Türk Malı mı Japon mu?

Türkiye'de üretilen Toyota'lar ne malıdır?

• Türk malı

Oy: 24 14.8%
  • Japon malı

Oy: 84 51.9%
  • İkisi de

Oy: 21 13.0%
  • Kli malı (böyk)

Oy: 33 20.4%

• Kullanılan toplam oy
    162

R3N

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
kli malı :mrgreen: :mrgreen: bakma sen khutuck sinirimden de gülüyo olabirim , iğrenç ehe hehe :mrgreen:

Dünyada Japonlar, Türkiyede Konyalılar :cat: o kadar :mrgreen:

Bursalılar diyecektin sanırım bir zamanlar bursa oto sanayii 'de çift katlı setra otobüsün aynısının yapıldığını duymuştum aslında imkan verilse ne cevherler var içimizde gene bursada bir vatandaş tek kişilik helikopter oluşturmuş inanılmaz.

arkadaşlar bence melez artık bütün taşıtlar ve araçlar.bildiğim kadarıyla sadece mercedes cinde üretmiyormuş arabalarını,geri kalan bütün markaların çinde fabrikası varmış,gebze de toyotanın fabrikası,bursada renonun olduğu gibi.kimse düşünmesin ki parçalar japonya dan gelipte burda toplanıyor,çalıştığım cam fabrikasından üretilen toyota camları gebzede sıfır araçlara takılıyor yani Türk malı camlar.daha bilemediğim bir sürü parça...
sonuçta beni ilgilendiren tarafı;iyiki türkiyede fabrikası var ve binlerce kişi ordan karnını doyuruyor,ailelerine bakıyor.burda bu fabrika olması nedeniyle de parça sorunu da yaşanmaz..
hepinize saygılar

bana sorarsanız soru yanlış. türkiye'de üretilen herşey adı üstünde türk malıdır. burada sorgulanacak olan, eğer toyota kaliteliyse bu türkiye'de üretildiği için mi, japon kaynaklı olduğu içinmidir? burada üretilen toyota'ların standartlarını, her ne kadar işçi ve mühendisler türk de olsa, japonlar belirliyor. işi yöneten onlar, kaliteyi belirleyenler onlar. bizi değil de mesela bulgaristan'ı seçseler gene aynı kaliteyi alırlardı. aynı şekilde hamburger örneğine dönersek, dünyanın heryerinde mcdonald's ürünlerinin tadı aynıysa bu amerikalılar sayesinde böyle. ayrıca nike ayakkabılar malezya'da falan üretiliyor ama amerikalılar olmasa malezyalılara "hadi kaliteli bi ayakkabı yapın bize" deseler sizce yaklaşabilirlermiydi nike kalitesine?

çinliler'in kendi başlarına yaptıkları işler ne kadar dandik olursa olsun, çin'de üretilen cbf 150, sahibi honda olduğu için dandik motor değildir. kusurları olabilir, ama bunlar honda'nın farkında olduğu ve göze aldığı sorunlardır.

bence toyota japondur kanunide çin çünkü 2 markanında parçalarının bir kısmının dışardan geldiğini biliyoruz daha bunun türk mü çinmi japonmu dememenin alemi yok ne kadar aciz bir ülkeyiz hala tamamen kendimize ait ne bir araba nede motorsikletimiz var

bu arada bildiğim kadarı ile japon toyota sanabcının elindeki hisseleri 3 sene kadar oluyor hepsini aldı. yani toyota markası tamamen japon toyota dır.
japonlar önce yerli firma ile fiyasaya girdi. sonra bütün hisseleri satın aldı. şimdi piyasaya taşıyan firma dağıtıcı olarak faaliyetine devam ediyor

Evet 3 sene kadar önce sabancı grubu üretimdeki hisselerinin tamamını japonlara devretti bunun sebebide Toyotanın Avrupadaki ana üretim merkezini İngiltereye kaydırmasıydı. Yani siz birisiyle ortak üretime başlıyosunuz buradan Avrupaya otomobil satmak istiyosunuz ama ortağınız tutup polonya ya ingiltereye fabrika açıyor ve sizin ihracat şansınızı düşürüyor. Sende al fabrikanı madem iç pazara satmak için yaptın hayrını gör ürettiğin arabaları ben zaten satarım içpazarda diyosunuz.

Tamamen japon sermayesi sadece işgücü türklere ait ve burdan kazanılan parada geldiğin gibi gene yurtdışına gidiyor :bounce:

Şimdi böyle bişey sadece sömürge devletlerinde oluyor. Neyseki Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir devlet. Öyle kâr edip kârın hepsini götürmek mümkün değil. Bütün vergiler ödendikten sonra kalan net kârın %20 si sadece transfer edilebilir. Bu nedenle kârın %80 i ülke içinde değerlendirilmek zorundadır. Buradaki yabancı kuruluşların kâr ettikjleri sürece yeni yatırım yapmalarıda bu yüzdendir. Kârın daha fazlasını kaçırmanın tek yolu vardır oda kârı düşük gösterirsiniz ama paranızı bavulla yurtdışına transfer edersiniz buda ciddi bir suçtur Toyotanın bunu yapması mümkün değildir.

Evet 3 sene kadar önce sabancı grubu üretimdeki hisselerinin tamamını japonlara devretti bunun sebebide Toyotanın Avrupadaki ana üretim merkezini İngiltereye kaydırmasıydı. Yani siz birisiyle ortak üretime başlıyosunuz buradan Avrupaya otomobil satmak istiyosunuz ama ortağınız tutup polonya ya ingiltereye fabrika açıyor ve sizin ihracat şansınızı düşürüyor. Sende al fabrikanı madem iç pazara satmak için yaptın hayrını gör ürettiğin arabaları ben zaten satarım içpazarda diyosunuz.
Çünkü o yatırımın yerinin belirleneceği dönemde sevgili hükümetimiz 1 Milyar dolarlık yatırım için arsa bile tahsis etmiyor, Polonya ise devasa vergi indirimleri sağlıyordu.

Malı Türkiye'de yaparsan Türkiye para kazanır ama japon daha cok kazanır.Parcalar yabancı biz birlestiriyoruz galiba japon sayılır ama ben oyuma Türk dedim:)Çünkü dısarı satarken ihracat yapmıs oluyoruz buda sıcak para oluyor onun için.Sadece Türk parcalarıyla bir araya getirdigimiz araba olsaydı daha cok sevinirdim ama devrim gibilerini deviriyolar bu ülkede:(:pale:

868gyl4.jpg

opel alman yapımı bi otomobil burada yalnızca belli modelleri üretiliyordu patendi bize ait ne bir otomobil nede bi motosikletimiz var bu beni gerçekten üzüyo:pale:japondan yada almandan kat kat daha iyisini yaparız buna inanıyorum ama bize ait bi marka hala göremiyorum..

Opel gerçekte Alman da değildir, Fiat'ın İtalyan olmadığı gibi
ikisi de General Motor'undur. Türkiye'de üretilen yabancı marka
malları burada üretiliyor diye yerli kabul etmek ancak keyif
verici maddelerin yarattığı hazzı hayatın gerçekliği olarak benimsemeye
benzer. İthalat ve ihracat dengesinin yanıltıcı boyutudur bu araba
üretimi, satılan ucuz emek, doğa (üretim alanı, çevre(kirletilen),
düşük nitelikli ara maldır (lastik -yabancı patentli-, cam, döşeme gibi),
oysa Türkiye'nin girdisi olarak görünen paranın önemli kısmı yabancı
sermayenin kazancıdır. Türkiye'de yapılan bu dış sermaye güdümlü
üretimin gerçek kazananı Türkiye değildir.

Türkiyede üç tane limon tuzu üreticisinden bir tanesi benim arkadaşım limon tuzunun hammaddesi olan sitrik asit çinden geliyo ama burda işlenerek limon tuzuna çevriliyo gelirleri ve kdv si felan türkiyeye kalıyo dolayısıyla türk malıdır bence

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Türkiyede üç tane limon tuzu üreticisinden bir tanesi benim arkadaşım limon tuzunun hammaddesi olan sitrik asit çinden geliyo ama burda işlenerek limon tuzuna çevriliyo gelirleri ve kdv si felan türkiyeye kalıyo dolayısıyla türk malıdır bence

Yurt dışından hammadde alıp işlemekle yapılmış bir şeyi birleştirmek arasında fark var.
Senin yaptın imalat yerli malıdır. Ama limon tuzunu hazır yapılmış olarak alıp,Türkiye'de paketleyip satıyor olsaydın bu mala Türk malı demek çok yanlış olurdu.

Kısacası ülkemizde sadece montajı yapılan oto-moto gibi ürünlere Türk Malı demek yanlış olur.
Fakat Türkiye'de toplanan bir otomobil,başka bir ülkede yapılandan belki daha kaliteli de olabilir.
Buna ancak Türkiye'nin işçiliği daha iyidir diye bir açıklama getirilebilir. (Tersi de olabilir)

Kullanılacak metalden, tasarıma kadar Türk mühendislerinin elinden çıkmayan bir ürüne Türk Malı demek hayalperestlik olur.

Benim görüşüm böyle..

adamlar sağ üst köşeye yazmışlar ama...
bu nasıl oluyor :silent:

Evet sağ üst köşeye yazmışlar ama gerçek de ortada yazılı
"Opel Türkiye Limited Şirketi", Opel şirketinin Türkiye üretimi
ve pazarlaması için kurduğu bir şirket, ki Opel ve Saab markalarını
temsil eden Opel Türkiye Limited Şirketinin ünvanı 13 Eylül
2004 tarihi itibari ile General Motors Türkiye olarak değiştirildi.

Evet sağ üst köşeye yazmışlar ama gerçek de ortada yazılı
"Opel Türkiye Limited Şirketi", Opel şirketinin Türkiye üretimi
ve pazarlaması için kurduğu bir şirket.
şimdi böyle bir Ltd. şirket kurup, ürettiğin malın üzerine "Türk malı" yazabiliyorsun yani. ve bu ürünü (yukarıdaki açıklamana istinaden) "Türk malı" olarak kabul ediyorsun.

Türkiye'de üretilen yabancı marka
malları burada üretiliyor diye yerli kabul etmek ancak keyif
verici maddelerin yarattığı hazzı hayatın gerçekliği olarak benimsemeye
benzer.
peki bu tarif kime?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar