Bilmem? ama hırsızların senden benden hatta montajı yapacak ustadan iyi bildiğine eminim.
Benim takip sistemlerine prim vermeme sebebim şu.
Güvenlik proaktif bir önlem olmalı, motorun çalınmasına engel oluşturmalı. Şunu bir kere kabul edelim, alt edilemeyecek güvenlik sistemi yoktur. ABUS granit zincir ve kilitler çok konuşuluyordu 2017-2018'de, Bostancı sahilde ABUS granit zincir olan bir GS götürüldü. Kilitleri kesmediler, zincirin bağlandığı pencere parmaklığı gibi demiri kesip götürdüler. Özetle çalınamayacak motor kati suretle yoktur.
Geriye kalan şey, kendini başkasından daha güvenli göstererek dikkati başka yöne çekmektir, tüm güvenlik sistemleri bunun üzerine kurulur, "beni çalma onu çal" Bu durumda zincir kilit vb uğraştırıcı şeyler çok daha yüksek caydırıcılık sağlar.
Misal eski işyerim Sultanbeyli yanyolda idi, dükkanın önüne bırakıyordum motoru gölgede falan da kalıyor orada diye. Şimdi sağda solda kamera var, ama yeterli değil benim gözümde. Gittim ucuzundan bir zincir aldım motosiklet zinciri, sonra üstüne gidip Bauhaus'tan kalın bir normal zincir aldım. İkisini birbirine dolayıp ikisini de zincirin kilidine bağladım. Öyle olunca; fazla anlamayan için acayip sağlam bir kilit oldu, anlayan için ise; ulan kamera var, iki tane kesilecek zincir var, birbirlerine dolanmış vs vs diye uğraştırıcı hale geldi. Adam bana kafayı takmadıysa kalkıp o motoru çalmakl uğraşmaz artık.
Takip sistemi ise olay olup bittikten sonra bulabilmekle ilgili, son derece şaibeli bir fırsat sunuyor. Almışlar motoru anasını bellemişler sonra bulmuşum, bana faydası ne? Ek olarak bulunsun, buna itirazım yok. Ama bunu yüksek caydırıcılığa sahip bir şey gibi düşünmemek lazım.