Merhaba arkadaşlar.
Yaklaşık 1 ay 10 gün kadar önce SYM Joyride 200i EVO aldım.
Rengi Mat Siyah.
Neyse.
Ben almadan önce aşırı araştırmıştım ama böyle benim yazacağım gibi artısıyla,
eksisiyle yazan ve benim kilomda olana denk gelmemiştim. Bu yüzden yazacağım şeyler,
almayı düşünenlere epey fayda sağlayacaktır diye umuyorum.
Öncelikle kilomu yazmak istiyorum ki, okuyan arkadaşlar 2 kişi ile
motor neler yapabiliyor anlasınlar:
Normal bir insan kilosu: 70-75
2 tane normal insan kilosu: 70x2= 140 veya 75x2=150
Benim kilom: 153. Yani tam 2 kişiyim. Fazlası var eksiği yok.
Önce motorun artılarını yazayım:
1- Kalkışı hızlanması çok iyi. Babamın vitesli Honda CBF150 si ile yokuşta kapıştık.
....O 96 kilo, ben 153 ve geçtim.
2- Altı yüksek, bu yüzden tümseklere sürtmüyor.
3- Ayaklarını koyduğun yer geniş. İster geriye kıvır, ister yere
....düz koy, istersen karşıya uzat. Uzun yolculuklarda işe yarıyor.
4- Su soğutmalı, yani önde radyatör var. Uzun yolculuklar için süper.
5- Sinyali tam olması gerektiği gibi. Yakınca ses çıkartıyor. Unutmuyor, kapatıyorsun.
6- Enjeksiyonlu olduğu için gerçekten de az yakıyor.
7- Yokuşlarda 153 kilo olmama rağmen kaptırıp en az 80 veya 100 le çıkabiliyorum.
8- Arkamda 98 kilo arkadaşımla yokuş çıkarken (toplam 250 kilo ediyoruz) gaz verdiğimde motor halen hızlanıyor...
9- Bugün benzin aldım. Biraz şehir için, çoğunlukla da uzun yol olmak üzere karışık kullanımda 153 kilo
....yani 2 kişi sayılmama rağmen 14.7 kuruş yakmış. Bence 2 kişi ağırlığı taşımasına rağmen iyi.
10- Ön cam soğuğu iyi kesiyor. O kadar etkilenmiyorsun.
11- Aynalar gerçekten güzel ama biraz fazla yumuşak. Bir yerin çarparsa değişiyor. Neyse ki ayarlaması kolay.
Mesela Honda'lara bakıyorum. Yahu hepsinde , ama hepsinde 160 km kadran var. Sanıyorum 100'lüklerde bile.
Ama hızlarına bakıyorsun. PCX125, CBF150 falan 120 anca yapıyorlar.
Bunda 140 kadran var. Rüzgarsız havada 136, rüzgarlı havada ise 120 den çok az fazla yaptım.
Yokuş aşağı falan da değildi. Ama sanırım yağın da etkisi oldu. İlk 136 yaptığında 10-40 Motul yağ
almıştım. Sonradan 15-50 deneyeyim dedim. Sanırım hata yaptım. 10-40'ta iken daha performanslı idi.
Bagajı baya büyük. Epey şey alıyor. Ön taraftaki boşluk kocaman. Yan yana 2 tane damacanayı alır.
Bagajda bir tane düğme var. Onu kapatınca motoru çalışmıyor. Birisi çalmak isterse hem oraya erişmesi
lazım hem de çalıştırabilmesi. Bu yüzden biraz daha güvenli.
Kullanması çok konforlu. Koltuğu biraz daha rahat olabilirdi ama sürüşü falan çok rahat.
Acayip dengeli bir motor. Yüksek hızlarda bile ne titreme var ne de dengesizlik.
Elcikler de inanılmaz rahat. Elin çok iyi oturuyor ve ne kadar gidersen git elini acıtmıyor.
Beğenmediğim şeyi ise ön tarafta gözü yok. Bir tane ufak "Bozuk para koyma gözü" var o kadar.
En azından pet şişe falan koymak için yer olsaydı iyi olurdu ama neyse.
Onu da şeyle çözdüm: Koltuğun arkasında ufak bir ara var. Oraya ufak suyu yan yatırıp sıkıştırdığın
zaman hiç düşmüyor ve oynamıyor. Durduğun zaman elini arkaya at, suyu al iç.
Kendi lastiklerini ben pek beğenmiyorum. Ama frenleri şahane. Zart diye durduruyor. Frenlere güvenim tam.
Göstergelerin rengi ve görülebilirliği çok iyi.
İlk açtığında ekranda akünün voltajını yazıyor. Sonra saate dönüyor. Tabi ben saatte bıraktığım için.
Yoksa istersen akü voltajında da bırakabiliyorsun ama zaten onu açılışta gösterdiği için ben saatte
bırakıyorum.
Ekranda saat olması çok güzel. 2 tane düğme var. Normalde toplam km yi gösteriyor. Sağdaki düğmeye 1 kere
basınca Trip e geçiyor. Orada düğmeye 2 saniye basılı tutunca kilometre sıfırlanıyor. Takip edebiliyorsun.
Sağdakine tekrar basınca yine ana ve sıfırlanmayan kilometreyi gösteriyor. Soldaki düğme ise saat ile
akü voltajı arasında geçiş yapmaya yarıyor. Saatteyken uzun basılı tutunca saati ayarlamaya yarıyor.
Solda devir göstergesi var. Biraz devirli çalışan bir motor. Bu yüzden İridyum buji almayı düşünüyorum.
Yerine göre %8 ile %15 lere kadar yakıtta farkettiriyormuş. Ama hızlanmada vs. baya fark ediyormuş.
İlk servisine 300 kilometre 100 metrede götürdüm. Yağını boşaltıp, lastikleri kontrol ettiler.
Öndeki suyu tazelediler. Hava filtresini söküp temizlediler vs.
Toplamda da 50 lira mı ne para aldılar. Helal i hoş olsun. Zira verdikleri yağ, en ucuz sitelerde bile
36 lira falandı. Gitmeden bakmıştım. Motul çok iyi bir yağ ve 10-40 olanı almıştım.
Sonraki bakıma da 1000 kilometre 200 metredeyken gittim.
Birisi bana "Servis zamanlarına zamanında git, hiç sorun çıkartmaz. Ben 178.000 kilometredeyim, sadece
servislerine zamanında gittim, başka gitmedim" demişti.
O yüzden psikopat derecesinde zamanında gittim.
Benzini çeşitli yerlerde denedim. Şu an OPET kullanıyorum ve memnun kaldım.
Bir arkadaşla daha karşılaşmıştık ve motorunun 48.000 de olduğunu ve sadece lastik
değiştirdiğini, 1 kere bile arıza yapmadığını söylemişti.
Şu an aklıma gelenler bunlar. Umarım faydam olmuştur...
---------- Mesajlar birleştirildi - 04:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:55 ----------
Ayrıca eklemek istediğim:
Benzin göstergesi enteresan. Bir tane benzin pompası resmi ve onun yanında 7 çubuk falan var. Tüm çubuklar azalıp benzin pompası ile onun yanındaki tek çubuk kalınca yanıp sönmeye başlıyor. Ben de meraktan bagaja 1 tane ufak su şişesi dolusu benzin koyup bitirmeye çalıştım.
İlk önce , bir süre sonra o tek çubuk da söndü ve sadece benzin pompası işareti yanıp sönmeye başladı. İlk yanıp sönmeye başladığından itibaren 50km. 600 metre sonra babam "Oğlum, bunun biteceği yok, riske atma benzin al. Demek ki en az 50 km gidiyor işte" dedi. Ben de benzin aldım. Yani kafanız rahat olsun. Yanıp sönmeye başladıktan sonra "EN AZ" bir 50km. niz daha gidiyor.