motosiklet ile paket servisi demek. Bisikletli ya da Marti tipi scooterlisini gördüm ama motorlusuna denk gelmedim diyebilirim.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Yazının orijinali şu;

Dr. Suat kimdir bilemiyorum ancak yazısının başlığından itibaren tamamı yüzeysel bir değerlendirme. Öncelikle Türkiye'de "Motosiklet" sorunu değil, bütünüyle bir "Trafik" sorunu var. Buna martı benzeri scooter'lardan, iş makinelerine; bisikletten tır taşımacılığına tüm taşıt cinslerini katabilirsiniz. Suat bey sadece moto kuryeler üzerinden tüm çıkarımını motosiklet sorununa indirgemiş. Halbuki sorunun toplumsal, sosyolojik, kültürel, ekonomik, siyasi, ahlaki, vicdani, vs. onlarca etmeni ve değişkeni var.

Motosikleti apaçi gibi kullanan adam, otomobiline geçince birden bire Almanya standartlarında mı araç sürüyor? Veya otomobil kullanırken tüm kuralları ihlal ediyor da, yaya olarak daha mı uygar davranıyor? Bisiklet yoluna park etmiyor mu örneğin, yaya geçidinde birden bire İsviçreli gibi mi davranıyor? Motosikletlerin kaldırımlara park etmesine öfkeleniyor da, kendisi dükkanının önü diye kaldırımları işgal etmiyor mu? Emniyet şeridini ihlal ederken vicdanı sızlıyor mu? İsteyen uzatsın...

Pek sevilmiyor bu söylediğim ama her defasında tekrar ediyorum. Biz henüz toplum olarak yerleşik düzenin asgari kuralları ile bütünleşemedik. Pek kabahatimiz de yok aslında; çünkü yüzyıllar boyunca kırsalda yaşamaya mahkum edilmiş, göçebe hayatından başka bir şey görmemiş, sadece ırgat ve asker gözüyle bakılmış, kent kurmamış, uygar normlarla tanışmamış bir milletiz. Şunun şurasında daha 100 yıllık bir medeniyet ölçümüz var. O da yarım yamalak. Eh böyle olunca da, el yordamı ile doğrulara ulaşmaya çalışıyoruz, o da eğreti duruyor doğal olarak. Birkaç nesil geçmesi gerek öykündüğümüz normlara ulaşmak için. Ne bu forum jenerasyonu ne de bizden sonraki birkaç nesil göremeyecek mevcut Avrupa standartlarını. Birkaç nesil sonra da Avrupa'nın yeni standartlar getirmeyeceğini umarak hevesleneceğiz tabii...:)

Bak, içim sıkıldı yine...

fahiş fiyatlı ekipman ÖTV KDV'den arındırılmamış, artı bariyer sorunları.. sarının bunlardan haberi yoksa bizim için sarı değildir o, olsa olsa turuncudur

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bu ülkede hiç bir sorun çözülemez. Alışırız.

Ben kırmızı ışıkta denk geldiğim her kuryeye "hayırlı işler, Allah kaza bela vermesin" diyen adamım. Lakin 72 bg motoru o düdük gibi skuterle en kör noktamdan sollamaya, sağlamaya çalışan adamlara ben ne diyeyim? Aynadan takibim olmasa çok kaza geçirmiştim. Bir ara şunu düşündüm; bilerek ani fren basayım da it bana çarpsın ikimiz de düşelim, sonrasında ben ayağa kalkıp taşıdığı paketine s.çtığım adamı döve döve komaya sokayım. Sonra baktım benim motorun parçası yok, vaz geçtim.

Son düzenleme:
Motosikleti
NK250
Genelde trafikte 50cc olarak geçen motorlar çok yaygınlaştı ve benim görüşüm kazaların çoğu sebepleri de bunlar en azından kendi şehrimde öyle

sayin yasli ve acei arkadasim, senin böyle bir yorum yaptigina inananamiyorum,Taksim meydaninda sallandiracak baska adam bulamadinmi beyaaaa? Yazik, yazik cok yazik birde zannedersem sen mühendistin yanlis bilmiyorsam!!!!!

sayin yasli ve acei arkadasim, senin böyle bir yorum yaptigina inananamiyorum,Taksim meydaninda sallandiracak baska adam bulamadinmi beyaaaa? Yazik, yazik cok yazik birde zannedersem sen mühendistin yanlis bilmiyorsam!!!!!
Kırk yılda bir espri bulduk o da güme gitti.

Hay aksi şimdi ben yeni bir espri nereden bulacağım? :oops:

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Türkiye İçin Çözüm Önerileri

• Dr. Sarı’nın önerileri, Türkiye’de motosiklet güvenliği için yol gösterici nitelikte:

• Ruhsat ayrımı kesinlikle olmalı. Bu hem sigorta hem de kasko konusunda çok ciddi avantaj sağlar.
  • "Motosiklet kullanmayı biliyor musun" diye soran kursların bir an önce kulağı çekilmeli. Herkese, sıfırdan, otomobildeki gibi kapsayıcı kurs ve sivil polislerle denetlenmeli. Denetimin kendi içinde de değişimler olmalı, teşvik arttırılmalı.
  • Sigorta zaten zorunlu, kasko da zorunlu kılınamaz. Ağır boş yapmış burada.
  • Denetim denetim... Bitmiyor şu ülkede suçlu arama hevesi bir türlü... Boş yapıyor hala.
  • Bazı kurye firmaları günlük çalışma limiti veriyordu sanırım, ancak bu sefer de kaçak şekilde birbirlerinin hesaplarından servis atmaya devam edecekler. Takograf gibi motosiklete bağlı bir cihaz veyahut birşey bağlanması ile belki netice alınabilir. Başka türlü o sistemi SAĞLAYAMAZSIIIIN. Boş yapmış yine.
Sayın Dr. Suat Sarı, İSG konusunda uzman(Linkedin'de belirttiği üzere) ancak söylediklerinden anladığım kadarıyla muhtemelen hiç motosiklet kullanmamış birisi.
Söz sahibi olduğu sektörden bu denli uzak olması, belki bir yerde problemlerin de müsebbibi olduğu gerçeğini doğuruyordur. Yine kalemine sağlık bir soruna parmak basmış ama sanki biraz yanlış tarafına daldırmış o parmağı.. Hiç yoktan iyidir.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Eğitemiyorsan cezayı caydırıcı olarak kullanacaksın başka yolu yok. En başta firmalara köseceksin cezayı sonra da adım başı polis, kamera koyup yapıştıracaksın kural ihlali yapanlara cezayı. Kaldırımdan hoplayan, yaya geçidinden zıplayan, üstgeçitten atlayan, ters yönden korna çala çala giden ehmek parası abi yeaaw diyen Sözde kuryeleri; plakayı kapatan, mondial driftin hava filtresini söküp mahalle aralarında car car dolaşan zibidileri yakalayıp cezanın üstüne bir de toplum düzenini ve huzurunu bozmaktan hakim karşısına çıkaracaksın. Başka hiçbirşey işlemez bunlara kimse kusura bakmasın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar