Türkiye'de Motosiklet Sanayisi Neden Oto Sanayi Kadar Gelişemedi ?

Arkadaşlar selamlar,

Bizim ülkede biliyorsunuz artık en satmayan en tutmayan otomobillerin bile ıvır zıvır yerlerininin yedek parçası orjinal veya çakma çok kolay oto sanayiler de kolayca bulunuyorken hala motosiklet sanayisinde böyle bir olay yok. İşin garip noktası da ülke trafiğinde motosiklet sayısı son yıllarda deli gibi artış gösterdi sahaya gayet yansıma da var. Hatta ekşi sözlük gibi yerlerde millet Hindistan olmaya doğru gidiyoruz diye sallayacak noktaya geldi. Ama çok garip ki ülkenin en gelişmiş kıyı şeridi şehirlerinde bile tonla şahşahlı lastikçi olmasına rağmen hemen hemen çoğu motosiklet lastiğine asla bakmıyor(motosiklet sanayisinin ne kadar zayıf olduğuna dair bizzat yaşanmış basit örnek olsun diye yazdım). Yani şu lastikçi gibi el ayağa düşmüş bir hizmeti bile sayı ile bulabilmek sizce de abes değil mi ?

Yani demek istediğim şu ben nasıl arabama gidip oto sanayide rastgele bir usta ve dükkanda çok kolay bakım yaptırıp parça bulabiliyorsam. Motosikletim içinde aynı basitliğe sahip olabilmem ille garanti veya yetkili servis aramadan işimi çözebilme rahatlığımda olabilmem lazım. Niye motosiklet dünyasında bu iş atla deve gibi muame görüyor garip olan bu ?

Motosikleti
Dominar D250
ülke trafiğinde motosiklet sayısı son yıllarda deli gibi artış gösterdi sahaya gayet yansıma da var. Hatta ekşi sözlük gibi yerlerde millet Hindistan olmaya doğru gidiyoruz diye sallayacak noktaya geldi.
2,5 sene önce İstanbul'dan ayrıldım, geçenlerde işim düşüp arabayla gittiğimde trafikte motorlardan ciddi derecede korktum, gerçekten hindistan olma yolunda gidiyoruz motor kullanan sayısı çok ciddi arttı (ben de dahil :) )

Motosikleti
Ns200 15"
Motosiklet ustalığı ince iştir, motosiklet tamiri eden adam elektrikten, kaportadan, şanzımandan ve motordan anlamalı. Araba motorları motosiklet motorları kadar ince ayar istemezler (gerçi elektronik gaz koluna sahip olan motosikletlerde tps ve senkron gibi dertler yok). Bunları geçtim ülkemizde motosiklet kültürü denen bir şey yok, şu an yolda gördüğümüz bir çok insan motosikletleri zevk aleti görmek yerine araç olarak kullanıyor ve bir çoğunun gözünde araba kadar değerli değiller. Durum böyle olunca kendini bu yönde geliştirecek insan sayısı az.

Mümkün mertebede araba tamircileri gibi elini kolunu sallayan motosiklet tamircisi olmasın, adamlar skuterde şanzıman yağından bir haber elemanlar var...

Motosikleti
Bajaj Pulsar F250
Günümüzde bile Türkiye deki araç trafiğinin sadece %20 sini motosikletler oluşturuyor geri kalan %50 araba %30 da otobüs kamyon vs bunların hepsini araba kategorisinde toplayabiliriz aslında böylece %80 e %20 gibi bir oran oluyor geçmişte çok daha azdı bu oran o yüzden araba sanayi kadar gelişmedi ama günümüzde büyük potansiyel var parası olup doğru yatırım yapan köşeyi döner.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Motosikletten kolay kolay birşey kazanamazlar ki. Otomobil kadar bağımsız ve fazla parça-teknoloji yok. Bir de Türkiye'de yüksek KM motosiklet kullanımı yaygın değil. Servislerde anca yağ değişimi zırvası var, onu da tam hakkıyla yapamıyorlar bence. Motorlarımın garantisi olmasa tamamını kendim yaparım, havaya suya işçilik parası da ödemem. Filtreni de, yağını da değiştirmeyi bil yani. Zincirine bakmayı bil ne bileyim ayarını boşunu almayı başar yani... Evinde ampul patlasa usta mı çağıracaksın !?..
Şu bakım kitapçıklarını alın karıştırın biraz, size sente ayarlamaya kadar bilgi veriyor. Herkes kendi motorunun ustası olmalı. He vaktin mi yok, o zaman paşa paşa ver parasını ağlama kardeşim. Gelişmez umarım motosiklet sanayisi.

Katma değersiz iş yapan her ustaya karşıyım. İtalya'da elini sallasan denk gelecek bir motosiklet atölyesi hiç yoksa kendi egzozunu tasarlayabiliyor veya aksesuar üretiyor. Bizde 10 tane şirket sayamayız, onları da zengin gözükmeye çalışan tayfa "touratech çok kaliteli cnm ya", "puigden başka kullanmam aşko", "güzel ama alman değil ki bro", "kanka givi yapmış" tavırlarıyla hor görüyor, kötülüyor. Ulan kaçınız aksesuarlarınızı kendiniz takabiliyorsunuz ki diye sormak lazım. Eğer bir çözüm olacaksa da imitasyon yada orijinal, tasarım ve üretim yapılırsa bir yere gelinir. GP gibi, Adventurer gibi, Tiger Exh. gibi, kapandı gerçi ama Tars bag gibi, gecko gibi, tripmate gibi(kendi adaptörlerini üretiyorlar, cihazlar fason olsa bile) markaların artmasını istiyorum.
Öyle suyu akmayan yerde anca yağ değiştiren, yukarıda bir tane uzun florasanla dükkan aydınlatan yerlerin değil. İşçiliğe gelince de utanmadan isterler o fiyatları...

Bir laf var ya, düşman istemez, biz bize yeteriz... Aynen o hesap.

Şu ülkede 4 meslek grubuna acımıyorum;
Galerici,
Turizmci,
Emlakçı,
Motor ustaları.

Alayı komisyoncu, alayı manipulatör. Doluymuşum bu konuda. İyi ki açmışsın hocam konuyu, teşekkürler valla.

• Beğen
Tepkiler: pea
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
araba kadar motor satılsın o gün gelişir

Motosikleti
Kanuni Seyhan MZ 301 - 2001
Araba ihtiyaç, motor zevk gibi bir düşünce olduğundandır. Birde piyasada çok fazla çançinçon motor var. Belli başlı kaliteli markaların kaliteli modelleri olsa durum daha farklı olabilirdi.

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
Koç firması öncel 70lerde fransız MBK ile iş birliği yaparak mobiletler üretti Bi dönem 90ların başında daha bir çok çinli koreli motosiklet firması yokken koç grubu yamaha ile iş birliği yaparak beldeyama şirketi ile mobilet üretti sattı, o dönemler için güzel işlerdi, sanırım 2010lara kadar devam etti ama küçülen ekonomi, çinli firmaların baskını ile bu ortaklıklar bitti, yamaha kendi giriş yaptı. Babam 1991de fransız MBK firması ortaklığı ile yapılan filpper mopet almıştı ve ben onda motosiklet kullanmayı öğrenmiştim. beldeyama çok daha büyük bir sanayiye dönüşebilirdi markalaşabilirdi ama olmadı.. çünkü ülkemizde motosiklet kültürü yok denecek kadar azdı, sadece belli başlı il ve ilçelerde biraz çoğunluktaydı. 2004 den sonra çinli firmaların gelmesi ile montaj sanayisi geldi ülkemize ama o da kaptı kaçtı işler hepimiz biliyoruz.. dediğim gibi motosiklet kültürümüz yok, şeytan icadı olarak görünen bir taşıt için kim sanayi kurardı ki.

Motosikleti
cbf 150
Gencolar otomobil sanayide gözünüzde çok büyütmeyin, eşekten hallice adamlarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek :))) bilhassa patron anlamında.

Geçen bir toplantım vardı, biliyorsunuz elektirikli araçlar artık gerçeğimiz. Öküzün önde gideniyle bir toplantım vardı adam konkonrdoto ilan etti. neyse elemanlar buji piposu üretiyor Dedim elektirikliler geldi satışlar nasıl satışlar düştü işçilerler maaş yetiştirmekden dolayı demezmi.

Dedim elektirikli araçlarda buji yok bu yüzden olamazmı? yok yok maaşlardan diyor hala.

Öküzün tahtiravanla gezen hali işte. anlayin otomotiv yan sanayini ve ana sanyinin halini.

Hala tornacı peşindeler arabalar artık full yazılım olmuş.

Motosiklet en basit araçtır bizde gelişmemiş olmasının nedeni tamamen iş bilmiyen yöneticiler ve satış ekiplerindeki kuzenleridir.

BU ÜLKENİN EN BÜYÜK SORUNU "PAZARLAMA" bir fikri pazarlıyamazsan talep alamazsın talep alamazsan teklif veremezsin tekkşif veremezsen sipariş alamazsın sipariş alamazsan üretim yapamazsın üretim yapamazsan gelişemezsin.

Türkiyede "PAZARLAMACI YOK VE TÜRKİYENİN ANA SORUNU BUDUR"

Motosikleti
D400
maxresdefault.jpg

Motosiklet ustalığı ince iştir, motosiklet tamiri eden adam elektrikten, kaportadan, şanzımandan ve motordan anlamalı. Araba motorları motosiklet motorları kadar ince ayar istemezler (gerçi elektronik gaz koluna sahip olan motosikletlerde tps ve senkron gibi dertler yok). Bunları geçtim ülkemizde motosiklet kültürü denen bir şey yok, şu an yolda gördüğümüz bir çok insan motosikletleri zevk aleti görmek yerine araç olarak kullanıyor ve bir çoğunun gözünde araba kadar değerli değiller. Durum böyle olunca kendini bu yönde geliştirecek insan sayısı az.

Mümkün mertebede araba tamircileri gibi elini kolunu sallayan motosiklet tamircisi olmasın, adamlar skuterde şanzıman yağından bir haber elemanlar var...
Kesinlikle, bir çok arkadaşım ''arabaya para mı var'' dedikten sonra ya motor alıyor ya da almaya teşebbüs ediyor. İşin ilginç yanı motosiklet sahibi olduktan sonra bile yaz ayları dışında ''abi araba yaa'' diye yakınmaları.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Fakirdir alamaz, zengindir vermez. Dizayn Vip'in yanı başındayım. Giren çıkan arabanın haddi hesabı yok. Ama çok paran olmalı yaptırmak için. TT Chopper kaç tane sana bana satmak için chopper üretti?

Öncelikle sanıldığının / lanse edildiğinin aksine Türkiye bir motosiklet cenneti falan değil, nüfusuna göre çük kadar bir pazar. Ekşi'de öyle zannederler, bilgiye erişim hızı insanların algılama yeteneğini yerle bir etti. Vietnam'daki yarasayı gören adam kıyamet geldi diyor, videodaki Vietnam'lı yarasaya selam verip evine geçiyor.

Çük kadar pazarda ne gelişecek? Yeni yeni bir kaç yıldır 50cc-125cc dolaylarında yığılma başladı, onların da ustası servisi falan yavaştan gelişmeye başladı. Ayrıca Anadolu'da yaygın olan iki tekerlek kültürü de batıdan çok farklı, onların zaten kendi ekosistemi yıllardır var. Şimdi batıdan gelen küçük cc motosiklet genişlemesiyle de (bu kültürde) bir yerli sanayi yavaşça oluşmaya başlar. Bir diğer şanssızlık da bu oluşumların evrende eşi benzeri görülmemiş şahanelikte bir ekonomi yönetimi varken gerçekleşmesi. Bunu da yabana atmamak lazım, dijital teknoloji kullanımında hız/kalite gibi altyapısal konular dışında her alanda kafaya oynarken, bu çağın var ettiği bir tane global iş çıkartamadık. Bu ülkede bir şey yaratmak çok ekstra zor.

Arkadaşlar yorumları okudum. Bonus olarak bir ilave de şöyle yapayım benim gözlemim ülkemizde scooter özelinde (düşük CC için) zaten şuan ciddi bir yayılma aldı başını gidiyor ve yine öyle veya böyle motosiklet bayileri hemen hemen her araba markasına göre çok daha farklı modeller ve ürün çeşitliliği sunuyor(ortalama bir motosiklet bayisi ürün çeşitliliği araba bayilerinden çok çok fazla). Yani belki büyük CC için iddialı konuşmak gerçekçi olmasa da 500cc altı motorlar için ülkedeki bu satışlar ve ürün çeşitliliği devam ettikçe muhtemelen kendi habitatını üreten ve el ayağa düşecek kadar yaygın bir motosiklet sanayisi de olacak gibi görüyorum.

Türkiye de Otomobil fabrikaları olduğu için yan sanayi parça bulabiliyorsun ama motosiklet fabrikası yok bundan dolayı yan sanayi de yok

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Mersin merkezde lastik değiştirecek adam akıllı yer bulamıyorum, en yakında bi tane suriyeli var sanırım en son ona götüreceğim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar