Trafik Polislerin Saçmalaması

Merhaba, bugün yaşadığım absürt bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum.

Bugün evimin önünde park halinde duran motorumu yıkamak için park yerinden çıkaracaktım. Tam o esnada sokaktan trafik polisi geçiyordu. Ben de geri geri motoru itecektim, itmeden önce bir benzine bakayım ne kadar var benzin alayım mı almayayım mı diye düşünüyordum. Kontağı çevirip geri çıkardım. Trafik polisi de geri geri gelmeye başladı ve araçtan indi. Sakın hareket etme ehliyetini göreyim dedi. Ehliyet ne alaka motoru sürmüyorum, hatta üstünde bile değilim dedim. Bu arada ehliyetim var, sadece yapılan kontrol çok çok saçma geldi. Hayır sürecektin beni aptal mı sanıyorsun gibisinden bir şey dedi ve ben de sürmeyeceğimi zaten kaskım vs yanımda olmadığını evde olduğunu sadece yıkamak için geriye çekmek için geldiğimi söyledim. O da bana ehliyetim yok deseydin sadece ceza yazacaktım şimdi motorunu da bağlayacağım dedi. Ben de sürmediğim bir aletin nasıl ehliyetini istiyorsun, araba yıkarken de ehliyet mi soruyorsunuz dedim. Tartışma git gide büyümeye başladı ve benim ailem de aşağıya indi. Ailem ehliyeti verip olayı kapatma derdine düştü ve ben de inatla sürmediğim ve binmediğim bir aletin ehliyetine sahip olmak zorunda olmadığımı sadece geriye çekeceğimi ancak sürdüğümü yakalarsa ehliyetimi isteyebileceğini söyledim. Orada tartışmaya girdik ve ben inatla ehliyetimi vermedim. En sonunda motoru çalıştır dedi çalıntı mı bakacağım dedi. İyi peki dedim. Gitti plakayı sisteme okuttu ve motorun Allah'tan temiz yoksa sana ne yapacağımı biliyordum dedi. Ben de hiçbir şey olmaz her şeyim usule uygun, sizin yaptığınız usulsüz dedim. Gitti motoru çalıştırdı daha motor çalışır çalışmaz buz gibi motora 1 saniye bile geçmeden kesiciye sokup en az 5 saniye kesicide tutunca ve üstüne bu egzoz patlıyor deyince benim cinler artık tepemi attırdı ve artık bağırmaya başladım. Sen kim oluyorsun da milletin malını böyle zarar verecek hareketler yapıyorsun, sen soğuk motoru ve daha yeni çalışmış bir motoru nasıl kesiciye sokup kesicide tutarsın dedim ve hiç cevap vermeden tekrar kesiciye soktu ve ben de anahtarı çekip aldım. Bu sırada sokak zaten başımıza toplanmıştı herkes geldi. Bir vatandaşın malını nasıl zarar verebilirsin ya, motor daha gram yağlanmamış sen kesici üstüne kesiciye sokuyorsun bir de diyorsun ki egzoz galiba patlıyor. Sen egzoz kontrolünü böyle mi yapıyorsun dedim ve işler artık birbirimize bağırmaya geldi. Ben daha anahtarı vermiyorum n'pıyorsan yap arkasından dava açacağım en ufacık cezanda dedim. İşler iyicene büyüdü ve motorun egzozun orijinal olmadığını söyledi ki orijinal egzoz klasik CB250R egzozu. Durdu durdu arkadaşlarını aradı ve ben plakayı not ettim dedi. Ben de istediğin yere not et ben de senin plakanı not ettim dedim ve Cimer'e şikayet edeceğim dedim. Cevap vermedi ve arabasına binip gitti.

Arkadaş birincisi duran motoru çalıştırmadan başında bekliyorum diye nasıl ehliyet isteyebiliyor bu hakkı kendisinde nasıl görüyor bu bir. İkincisi soğuk motoru daha yeni marş almış bir motoru kesiciye nasıl sokup orada uzun süre tutabiliyor. Bu nasıl bir afedersiniz ama karaktersizlik. Sen vatandaşın malına nasıl böyle zarar verebilirsin ya? Orada sinirden Cimer'e şikayet edeceğim dedim ama plakasını almayı unuttum yoksa gerçekten şikayet edecektim tabii bir şey çıkmayacağını bilerek.

Bu traifk polislerine kim eğitim veriyor gerçekten merak ediyorum.

ülkenin her yerindeki çürüme ve usülsüzlükten trafik polisleri ya da diğer herhangi bir meslek nasibini alıyor üzerine çok düşünmeye gerek yok. bence bir şey çıkmaz diye düşünme gerekli yerlere bildir pandemi zamanında kask varken maske takmadığım için ceza yedim ardından iptal başvurusunda bulundum anında cezayı iptal ettiler konusu profilimde hala duruyor sanırım.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Geçmiş olsun, hemen video alacaksın bunları. Böyle bir tehdit üslubu yok. Canını dişine takıp çalışan bir teşkilatın çürüklerinden. Keşke kanıtlı şikayet etseydin hesabı bir sorulsaydı beyefendiye. Normalde bu kişiye okkalı laflar sarfedilirdi de devletin memurudur diye hakaret edemiyorum. Bir dahakine hemen telefonla video kaydı, hemen.

Motosikleti
BMW F650 GS (2006)
Öncelikle çok geçmiş olsun, inşallah konu fazla dallanıp budaklanmaz.

Sorumu sormadan önce, kendi tecrübelerimden yola çıkarak birkaç tane gerçekten bahsedeyim, sonra sorumu sorayım:

Bir: Polis, zabıta, maliye memuru gibi görevlilerin size ceza yazma yetkisi vardır, hiçbir şey bulamasalar bile gözünün üstünde kaşın var diyerek ceza yazabilirler. Dolayısıyla, sizden bir şey istediklerinde, o şeyi yapmanız, yapmadığınız senaryoya göre çok daha kısa sürer ve başınız ağrımaz.

İki: Bu görevlilerin, herhangi bir hata yaptıklarında, bu hatayı kabul ettiğini ben ne duydum, ne gördüm. Hep zeytinyağı gibi üste çıkarlar. "Kusura bakmayın, bunu sormaya yetkimiz yok aslında" dedikleri bir senaryoyu kafamda canlandıramıyorum. Bir konuda ceza yazamıyorlarsa, hatalarını kabul etmemek için, ceza yazacak diğer bir konu bulurlar mutlaka.

Üç: Zafer Akçaylık yapmak istemem ama, motosiklet sürerken bir söz vardır hani, haklı ve ölü olmak diye. Kimin haklı olduğu önemli değil, önemli olan hayatta kalmaktır denir. Bunu motosikletten alıp hayatımıza aktarırsak, "bana bir şey soramaz, bunu yapmaya hakkı yok" diyebilirsiniz ama iş uzar. Haklı olup olmamanız önemli değil, önemli olan hayatınıza devam etmek.

Dört: Yetkili insanlarla zıtlaşmayın. Onların huyuna suyuna gitmeye çalışın. Tatlı dilli olup problemi çözmeye ve o "yetkiliyi" başınızdan defetmeye çalışın. Yoksa başınız ağrır, canınız sıkılır.

Bu dört önbilgi sonrası konuya devam edeyim.

Ehliyetiniz, aracın sahipliği, ruhsatı, aracınızın muayenesi vs. sorununuz yoksa, bir polis size ehliyet sorduğunda yapacağınız en kolay iş, ehliyetinizi ona göstermektir. 15-20 saniyede konu kapanır. Siz niye göstermediniz? O sırada motor sürmüyordum, bana ehliyet soramaz demişsiniz ama bakınız, yukarıdaki maddeler. Sonra aracın size ait olmadığını sorguladı galiba, onda da ruhsatı gösterin, konu kapansın.

Polisi savunmuyorum ama motoru çalmaya çalıştığınızı zannetmiş olabilir, abinizin/babanızın motorunu kaçırdığınızı zannetmiş olabilir, bir açık bulup ceza kesme amacıyla size gelmiş olabilir, olabilir de olabilir. Madem her şeyiniz tam, ne sorarsa gösterseydiniz de başınızdan defolup gitseydi. Yetkililerle tartışmayın; bakınız yukarıda yazdığım maddeler.

Yanınızda her zaman, HER ZAMAN, video ve ses kaydı alabilecek bir cihaz bulundurun; motor tepesinde ya da yaya iken fark etmez. Hiç çekinmeyin, göstere göstere kayda başlayın; sözden senet olmaz.

Bir de kimlerin polis olduğunu ben size anlatayım. Okullarda, liselerde ne kadar disiplin problemi yaşayan, ne kadar akademik açıdan zayıf, ne kadar vizyonsuz öğrenci varsa, hepsi polis olma derdinde. Ee, her sene PMYO okullarına alınan lise çıkışlı öğrenciler, o sene alınan polis adaylarının 70-80%'ini oluşturuyor.

Kabaca, karşılaştığınız polislerin 70-80%'i laftan, kuraldan, etikten, mantıktan anlamaz tipler olabilecek demek.

Motosikleti
BMW F650 GS (2006)
Sana hayatın boyunca hayatını kolaylaştıracak bir öneri sunacağım.
Böyle s.kindirik bir durum için bu kadar uzun yazı yazma.
Yazanı ayrı okuyanı ayrı yorar.
Ve böyle dandirik mevzuyu bu kadar uzun anlatan birinin haklı olma ihtimali çok düşük.

Sen de okuma be abi, birkaç satır okudun ve konunun uyduruk olduğuna kanaat getirdin, kapat sayfayı geç.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Yazık olmuş.
ne desek gg.
İlker doğrusunu söylemiş, böyle durumlarda haklı olmak değil hayatta kalmak önemli. Malesef devletin ve devlet görevlilerinin halktan çekinmediği bir sistemde yaşıyoruz. Güçlü bir halk olsa orada polis böyle şeyler yapmaya cesaret edemezdi, şimdi biliyor ki şikayet olsa da üste çıkacak ona bir şey olmayacak.
Böyle küçük şeyler için sinirinizi bozmayın, daha büyük konular varken bunlar sadece sonuç.

F54

bu olay bana geçen video da gördüğüm gayet saçı sakalı kılık kıyafeti düzgün bank ta oturmuş kitap okuyan adama üst araması yapıp kimlik soran polisleri anımsattı gidin polislik lik yapacaksınız at hırsızı tipleri keko traşı olmuş hırtları sorgulayın memur beyler hanımlar düzgün insanlar uğraşmak yerine
geçen bir akşam da böyle şehir merkezinde ışıklı bir cadde de yürüyorum durdurdu tc sordu bende çıkarttım kimlik verdim tc ni söylesene diyor yazıyor orada oku kendin dedim ters ters bakıyor ne bakıyorsun dedim polis'lik yapmak istiyorsan git mobilyacılar sanayinde olan torbacıları yakala dedim aldım kimliği yürüdüm gittim
sonra diyorlar ki vatandaş polisi sevmiyor 3 5 çürük elma yüzünde bütün teşkilata kötü diyor ne yapayım teşkilattaki çürükleri ben mi temizleyeyim vatandaş olarak
sen sokakta devleti temsilen koruma görevi yapıyorsun ona göre davranmazsan tabiki düzgün vatandas tarafından sevilmezsin
elinde yetki var diye de kimsenin hayt huyt yapmasına alttan almayın korkmayın bu kadar

aklıma iki senaryo geliyor.
1 elemanı motosikleti çalıyor sandılar
2 eleman polise ilk başta olağan şüpheli tavırlarıyla cevap verdi.

her iki durumda da polis gelir kimlik ve ehliyet sorar.
ters cevap vermek yerine ehliyeti gösterseydin hiç bir sıkıntı yaşamazdın
fakat toplum olarak çok severiz karşıdakine laf sokma işini

Motosikleti
Yok
Geçmiş olsun, benzeri 2-3 ay önce kuduz aşısında benim başıma geldi, bilahare yazarım müsait bir konu denk gelince.

Bu şartlarda, pek kimsenin psikolojisinin düzgün olduğuna ihtimal vermiyorum ben. Kimseyle bulaşılmaz, bir olayda %100 haklı bile olsam, "Evet hocam kusura bakma, sen haklısın" diyeceğim - kendimi öyle motive ettim.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bu olay bana geçen video da gördüğüm gayet saçı sakalı kılık kıyafeti düzgün bank ta oturmuş kitap okuyan adama üst araması yapıp kimlik soran polisleri anımsattı gidin polislik lik yapacaksınız at hırsızı tipleri keko traşı olmuş hırtları sorgulayın memur beyler hanımlar düzgün insanlar uğraşmak yerine
geçen bir akşam da böyle şehir merkezinde ışıklı bir cadde de yürüyorum durdurdu tc sordu bende çıkarttım kimlik verdim tc ni söylesene diyor yazıyor orada oku kendin dedim ters ters bakıyor ne bakıyorsun dedim polis'lik yapmak istiyorsan git mobilyacılar sanayinde olan torbacıları yakala dedim aldım kimliği yürüdüm gittim
sonra diyorlar ki vatandaş polisi sevmiyor 3 5 çürük elma yüzünde bütün teşkilata kötü diyor ne yapayım teşkilattaki çürükleri ben mi temizleyeyim vatandaş olarak
sen sokakta devleti temsilen koruma görevi yapıyorsun ona göre davranmazsan tabiki düzgün vatandas tarafından sevilmezsin
elinde yetki var diye de kimsenin hayt huyt yapmasına alttan almayın korkmayın bu kadar
polislerin pek işini yapası yok aha örnek bıçaklı adamla biz uğraşmayalım risk almayalım sorumluluk almayalım derdindeler sesleri de senin gibilere çıkıyor

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Tom kurus edişın damla güneş gözlükleri var mıydı?
Onlar hala moda mı ki?
80'lerin başında bahriye mektebinde okulun sinemasında topgun filmini izledikten sonra moda olmuştu. Emninönünden çakmalarını alıyorduk. reviden göz doktoruna sevk yaptırıp hastanede doktordan gözleri ışığa hassas, güneş gözlüğü takması gerekiyor diye rapor almıştım da rahat rahat takıyordum kimse laf edemiyordu raporluyum deyince.

Böyle tipler azalsa da maalesef teşkilatta halen mevcut. Ve yine maalesef yaşlılardan çok genç polislerde daha fazla mevcut.

Tavsiye olarak böyle yetki aşımı sebebiyle rahatsız edildiğiniz durumlarda 112'yi arayıp asayiş ekibi talep ediyosunuz, kendilerinden huzur ve sükutunu bozmaktan ve mala zarar vermekten şikayetçi oluyosunuz. Hatta keşke o esnada krank kırsa yatak sarsa o trafikçinin ocağına incir ağacı da dikersiniz ama honda işte, sağlam motorlar :) kesiciye sokarak kontrol diye bişey mevzuatta yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar