Telli "Tata bizi satın almak istedi"

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
, ABD'deki üreticilere motor ve şanzıman siparişi veriyor.

Emin misin?

Eğer öyleyse dediklerin doğrudur, çünkü imalat olarak baktığımızda hiç bir ülkenin markası kendi ülkesinde üretim yapmıyor, dünya küçük bir köy oldu.

Ama mesela bir customda kullandıkları bir motor ve şanzıman abd deki firma tarafından her isteyene (bireysel kullanıcı bile) satılıyorsa iş değişir.

O zaman o makinenin tasarımı o firmaya ait demektir.

E önemli olanda makinedir zaten, bence.

Eğer söz konusu olan bir spor motosiklet olsaydı en önemli olan motordur derdik, ama bir custom motor için önemli olan tasarımdır. TT'nin en ucuz motoru 35 bin euro, bu parayı kullandıkları motor ve şanzıman için isteyemeyeceklerinde hepimiz hemfikirizdir sanırım.

Ek olarak, eğer aldıkları motoru kapıdan giren herkes alabiliyor olsa bile bu pek bir şey değiştirmez. İşin zor kısmı motoru şasiye oturtmak veya kimsenin kullanmadığı bir motor kullanmak değil, ortaya güzel ve sıradışı bir şey çıkartmak.

Örneğin kendime yeni bir KTM 990 Adventure motoru ve şanzımanı aldım (75 derece V2 motor), bu motoru kendi yaptığım şaseye oturttum. Sonra sıfırdan gidon, depo, sele vs. tasarladım, gidip öne arkaya süspansiyon uydurdum, lastik ve jant aldım, üstüne de bir paintbrush yaptım. Bu motor (safkan olmasa bile) yerli malı sayılmaz mı? Bütün emeğini ben verdim, bütün tasarımı ben yaptım, sadece motoru başkasından aldım.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Eğer söz konusu olan bir spor motosiklet olsaydı en önemli olan motordur derdik, ama bir custom motor için önemli olan tasarımdır. TT'nin en ucuz motoru 35 bin euro, bu parayı kullandıkları motor ve şanzıman için isteyemeyeceklerinde hepimiz hemfikirizdir sanırım.

Ek olarak, eğer aldıkları motoru kapıdan giren herkes alabiliyor olsa bile bu pek bir şey değiştirmez. İşin zor kısmı motoru şasiye oturtmak veya kimsenin kullanmadığı bir motor kullanmak değil, ortaya güzel ve sıradışı bir şey çıkartmak.

Örneğin kendime yeni bir KTM 990 Adventure motoru ve şanzımanı aldım (75 derece V2 motor), bu motoru kendi yaptığım şaseye oturttum. Sonra sıfırdan gidon, depo, sele vs. tasarladım, gidip öne arkaya süspansiyon uydurdum, lastik ve jant aldım, üstüne de bir paintbrush yaptım. Bu motor (safkan olmasa bile) yerli malı sayılmaz mı? Bütün emeğini ben verdim, bütün tasarımı ben yaptım, sadece motoru başkasından aldım.

İyi de TASARIM 35BİN EURO etmez ki... Siparişi veren adam üzerinde hangi motoru istediğini söyleyebiliyordur mutlaka....:cat:

Eğer öyle olsa maliyeti en düşük motora yönelirdi adamlar..Ne de olsa bu işi para için yapıyorlar...:cat:

Senin 990 a yaptığın yerli malı olmaz.... Yerli tasarım olur.... :cat::cat:

İyi de TASARIM 35BİN EURO etmez ki... Siparişi veren adam üzerinde hangi motoru istediğini söyleyebiliyordur mutlaka....:cat:

Eğer öyle olsa maliyeti en düşük motora yönelirdi adamlar..Ne de olsa bu işi para için yapıyorlar...:cat:

Senin 990 a yaptığın yerli malı olmaz.... Yerli tasarım olur.... :cat::cat:

990'a değil, 990 motoruyla. 990 tam karşımda olduğu için o aklıma geldi ilk :p Herhangi bir V2 motoru diyelim. Custom motorlarda asıl parayı tasarım ve tasarıma uygun üretim tutuyor, motor şanzıman vb. seri üretim bir motora kıyasla çok daha az katma değer yaratıyor.

onu bunu bilmem de, TT Customs'ın ürettiği bu 78 motosikleti yollarda gören oldu mu hiç onu merak ediyorum ben.

O değil de, konuyu okuyunca bu TT' den ve "%100 Türk malı motor yapıyoruz" safsatsından pek sıkılmışım ben. Onu farkettim şimdi.

''Eşyanın Menşei Kavramı Nedir?
Üzerinde anlaşılan uluslararası bir tanım olmamasına rağmen “menşe”, “bir eşyanın ekonomik milliyeti” olarak tanımlanabilir. Kara suları da dahil olmak üzere, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya o ülke menşelidir. Ancak, eşyanın başka bir memlekette değişiklik ve işlem görmesi veya üretimin birden fazla ülkede gerçekleştirilmesi halinde eşya başka bir menşe kazanabilirir. Menşe kazandıran işlem ve işçilik gümrük kanun ve yönetmeliğinde tanımlanmıştır.'' ........ Biz Menşei Türkiye ile Markayı ve % 100 yerli malı kavramlarını karıştırıyoruz.Milli duyguları ağır basanlar %100 yerliyi özlediklerinden diğer iki kavramı yaşamak istemiyorlar.Yurt dışında bir fasoncudan ithal ettiğimiz bir ürüne herhangi bir ekleme yaparak,şekline rengine veya nitelik katarak kendi markamız adı altında ihrac edecegimiz ülkenin baglı oldugu gümrük kanunlarına uygun nitelikleri gereklilikleri uyguladıktan sonra ihrac edebilir yada iç piyasada Türk malı diye satabiliriz.Gümrük konusunda bilgili arkadaşlar daha net detaylar katacak yanlışım varsa umarım düzelteceklerdir.Bizim istediğimiz kominist anlamda %100 yerli malı.kominist veya milliyetci deselerde bizim istediğimiz alın terimiz barı bu konuda dışarı kaçmasın.Ecnebilerin ''siz anca tarım ve hayvancılık yaparsınız''dedikleri konuda bile yok olduk ki bizi bu hallere düşürenler de olsa olsa anca Vatan hayini olur fakat at gözlügü ile bakmayan anlar bunu.Nerde vatan nerde millet nerde sakarya......................................:pr::pr::pr:Neymiş demekki pahalı bile olsa satılabiliyormuş.Daha ucuzu için değil daha kalitelisi için daha fazla fiyatla bile piyasada tutunulabilir.Yani harleyden daha kaliteli daha pahalı ve %100 Türk malı da satılabilir.İçimizden birileri antika kolleksiyonerligine müzecilige vakıfcılıga (vakıf kanunlarına göre toplanan bagışların %20 si vakfa harcırah olarak hibe olur.)ayırdıkları bütcenin onda birine %100 yerli malı imal edebilir ve ekmeğini yedikleri bu vatana bir parça olsun gerçekten birşeyler katabilirler ama yapmazlar.Çünki onlar işbirlikciler.Yahudi lobicileri ecnebi yaltakcıları lar..:bounce::bounce::bounce:

@piranha dört

Bekara karı boşamak kolay. %100 yerli malı motosikletin ucuza ve kolayca üretilmesi mümkün olsaydı en azından deneyen olurdu. Kanuni denedi, yürütemedi. İşin içine girince ne kadar zor olduğunu görüyorsun. KTM, BMW, Honda gibi dev markalar bile en az 30'ar farklı ülkeden parça alıyorlar. 1950'lerin "yerli malı haftası" fikri günümüze uymuyor. Otomotivin beşiği ABD'de bile %100 Amerikan yapımı otomobil/motosiklet bulmak imkansız, mutlaka birçok parçası başka ülkeden gelmiş oluyor. Artık devir değişti, e tabii Çelik de değişti, artık gel yarim ol, sevdalım ol Çelik değil, ben Çelik Arçelik.

Bir ürünün bazı parçalarının dışarıda üretilmesi yada başka kişilerce tasarlanmış olması ürünün bütününün hak sahipliğini değiştirmez. Empire state binasında kullanılan tuğlalaları üretenlerin binanın tasarımında hak iddia etmesi gibi bişey olurdu bu.
Bu gün BMW olsun KTM olsun pek çok firma birçok parçasını dışarıda ürettiriyor. Amortisörleri frenleri jantları lastikleri falan üretmiyolar. Ssang young firması motor üretmiyor ama ürettiği araçları bütün dünyaya satabiliyor.
Custom motosiklet üreticilerinin hiç biri kendi motorunu üretmiyor zaten. Böyle bişeyde olamaz aslında. 78 tane motor üretmek için dökümhane mi kuracaktınız?
Aynı şeyi Türk fırkateyni içinde söylediler. Yok efendim topunu radarını dışardan alıyormuşuz. İnşallah bir gün onlarıda üretiriz ama daha önce ürettiğimiz gemiler alman tasarımı olup 8tane üretmiştik 9. ya izin vermeyip planlarını geri çektiler. Şimdi ürettiğimiz gemiye parasını verip istediğimiz ülkeden top alır takarız. İstediğimiz kadar da gemi yaparız. Çünkü onun tasarımı artık bize ait.
Adamın biri kalkmış türkiyede yüksek katma değeri olan bir motosiklet üretmeye çalışıyor bakıyorum alkışlyacağımız yerde tu kaka diyoruz.
Sİzde daha iyisini yapında bizde onları alıp binelim.

@piranha dört

Bekara karı boşamak kolay. %100 yerli malı motosikletin ucuza ve kolayca üretilmesi mümkün olsaydı en azından deneyen olurdu. Kanuni denedi, yürütemedi. İşin içine girince ne kadar zor olduğunu görüyorsun. KTM, BMW, Honda gibi dev markalar bile en az 30'ar farklı ülkeden parça alıyorlar. 1950'lerin "yerli malı haftası" fikri günümüze uymuyor. Otomotivin beşiği ABD'de bile %100 Amerikan yapımı otomobil/motosiklet bulmak imkansız, mutlaka birçok parçası başka ülkeden gelmiş oluyor. Artık devir değişti, e tabii Çelik de değişti, artık gel yarim ol, sevdalım ol Çelik değil, ben Çelik Arçelik.

Verdiğiniz örnek biraz hatalı gibi geldi bana. Bahsettiğiniz markalar üretime geçtikleri andan itibaren farklı parçaları farklı yerlerden alan markalar değil, aksine her biri kendi motor teknolojisini, kendi aksamlarını üreten sonradan maliyetleri düşürmek için kendi teknolojilerini başkalarına ürettiren markalar değil mi.

bobber

Kan Grubu: A Rh+

Bugün, 01:13

Alıntı:
Khutuck Nickli Üyeden Alıntı
@piranha dört

Verdiğiniz örnek biraz hatalı gibi geldi bana. Bahsettiğiniz markalar üretime geçtikleri andan itibaren farklı parçaları farklı yerlerden alan markalar değil, aksine her biri kendi motor teknolojisini, kendi aksamlarını üreten sonradan maliyetleri düşürmek için kendi teknolojilerini başkalarına ürettiren markalar değil mi.

Kaynak: http://www.motosiklet.net/forum/son...-bizi-satin-almak-istedi-2.html#ixzz1EGDYW7oq
Yani.Cin olmadan adam çarpılmaz.Biraz para ve ticari zeka üretim için elbetde yeterli fakat marka olabilmek için ve yerli diyebilmek heleki buna inana bilmek için biraz saf olmak gerekli.Bütün bu aksesuarların mevcut olduğu ürünler piyasada var,motor blokları var.Motorunun güç eğrisi,parça dayanımı,emisyon normları konusunda çalışma yapıldımı ?marka oldun pekiiii Yedek parça ve iki yıl servis garantisi varmı?Bugün BMW motorunu seri başka bir araçta gören ?Mercedesin ?Renault tofaş bile kendi araçları için motor ürettiriyor x isimli firmada,bakın ürettiriyor.Tata bile kendine has.Gidip bana şu rafdaki motordan 1000 tane sar demiyor.kendi araç yüksekligi için amortisör ürettiriyor.Zamanın MZ inin motorunu başka markada gördünüz mü yada elin almanı dünyanın başka yerinde üretimine izin verdimi.İzin verdiği sürece oldu yada üretim bandını toptan sattı.Şimdi :Kaporta ve şase dizaynı ve imalatı Türk.Motor yürür ve aksesuar aksamı yabancı olan bir ürünün mondial den kanuni den tofaş dan reno dan ne farkı var.Bence birtek farkı var:bu olayı organize edenin TÜRK oluşu.Bu tabiki gurur verici fakat bana göre %100 yerli malı değil.Bizim gibi tüketen bizim gibi fazlasıyle vergi veren anlı şanlı soyuyla nara atmayı seven bir bir millet 2010 yılında hala bu konuyu tartışacak kadar sefil bırakılmışsa suç bende değil.Önüne konulan herşeyle yetinenlerde.Bana yetmiyor.(ne tatminsizin yav :queen::queen::queen:)Birde ben ucuza imal edelim demiyorum.Daha pahalıya daha kalitelisini üretelim.İki buçuk milyon dolara üretilmeden satılan otomobil var.Gerisini siz düşünün.Dünyada üretim bandına girebilecek tüm ürünlerin pazara hakim marka sahipleri başta yahudiler.Dünya ticaretine onlar yön veriyor.Ve küçülen dünya bizim değil onların işine geliyor.Yani biz dünya küçüldü herşey elimizin altında dedikce ve bu işe alıştıkca daha fazla dibe giriyoruz.Merkez bankası bütçeyi açıkladı :açık geçen yılın iki katı.Siz istediginiz kadar 1950 lerin yerli malı haftası bitti demeyi zevk ve çağdaşlık haline getirin biz marka tükettikce battıgını göremeyen bir millet olduk.Kanımız emiliyor.Globalleşmek yalnızca kanımızın daha çok emilmesine sebep oluyor.Globelleşmeyi bile yalnış anlıyor uyguluyoruz.Allah sonumuzu hayır etsin.

sırf bu konu hakında birşeyler yazabilmek için siteye üye oldum. tarhan beyi taktir ediyorum. gerçekten şimdiye kadar Türkiye'de yapılmayanı yaptı. ve custom motor şirketi açtı. ancak tarhan beyle karşılaşanlar, konuşanlar, tanışanlar farketmiştir ki; çok havalı birisi.( hava hakkdır ayrı mesele ) yine vermiş olduğu röportajda çok havalı konuşmuş...

benim yazıda tek takıldığım nokta şurası oldu: Peki bizim bildiğimiz yerli motosikletler nedir?
Türk üretimi diye bir şey yok. Bunlar montajcı. Çin’den gelen parçaları bir araya getiriyorlar. Sonra gidip onay belgesi alıyorlar.

peki tarhan bey? siz nereden aldığınız parçaları montajlıyorsunuz? ben cevap vereyim isterseniz. amerikadan. çok nadiren de kendi parçalarınızı Türkiye'de üretiyorsunuz. mesela JANT gibi...

zaten sitenizde de çalıştığınız firmaların adresleri var. herhangi birisine girelim. mesela americansuspansions.com a. bu siteyi biraz inceleyince bakıyoruz ki. cuba modelinizin gidonu bu firmadan alınmış, gunshot modelinizin gidonu bu siteden alnımış. motor kısmı zaten harley'den geliyor. karkas (frame) yapması kolay, ancak eminim onu da yine amerikadaki anlaşmalı firmalarınızdan temin ediyorsunuzdur...

sonuç: siz de bu motosikletlerin sadece montajını ve boyamasını yapıyorsunuz. kendi imalatınız neredeyse hiç birşey yok. imalathaneniz buna uygun bile değil. gittim biliyorum. şimdi bazı arkadaşlar diyecekler ki. madem bu kadar biliyorsun neden kendin de aynısını yapmıyorsun. tescil belgesi alacak kadar param yok...

yani bu kadar hava atmayın tarhan bey. sizin burada yaptığınızı amerikada her mahallede adamlar evlerinde yapıyorlar. hem de 10.000 dolara.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar