Selam Arkadaşlar,
Cihazı/Servisi Fuar haftası aldım. Bu süre içerisinde detaylı test etme fırsatım oldu. Test sonucunda sıkıntılı durumları fark ettim ve bununla alakalı olarak Turkcel tarafındaki bir çok kişiye, Ürün müdürüne kadar konuyu bildirdim. Bununla alakalı olarak bir haftadır Turkcell tarafındaki arkadaşlar ile her gün konu hakkında görüşüyorum. Aşağıda sıkıntılı konular ile alakalı Turkcell'e attığım maili paylaşıyorum. Bu konularda Turkcell'in gelişitirme yapmasını bekliyorum. Aksi durumda, Ürünün kullanım amacını yerine getiremeyeceği kesin!
1. Birden çok güvenli bölge oluşturulduğunda, listelenerek görünememesi kullanış açısından zorluklara neden oluyor. Aynı alan içerisinde 1km ve 200m olacak şekilde iki bölge tanımlandığı zaman, bölgeler üzerinde düzenleme işlemini ancak, son bölge için yapabiliyorum. Diğer bölge üzerinde işlem yapabilmem için son oluşturduğum bölgeyi silmem gerekiyor.
2. Acil durum, bölge sınırlarının aşılması ve hız sınırının aşılması gibi durumlarda gönderilen sms ve mail içeriğinde lokasyon/koordinat bilgisi eksik. Bu bilginin olmaması veriyi anlamsızlaştırıyor. Bu serviste/cihazda, lokasyon gönderilememesi kabul edilemez!
3. Uygulamadaki bildirim sesi, kullanılan mobil cihazın sesi ile aynı olduğu için uyarının zamanında fark edilmesi zor oluyor. Uygulamanın içerisine bildirim seslerine müdahale edilebilecek bir ayar kısmı eklenmesi erken müdahaleyi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.
4. GPS/GPRS cihazı herhangi bir bina içerisine girdiği zaman, ekteki resimlerde de olduğu gibi 500m den fazla sapmalar söz konusu olur. Cihaz en az 1 dk. süreleri ile konum takibi yapıyor. Ortalama 90 km hızlar ile giden bir araç düşündüğümüzde: Binaya girmeden yaklaşık 1000m önce alınan konum bilgisi bir sonraki konum bilgisinin alınmasına kadar geçen sürede bina içerisine girmesi durumunda büyük sapmalar ile yanlış konum gösteriyor. Bu durumda çalınmış olan bir motosikletin bulunması imkânsız olabilecek bir noktaya geliyor.
5. Mobil uygulamanın güncelliği uydu sinyallerinin işlenmesi ile eşzamanlı olmadığını gördüm. Cihaz, sabit hız veya güvenli bölge alarmı verecek şekilde ayarlandığı zaman: Alarm alındığında, uygulama açılıp konuma bakıldığında bulunulan konum bilgisinin eski olduğu görünüyor. Alarmın verildiği an olunan konum bilgisi verilememiş oluyor.
6. Genel olarak, Cihazın konum sapması mobil cihazın konum sapmasından çok daha fazla olduğu görünüyor. Bina içinde veya üstü kapalı tek katlı bir yapı içerisinde de mobil cihaz konumu doğru hesaplarken, Cihaz ise yüksek sapmada, 500m+, konum gösterimi yapıyor.
7. Gün içerisinde bir konumda üzün süre kalınması durumda 200m alan içerisinde belirlenen sabit bir nokta (Cluster) seçilerek, konum olarak gösteriliyor. Ancak, 200m kenar uzunlukları olan bir hücre içerisinde hareket edilmesi durumu göz ardı edilmiş oluyor ve Cihaz uyku moduna geçiyor. Burada, Cluster olarak gösterilen nokta hesaplanırken, alan içerisindeki hareketlerin ağırlıklı ortalamasından yola çıkılması daha doğru veya daha az hata ile sonuç verecektir.
Bunlara ek olarak, Aşağıdaki maddelerde de geliştirmelerin yapılması Yukarıdaki sıkıntıların giderilmesinde de etken olacaktır diye düşünüyorum. Özellikle, 2 inci ve 3 üncü maddeler konum hesaplanmasında iyileşmelere neden olabilecektir.
1. Web arayüzünün yazılması.
2. Güvenli bölgenin 200m den daha dar bir alana da ayarlanabilmesi.
3. Yer bildirim sıklığının 1 dk. altına inebilmesi.