Tali Yoldan Öküz Çıktı

Malum, motorsiklet üzerinde yeniyim. Henüz 2000-2500 km yol yaptık motorla. Ama frenlere çok çalıştım ve sürüş/duruş tekniklerini inceledim. Gelelim konuya, evin önünde bakımları yaptım, motoru çalıştırdım eve girip üzerimi değiştirip çıktım yola. Motor ısındı ama lastikleri unuttuk. 4. vitese henüz çıkmıştım ki tali yolda beklemekte olan kamyonet (şöförü öküzdü) gözümün içine baka baka, korna ve selektör ile yaptığım uyarılara rağmen yola çıktı. Tabi araç büyük olunca bana motoru sığdıracak hiçbir boşluk kalmadı. Mecburen bastım frene. Lastiklerin ısınmasının önemini burda kavradım. Frene bastım ama herhangi bir numara yok. Motor herzamanki fren performansını göstermiyor. Biraz daha bastım, kaymaya başladı. Baktım durmayacak, yatırdım motoru sağa. Birkaç metre ilerde motorda durdu bende durdum. Kalktım ayağa, çıkardım kaskı. Gittim kamyonetin yanına.
Adamın tepki "görmüyon mu kocaman arabayı?" İndi aşağı artis artis konuşuyor, yaş en fazla 20. Bir an dedim şu kaskı kafasına vurayım şunun. Sonra dedim elimde kalır adamdan sayarlar. Çıkardım telefonu sordu kimi arıyon diye, adam çağırcam falan sandı sanırım. Polisi deyince başladı kıvırmaya. Neyse sağdan soldan geldiler araya girdiler falan. Kaldırdık motoru, bişey yok, koruma demiri biraz esnemiş, düzelttim.

buradan çıkarttığım ders; motorun yağın ısınması yetmiyor, gazlamadan lastiklerin ısınması önemli. Sonra önünüze öküz çıkar kaza yaparsınız Allah korusun.

Gecmis olsun kardesim boyle ökuzler cok dikkat etmek lazim birde uste cikarlar haksiz oldugu halde neyse... allah beterinden korusun

Geçmiş olsun.hızınız nekadardiki lastikleri ısıtımaktan dolayı olsun

80 km/h vardı. Yol asfalt. Herzaman kullandığım rota, yolda dökülmüş herhangi birşey yok. Eve dönerken merak freni yaptım. Gayet rahat durdu. Aklıma gelen tek şey lastiklerin soğuk olması.

hocam geçmiş olsun

Sanki bu konuyu daha önce okumuştum konu sahibi aynı şeyleri yazmıştı yada ben dejavü yaşadım:sunny:

Çok geçmiş olsun, ucuz atlatmışsınız Allah korumuş. Benim de sizin gibi tecrübem az olduğu için kendime bir kural koydum, Motorcunun asla geçiş üstünlüğü yoktur.
Araba baktım kafa uzattı mı hemen hızımı en çabuk şekilde düşürüyorum ne olur ne olmaz diye. Çok kez oldu yani 20 kez yol hakkımı bana verdiyse araçlar 5 kez vermediler. Korna selektör hepsini bende yapıyorum ama hızımı yine de duracak kadar azaltıyorum. Ben onlara güvenip geçseydim şuan burada değil hastanede olurdum muhtemelen.
Bu sürüş tarzı çok keyifsiz motorun keyfini resmen bitiriyor, sövsemde si*semde mecburen önce yol hakkını onlara tanıyorum..

hocam bu lastikler ortalama kaç dakikada ısınıyor?
bence cbr250r var ve orjinal naylon lastikleri var, hiç ısınmıyor..

hocam yeniyim demişsin ama bravo süper ucuz atlatmışsın olayı,önce fren sonra kaydırma sonra motoru yatırıp atlama falan tam dublörler gibi yapmışsın.helal olsun.:rendeer:

çıkrılacak derse şunuda ekle istersen; Tali yolda araba beklemedeyse, fren yapmaya hazırlıklı ol - dalabilir yola! Ayrıca durabileceğin mesafeye göre hızını ayarla - yol müsaitse daha evvelden şerit değiştir, hatta mesafe uzaksa yol ver girsin..

hepimiz magandayız arkadaş :p her trafik konusunda tescilleniyor. :queen:

hocam yeniyim demişsin ama bravo süper ucuz atlatmışsın olayı,önce fren sonra kaydırma sonra motoru yatırıp atlama falan tam dublörler gibi yapmışsın.helal olsun.:rendeer:

Yıllardır motor kullanan arkadaşın tavsiyesi. Hatta sırf bu iş için 15 gün uğraştık. Çarpmaktansa düşmek iyidir der kendisi.

hepimiz magandayız arkadaş :p her trafik konusunda tescilleniyor. :queen:

Biraz saygı bu sorunu çözer diye düşünüyorum :)

okuma parçasından şu sonucu çıkarttım
arka frene fazla yüklenmiş motorun arkasi kayip motorla sürücü yerde

on ve arka freni birlikte kullanmasi
vites dusurerek yavaslamasi ile
direksiyonu duz tuttugu taktirde zink diye olmasa da durabilirdi

kombine fren calisin
limon sikma tekniği ile frene basın

80 km h de motor için az hiz degil
ozellikle isinmamis lastikler için

farin surekli açık dursun

bu durumda bile karşı tarafin sigortasindan zararı temin edebiliyormussunuz aklinizda olsun

bir de zirt pirt fotoğraf cekin
motora yol kamerasi lazim

5 sene mi 6 seni mi önce neydi arkadaşımın cup motorunu götürüyordum ve manzarası güzel diye köy yolundan gitmeye karar verdim. Zira Aydın karayolu bildiğiniz üzere en işlek yollardan biri. Neyse varmam gereken yere 6km kalmış son köy güzergahından geçiyorum aynı şekilde köşede bir kamyoneti fark ettim ne olur ne olmaz diye hızımı 40 kmh ye kadar düşürdüm o kadar sellektör ve kornaya rağmen davar arkadaş pat diye önüme çıktı durdum ama son anda motor yana doğru devrildi. O sinirle gittim bir de ne göreyim eleman 20 yaşında bile değil üstelik kafası da güzel tabi bu sahne karşısında kan beynime sıçradı saçma sapan da konuşunca kaskı çıkardığım gibi suratına geçirdim eleman yere yıldı ağzı burnu kan içinde kaldı. tabi bir de ilk defa böylesine tehlikeli bir durum yaşadım onun verdiği tecrübesizlik ve korkuda olunca kaçınılmaz son oldu. Neyse köylüler hemen geldi olm sen git dediler. Şimdi jandarmaya haber versek sen sıkıntı yaşarsın dediler sakince düşününce hak verdim zaten eleman köyün it simalı herifin tekiymiş iyi oldu diye de tebrik ettilerdi. Bu böyle bir anımdı paylaşayım dedim :)

Lastik ısınmasını da yeni duydum...

lastik ısınması dedıgımız sey ıcerısındekı havanın ve lastıgın dışının ısınmasıyla yola daha ıyı tutunma-yapışma özelliği katması dedıgımız sey aslında. yarış başlamadan önce atılan 1 tur bunun içindir. ve onemlıdırde baya.

bu arada cok gecmıs olsun...

okuma parçasından şu sonucu çıkarttım
arka frene fazla yüklenmiş motorun arkasi kayip motorla sürücü yerde

on ve arka freni birlikte kullanmasi
vites dusurerek yavaslamasi ile
direksiyonu duz tuttugu taktirde zink diye olmasa da durabilirdi

kombine fren calisin
limon sikma tekniği ile frene basın

80 km h de motor için az hiz degil
ozellikle isinmamis lastikler için

farin surekli açık dursun

bu durumda bile karşı tarafin sigortasindan zararı temin edebiliyormussunuz aklinizda olsun

bir de zirt pirt fotoğraf cekin
motora yol kamerasi lazim

Mesafe kısaydı, yoksa kombine kullandım freni, motor ile fren yapmadım çünkü mrlerin vites araları çok kısa, alışamadım motor kompresörü ile yavaşlamaya. Normalde freni ayarlattım kolay kolay kilitlemiyor arka. Ama motorun üstünde arabaya çarpmaktansa motordan atlayıp motorun arabaya üstünde ben yokken çarpmasını tercih ederim. Tabi acemilikte var neticede 2000 (+500 daha oldu bugünle birlikte) motor tecrübesi için çok az bence.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar