Merhaba Nomarka.
Evet geçen sene başladım ben bu motoru tamir işine.
Öncelikle full sevis klavuzunu uzun süren araştırmalar sonucunda bulabildim. Normalde para ile satılıyor 34 mb felan bir PDF dosyası. Sanırım sendede bundan var.
Genel olarak bu klavuza bakarak motoru yerinden çıkardım ve parçaladım. Sorun krank kolunda olunca ne yazıkki motoru komple dağıtmak gerekiyordu. Daha önceki motor tecrübelerimden sorunun krank kolunda olduğunu anlamak zor olmadı tabi. Krak kolunu sökünce durumun vahamiyeti ortaya çıktı. Krank kolu bilyası ve krank kol mili gitmiş. Yağsız kalmaya bağlı olarak krank kol yatağı sarmıştı ve büyük bir boşluk vardı. Hal böyle olunca inanılmaz ses yapıyordu. her turda bir çarpma sesi. E düşünün dakikada kaç bin devir dönüyor.
NEyse.. Ben tr de fiyatlara bakınca çok pahalı gelmiş ve ABD den getirtmeye karar varmiştim.
http://www.suzukipartshouse.com/#/Suzuki/AN400_(2004)/CRANKSHAFT/06100002/5606100007
Bu siteyi uzun aramaları sonucu buldum. Çok rahat bir şekilde parçaları seçip sipariş verebiliyorsunuz. Ancak işin ters tarafı Türkiyeye yollamıyorlar. TAbi normal karşılıyorum neticede türkiyede bir servis var ve hepsi parçayı japonyadan alıyorlar. Türkiyedeki servisin haberi olsa adamları gider şikayet eder benim pazarıma el atıyo diye. Yani amerikadakinin tr yollaması etik değil. Ve yollamadılar. Bende bunun üzerine oradaki kuzenime yollattım. Kuzenimde bana yolladı.
TAbi bu süreç çok tantanalı oldu. Önce parçalardan krank kolunu japonyadan gelmesi için bekledik. Sonra kargoda problem çıktı. parçalar geri adamalra gitti sonra geri yolaldıalr. Sonra oradaki akrabam tr ye yolaldı. Parçalar geldikten sonra bir baktım piston bir büyük alacağıma yanlışlıkla orjinal boyutunu almışım. Tekrar sipariş ver felan derken acemilikten uzun sürdü parçaların elime geçmesi. Sonra gelen pistonu sahibinden.com da sattım yenisini bir büyüğünü aldım.
Şimdi parçaların hepsi elimde. Ancak son dakika bir baktıkki daha önce farketmediğimiz krank kolu mili de arızalıymış. Artık onu amerikadan getirtmek yaz sonunu bulur korkusuyla mili tr de tornacıya yaptırmaya karar verdim. İşde milin de işi yarın bitiyor sonra bir eksik yok toplamaya başlıcam.
Amerikadan parça getirtme işine varım. Amerikadaki kuzenimle konuşur bir şeyler ayarlarım. Toplu alışveriş yaparsak kargo parası çok ucuza gelir. En fazla 50-60 doalr kargo parası veririz sanırım. Türkiyeye gelene kadar iki kez kargolanacağını hatırlatırım. Toplam 50-60 dolar tutar.
@kingofthewest
Sen o paraya kurtardığına yat kalk dua et. seninkisi fazla tutmamış çünkü sende sadece pistonu değiştirmişler. Pistonun maliyeti yaklaşık 200 tl. 600 tl işçilik alınmış. Bilgin olsun.
Yağsız kalma sorunalrında genelde piston gidiyor. fakar daha ilerisinde bendeki gibi piston kolu mili bilyası vs.vs. bunu yapmak içinde işin içine ciddi bir işçilik giriyor. Ozamanda fiyat artıyor. Benim sadece malzeme maliyeti tr de yaklaşık 800tl tutuyordu. Bende 400 tlye mal ettim birde yanında yedek kayış ve conta takımıda geldi.
Peki türkiyede bu parçaları ucuza alabileceğimiz bir yer bilen var mı ? Ufak tefek parçalar için uzun süre beklemek istemiyorum.
İyi günler herkese.