Tamirciler in elinde niye parça yok

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Biraz öfke kusmak birazda bilgi almak için soruyorum, bu motosiklet tamirciler inin elinde hiç parça olmuyor mu ben mi götürmek zorundayım. Bahsi geçen parça CBF-YBR ve birkaç Japon skuterin kullandığı amortisör keçesi. Motoru gören onu burada bulamayız diyor, motorları söylüyorum al gel o zaman diyorlar. Birde motorda vakum kaçağı var dememe rağmen niye Sübap lara veya emme borusuna bakmak yerine inatla karbüratöre bakıyorlar. Çanakkale içerisinde tercihen Biga'ya yakın içeri girince parçayı kendim götürmeden, beni kaz gibi yolmaya çalışmayan düzgün bir motosiklet tamircisi var mı? Biga merkezdekilerin neredeyse tamamını gezdim çünkü.

F54

piyasa da yetkili servis olmayan tamirci hangi motorun yedek parçasını elinde bulundursun ki belki piyasada en çok satan modelleri birbirine uyumlu sarf malzemelerini bulundurur
veya belli modeller üzerine çalışıyordur onları bulundurur
yetkili servislerde bile bütün motorlarının sarf malzemesi bulunmaz birbirinin muadili olanlar hariç

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Anlıyorum ama ülkemin özellikle de Biganın indili bindili yolları için amortisör keçesinin peynir ekmek gibi satması lazım, hani öyle abez, motora özel bir ölçü de değil yurdum 31x43x10.3 amortisör keçesi. Söküp takmayı bilmiyorum diye tamirci arıyorum illa her parçasını öğrenip usta mı olmam lazım şu motoru düzgün kullanmak için? HERO bayisine abi vakum kaçağı var diye gidiyorum adam ille de karbüratör diyor, orijinalinin içini malzemeler aynı diye CBF karbüratörüyle topladı ısınınca gaz verme sorununu çözmek için düşük devirde motorun gaz tepkisi yerlerde sürünüyor. Abi olmamış bu gene yapıyor vakum kaçağı var diyorum orijinal karbüratör lazım diyor. Orijinal karbüratörde 12.000₺ küsür imiş. Ulan karbüratör ısınan bir parça mı ki ısınınca gaz versin motor üstüne birde sen topladın o karbüratörü. Adama motoru ilk aldığımda sol amortisör patlak diye abi ikisini de değiştir iyi gözükmüyorlar dedim patlağı değiştirdi öbürüne bir şey olmaz dedi 5 ay sonra patladı. Abi buna egzoz lazım dedim egzoz bulamadı em etti.küm etti gittim ben aldım egzozu. Bana beni yolmaya çalışmayan, şu nalet motoru tiiye almadan tamir edebilecek bir tamirci lazım. Elimde tork ayarlı alet yok en son bloğu kendim söküp bakacam sübaptan mı bloktan mı yapıyor diye. Sonra da Allah ne verdiyse diye saplamaları sıkıp geri toplayacam bloğu yolda çatlayacak.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
....Ulan karbüratör ısınan bir parça mı ki ısınınca gaz versin motor üstüne birde sen topladın o karbüratörü. Adama motoru ilk aldığımda sol amortisör patlak diye abi ikisini de değiştir iyi gözükmüyorlar dedim patlağı değiştirdi öbürüne bir şey olmaz dedi 5 ay sonra patladı. ....
Kök sebep: Kötü usta seçimi.
Sebep faktörü: İnsan, bilgi eksikliği.
Düzeltici eylem: Servis araştırması, doğru ustaya erişim.
Önleyici Faktör: Bilgisi konusunda referans olunacak kişileri soruşturmak, bu kişilerle temas kurmak, güven bağı oluşmadan motor teslim etmemek.
Öngörülen maliyet: Parça maliyeti, vasıta eksikliğinden oluşacak zaman ve taşıma giderleri, ehil olmayan ellerin sebep olabileceği harici tamirat masrafları.

Anlattıklarından zaten ustanın bol bol olumsuz eleştirisi yapılabiliyor. Sanırım bir şekilde İstanbul'a getirmen gerekecek gibi gözüküyor yada bulana kadar devam edeceksin gibi. Contayı set olarak değiştirmeyen adama ben kaskımı bile emanet etmem, gitsin anca scooter yağı değiştirsin onlar.

Konu başlığına cevap olarak satış sonrası hizmetlerle alakalı bi kurallar silsilesi vardı, 10 yıl araba, motor, uçak için stokta parça bulundurmaları gerekiyordu. 10 yıldan sonrasında parça bulma hususu artık kazalı araçlardan, hurdalardan, pertlerden falan sağlanabiliyor; zorunluluk kalkıyor doğal olarak.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
İstablula gidebilsem tanıdıklar var motorun içinden geçerdim zaten, hatta kazalı mt yada kurye çıkması activa falan alıp onu adam ettirirdim elimdekinden bin kat iyi olurdu. RTR 200'ü de yetkili servisine ayar olup satmıştım. Acemiliğimden ve ekipman eksikliğinden ötürü de uzun yol yapacak durumda değildim ancak bu gidişle dediğim gibi ya gözü karartıp İstanbul'a bununla gidicem yada kendim söküp beceremeyince motoru HERO bayisinin önünde benzinle yakacağım. Sorunu ve çözümü belli olan bir motoru ucuza aldım, çözüm hala belli ama çözmek isteyen bir Allah'ın kulu yok. Eski motorumda da aynısı ya sonra gel diyorlar yada blok sökmeye 10 binden başlar gibi aklımın almadığı rakamlar öneriyorlar.

Zibilyon tane yerli motosiklet markası var. Adamlarda yetkili servis ağı kurmak zorunda o yüzden önüne gelen ustaya yetkili servislik veriyorlar.

Ustalarında elinde en az yirmi tane yetkili servislik oluyor. Zaten yüzde doksan dokuzunda sermaye denen bir şey yok, gelen para ile günü kurtarmaya çalışıyor, haliyle elinde de yedek parça tutamıyor, tutmuyor, tutsa kırk yılda satacak, en iyisi motosiklet gelirse yedek parça isterim üç, beş gün bekler diyor.

Motosikleti
Ns200 15"
Bir tamirhanem olsa ve belli modellere bakıyor olsaydım ancak o zaman yedek parça stoğu bulundururdum, aksi taktirde duran her malzeme maliyet.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Usta denen adam işçiliğini satıyor zaten. İşi parça satmak değil ki?

Parçayı kendin alman senin için daha iyi: Usta stok tutacak olsa kendisi bayi olmadığı için senin aldığın perakende bedeliyle aldığı parçaya stok tutma bedelini / kârını ekleyecek, zarar edeceksin.

Parçanın işi bu olan tedarikçiden alınması tüm paydaşlar için en verimlisi esasen:
Geçen Temmuz'da benim motorun 12.000 bakımını ustada yaptırdım, tüm malzemeyi ve parçaları marka bayiînden veya ilgili malzemenin distribütöründen / bayilerinden aldım. Servise gitsem en az 15.000 tutacak bakım 10.000'e mâloldu.

Motosikleti
Ns200 15"
Usta denen adam işçiliğini satıyor zaten. İşi parça satmak değil ki?

Parçayı kendin alman senin için daha iyi: Usta stok tutacak olsa kendisi bayi olmadığı için senin aldığın perakende bedeliyle aldığı parçaya stok tutma bedelini / kârını ekleyecek, zarar edeceksin.

Parçanın işi bu olan tedarikçiden alınması tüm paydaşlar için en verimlisi esasen:
Geçen Temmuz'da benim motorun 12.000 bakımını ustada yaptırdım, tüm malzemeyi ve parçaları marka bayiînden veya ilgili malzemenin distribütöründen / bayilerinden aldım. Servise gitsem en az 15.000 tutacak bakım 10.000'e mâloldu.
Otomobillerde oem malzeme çok bulabildiğimiz için otomobil yürütme maliyetleri motosikletlerden çok daha ucuz.

Mesela Online Yedek parça işletmelere iskontolu parça satışı yapabiliyordu, bu tarz olaylar motosikletlerde maalesef yok.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Anlattıklarınızın bende farkındayım, bizim de esnaf dükkanımız var ancak kimisinde gaz teli bile yok, gaz teli ya gaz teli. Utanmasalar yağı bile benden isteyecekler. Hani motorların %90'ında falan aynı olan parçalardan biri bu yahu. Çevremde fazlasıyla CBF ve YBR motor var, çinli motorlar kadar fazla değil eyvallah ama insan hiç mi demez bunlardan çok var ucuz parçalarını kenarıyla atayım lazım olur diye? İşin komiği o karbüratör diyen adamın kendi motoru da CBF, huyunu suyunu da tamirini de bilmesi lazımdı yani.

Biz dükkanda dikiş makinelerinde bu tarz ortak parçalardan ve dükkana çok gelen modellerin parçalardan elimizde hiç yoksa 2-3 tane bulunduruyoruz, bayilik işini denedik ama aradaki sürtüşmelerden dolayı sonlandı. Gerçi geri çağırıyorlar ama dönme niyetimiz yok, onların istediği gibi taksimetre hesabı borçla başlayarak olmaz o iş. Sırf elimizde parça olduğu için müşteriyi günlerce bazen haftalarca bekletmek yerine günü birlik hallettiğimiz kaç tane makine vardır. Demeye çalıştığım keçe bulundurmak bu kadar zor olmamalı, adamlara grenaj yada gidon sormadım ki, onları isteseler de bulamazlar zaten.

Motosikleti
Yok
Dört tekerden ekmek yiyen arkadaşlar güzel organize oluyor gördüğüm kadarıyla.

Mesela benim Bursa - Beşyol civarında gittiğim yer: 4-5 mahalleyi sarmışlar, belki daha da fazlası. Üstlerde evler, altlarda dükkânlar:

Kaportacılar, boyacılar, motor-mekanikçiler, aksçılar, oto elektrikçiler, aksesuarcılar, egzoscular, lastik tamircileri, lastik satanlar, oto yıkamalar, yağ-vb. malzemeler satanlar, oto döşemeciler, air-bag'ciler, yedek parçacılar, sadece Ford yedek parça satanlar, sadece Peugeot yedek parça satanlar, belli markaların sadece "çıkma" parçalarını satanlar, vs. saymakla bitmiyor ki 1/4'ünü bile gezmemişimdir oranın.

Otomobilimde ne problem varsa, oraya gittiğimde mutlaka çözmüş olarak dönüyorum.

Ama maalesef böyle oluşumlar motosiklet camiası için yok anladığım kadarıyla, benim Bursa'da gördüğüm hep küçük küçük servisler, ayrı ayrı semtlerde, bayiiler ayrı semtlerde, hepsi kopuk kopuk birbirinden.

Motosikleti
D400
sadece başlıga cevap veriyorum.
Dün otosanayici arkadaş ile birebir aynı konuşmayı yaptık; yedekparça süreci aşırı yavaş olduğu için herkes mal stogu tutmak yerine elindekini altına yatırmış (izmir)

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Tamirci ile yetkili servis ayrımını bilmek lazım. Stok maliyeti nedir öğrenmek lazım.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bizim burada küçük ilçe ama şehrin iki farklı ucunda iki farklı sanayi var. biri Edirne çıkışında eski sanayi diye geçiyor, diğeri İstanbul tarafından girişte yeni sanayi diye geçiyor. eski sanayide bir sokakta yanyana-karşı karşıya 4-5 tane motorcu ustanın dükkanları var. Bu dükkanlardan birisi en eski ustalardanmış, onda yedek parça satışı da yapılıyor. Mesela benim motoru götürdüğüm usta geçen sene dükkanı yeni açmıştı, castrol bayiliği almış, castrol'un yağları var ama öyle her parçadan yok, parça lazım oldu mu karşı çaprazdaki o parça satan ustanın dükkanına bir koşu gibip alıp geliyor.
Benim motoru bakıa götüreceğim zaman da suzuki bayiinden temin etmişti buji, filtreler ve amortisör keçelerini, onda da suzuki bayine telefon edip sipariş veriyorlarmış bayi 50-60km öteden diğer ilçeden her gün gönderiyormuş kim ne parça istediyse.

Her motorda farklı parça var, her şeyi elde stok tutacak değiller.
İstanbulda bile xmax'ı götürdüğüm yamaha yetkili servisinde elinde kayış yoktu, bir yere telefon etti, 2 saat sonra kayış gelmişti.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Adi üzerinde TAMIRCI orasi motoru tamir etmek icin

Parcalarin bulundugu dükkana PARCACI deniyor. Anlamak bu kadar mi zor.

En dandik motorun bile en fazla sarfedilen parcalarinin sayisi en az 100 , o tamirci sadece 10 degisik modele baksa ve birer tane yedek parca tutusa 1000 kutu parcayi deposunda bekletmek zorunda. Hem depo lazim hem finansman lazim.

Dandik tork anahtarini bile almakta zorlanan tamircilerin bu kadar parcayi stokta tutmasi beklenemez.

Servis fiyatlarinin tamirci fiyatlarina göre yüksek olmasinin baslica sebeplerinden biri bu parcalari stoklarinda bulundurma zorunlulugudur ki cogu onu bile yapamiyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bizim burada küçük ilçe ama şehrin iki farklı ucunda iki farklı sanayi var. biri Edirne çıkışında eski sanayi diye geçiyor, diğeri İstanbul tarafından girişte yeni sanayi diye geçiyor. eski sanayide bir sokakta yanyana-karşı karşıya 4-5 tane motorcu ustanın dükkanları var. Bu dükkanlardan birisi en eski ustalardanmış, onda yedek parça satışı da yapılıyor. Mesela benim motoru götürdüğüm usta geçen sene dükkanı yeni açmıştı, castrol bayiliği almış, castrol'un yağları var ama öyle her parçadan yok, parça lazım oldu mu karşı çaprazdaki o parça satan ustanın dükkanına bir koşu gibip alıp geliyor.
Benim motoru bakıa götüreceğim zaman da suzuki bayiinden temin etmişti buji, filtreler ve amortisör keçelerini, onda da suzuki bayine telefon edip sipariş veriyorlarmış bayi 50-60km öteden diğer ilçeden her gün gönderiyormuş kim ne parça istediyse.

Her motorda farklı parça var, her şeyi elde stok tutacak değiller.
İstanbulda bile xmax'ı götürdüğüm yamaha yetkili servisinde elinde kayış yoktu, bir yere telefon etti, 2 saat sonra kayış gelmişti.

Almanyada da sistem ayni . Sabahtan arabayi veya motoru iceri alir parca listesi yapar siparis eder parcaci en gec ögle üzeri o günün siparisini teslim eder. Burada kafaniza göre tamirciyede gidemezsiniz. Size randevu verir ve randevu günü sabah en gec 8:00 da araci teslim etmek zorundasiniz.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
İstanbul ve Almanyadan haberim oldu sağolun, stok maliyetlerinin yüksek olduğunu biliyordum da tamircilerin zararına çalıştığı bilgisi yeni geldi. Peki Çanakkale içerisinde düzgün tamirci sorusuna cevap verebilecek var mı? Parçaları ben götürürüm ama işini baştan savma yapmayacak, motorun ısınınca kendi kendine gaz açma soğukken hiç gaz yememe sorununu kökten çözecek biri. Baştan söyleyeyim sorun rölanti veya hava ayarı değil, onları denedim.

Anlıyorum ama ülkemin özellikle de Biganın indili bindili yolları için amortisör keçesinin peynir ekmek gibi satması lazım, hani öyle abez, motora özel bir ölçü de değil yurdum 31x43x10.3 amortisör keçesi. Söküp takmayı bilmiyorum diye tamirci arıyorum illa her parçasını öğrenip usta mı olmam lazım şu motoru düzgün kullanmak için? HERO bayisine abi vakum kaçağı var diye gidiyorum adam ille de karbüratör diyor, orijinalinin içini malzemeler aynı diye CBF karbüratörüyle topladı ısınınca gaz verme sorununu çözmek için düşük devirde motorun gaz tepkisi yerlerde sürünüyor. Abi olmamış bu gene yapıyor vakum kaçağı var diyorum orijinal karbüratör lazım diyor. Orijinal karbüratörde 12.000₺ küsür imiş. Ulan karbüratör ısınan bir parça mı ki ısınınca gaz versin motor üstüne birde sen topladın o karbüratörü. Adama motoru ilk aldığımda sol amortisör patlak diye abi ikisini de değiştir iyi gözükmüyorlar dedim patlağı değiştirdi öbürüne bir şey olmaz dedi 5 ay sonra patladı. Abi buna egzoz lazım dedim egzoz bulamadı em etti.küm etti gittim ben aldım egzozu. Bana beni yolmaya çalışmayan, şu nalet motoru tiiye almadan tamir edebilecek bir tamirci lazım. Elimde tork ayarlı alet yok en son bloğu kendim söküp bakacam sübaptan mı bloktan mı yapıyor diye. Sonra da Allah ne verdiyse diye saplamaları sıkıp geri toplayacam bloğu yolda çatlayacak.
İstanbul'a gitmek yerine Manisa'da ki ustamı önerebilirim motosikletini 2 3 gün bırak cıncık gibi alırsın

Motosikleti
Arora kasırga
Vakum kaçağı olduğundan nasıl eminsin? Önce motora bı dal sigara çektir,bahsettiğin yerden kaçak var mı yok mu anlarsın.
Tamirciler kâhin değil,ihtimaller üzerinde durup sorunu bulur ve çözer.
Manifoldun çatlak olabilir,boğaz contan çatlak olabilir ya da daha basit şekilde körlenmesi gereken hortumun ucundaki cıvata düşmüş olabilir.
İlle de subaplar kaçırıyor diyorsan kompresyon aleti olan birine baktıracaksın,bisiklet tamircilerinde olmaz o zımbırtı.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Vakum kaçağı olduğundan nasıl eminsin? Önce motora bı dal sigara çektir,bahsettiğin yerden kaçak var mı yok mu anlarsın.
Tamirciler kâhin değil,ihtimaller üzerinde durup sorunu bulur ve çözer.
Manifoldun çatlak olabilir,boğaz contan çatlak olabilir ya da daha basit şekilde körlenmesi gereken hortumun ucundaki cıvata düşmüş olabilir.
İlle de subaplar kaçırıyor diyorsan kompresyon aleti olan birine baktıracaksın,bisiklet tamircilerinde olmaz o zımbırtı.
Sigara deneyini denedim ama hiçbir şey anlamadım etraf rüzgarlıydı. Balata spreyi sıkınca minimal değişimler vardı ancak rölantinin kendi dalgalanması mı yoksa spreyden mi etki etti anlayamadım.

Elimden gelen tek şey internetten araştırmak olduğu için sorunun belirtilerinin karbüratör ayarı, tps ve sübap ayarları yada direkt sübaplardan kaynaklı oldabileceğini buldum. Orijinal karbüratörü başka bir sebepten değişmişti ama sorun gitmedi, CBF karbüratöründeki TPS sensörü uyumlu değildi o yüzden orijinal karbüratöründen gelen TPS ile devam ettim. Hala daha yapınca tamirciye durumu belirttim ve o da orijinal karbüratörün içini CBF karbüratörüyle topladı. Hala daha devam ettiği için vakum kaçağı veya sübaplardan şüpheleniyorum. Ustaya abi bak çabuk ısınıyor ısnınca hala aynını yapıyor havayı nereden aldığına bakalım diyorum bana yeni karbüratör lazım diyor. Orijinal yeni karbüratör 12.000₺.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

İstanbul'a gitmek yerine Manisa'da ki ustamı önerebilirim motosikletini 2 3 gün bırak cıncık gibi alırsın
Yolda 3 saat dayanırsa neden olmasın, önce buradakilere patlak keçemi değiştirtmem lazım. İkisini değiştir dedim birini değiştirdi 5 ay sonra öbürü patladı işte.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar