Sürücü kurslarındaki rezillik

Motosikleti
RKS 125S
Ben de kurs seçerken Google haritalardaki yorumlarını da okuyup öyle seçmiştim. Yorumlar çoğunlukla B sınıfı ehliyet için gelen adaylardan oluşuyordu. Hocaları bayağı övüyorlardı, üstelik Audi A3 ile de ders veriyorlardı.

A2 ehliyet almaya o kursa gittim. Leşo paket bir Mondial Z-One 180. Debriyaj ayarı, fren dozlaması her derste farklı idi. Bazen yarım saatlik ders sonrası sol elimde 8 saat paket dağıtmışçasına bir uyuşma. Muhtemelen oksijen sensörü de ya bozuktu ya kırıktı, vites düşürürken modifiyeli egzoz gibi patırdıyordu. Hoca da baktı parkurdaki ilk dersimde motoru iyi-kötü idare edebiliyorum (önceden yoğun bisiklet deneyimim vardı), sonraki derslerde oralı bile olmadı. parkurda hocadan 1 direktif bile almadım desem yeridir.

Bayiden sıfır motor aldım sonra var ya, mercedes gibi geldi. RKS 125 cc.

Ben sanırım bu konuda şanslıydım , gittiğim kurs benden taban fiyat aldı ve belirli saatlerde gelmemi söyledi sonra ki çağırılan kişi geç kalırsa veya gelmezse onun yerine de ders alma hakkım oluyordu . Eğitmen abimin 45-55 yaşı arasındaydı ne kadar motosikletler kötü olsa da eğitim veren abim CG'yle sınavın tüm taktiklerini öğretti , 4-5 kez sınav güzergahını gezdirmeye çıkartıyordu herkesi . Örn: Birisi sırada bekliyor diğer aday 1 saattir parkur yapıyorsa parkur yapana güzergahı gezdiriyor ve sırada bekleyen de o gelene kadar az da olsa antrenman yapabiliyordu. Ehliyet sınavını başarıyla geçtikten sonra yanıma gelip "motor sürmek sevişmeye benzer , iki başın için de kask kullanmazsan sonuçları ağır olur" demişti :D

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
kurs sahipleri tanıdıktı taban fiyatın altında bile ödemiştim ama kaç ders olacağı vs bilmiyordum hoca ne zaman çağırırsa gidiyordum ilk 3 ders boyunca ben süremedim yaylana yaylana deniyodum pek ciddiye almıyordum dengemi de kuramıyordum sonra 3 dersin sonunda 8i denemeye anca başlayabilmiştim onu da beceremiyordum ta ki motoru düşürene kadar sonra akıllandım 8i de ilk denemede yapmıştım ondan sonraki derste de trafik sınav rotasını gösterdiler bi baktım dersler bitmiş haftaya sınav var sınav günü de hastalıktan bayılıyordum şansa bala geçtim sınavı aynı kurstan bi de araba ehliyeti aldım motor ehliyetini öğreten hocayla aynı hoca vermişti eğitimi inanamadı görünce adam akıllı motosiklet sürebildiğimi :D gittiğim kurs ne araba sürmeyi ne motosiklet sürmeyi öğretiyor sadece sınavı geçmeyi öğretiyordu ama bunu da harbi yapıyordu senede en fazla 1 kişi kalıyormuş sınavdan dediklerine göre izmit çarşı sürücü kursu kocaelidekilere öneririm motor öğren de gel gibi saçmalıklar da yok

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Hocam motosiklet ehliyeti için sözel derslere katılma mecburiyeti var. Ayrıca pratik sürüş saatleri için minimum sürüş saati mecburiyeti de var.
Dediğiniz gibi sürücü kursu hocası tamam sen artık hazirsin diyene kadar sürüş dersi almak en doğru olanı. Ve ehliyet ücretleri aşırı pahalı. Ben kızımın A1 ehliyeti için 3200eur ödedim.
Almanya böyle maalesef.
3.000€ sağlam para. 1 aylık ortalama üstü maaş kadar sanırım. Almanya'da motosiklet pahalı işmiş. İtalya veya Yunanistan ehliyeti geçiyor mu acep, yoksa onları da mı değiştirmek lazım?

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Ankara İncek'teki eski sürücü kursları kapalı alan eğitim alanı...

Sürücü kursunun birinde apaçi tipli genç bir çocuk var. Sözde eğitmen...

Yahu adam adayların eğitim yaptığı, hemen her dakika birinin düştüğü, kursiyerlerin motosiklete henüz tam hakim olmadığı o ortamda altındaki motosikletle akrobasi hareketleri yapıyor, çevredeki tanıdıkları da buna gaz verip alkışlıyorlar...motosiklete tek taraftan binmeler mi istersin, ayağa kalkmalar mı dersin, onu bırak o alanda teker yaptı herif yav...! Ve bir allahın kulu da herifi uyarmıyor...

Dayanamadım, gittim yanına konuşmaya. Ama öyle bir tip ve ortam ki, dedim bakalım kavga çıkmadan şuna nasıl anlatacağız durumu. Neyse, "dedim hocam burası eğitim alanı, bak genç ve kanı hızlı delikanlılar da eğitim alıyor, ortamda acemi de çok. Bu yaptıklarınız öğrencilere kötü örnek olmaz mı, sizi görenler yanlış etkilenmezler mi, ilerdeki motosiklet sürüşlerine olumsuz yansımaz mı?" Biraz da yaşa hürmet sanırım, tahminimden yumuşak bir tepkiyle karşılaştım. Ama yine de yaptığının eğitimlere olumsuz bir etkisi olmadığı konusunda ısrarcıydı. Baktım iletişim pozitif bir noktaya gitmiyor, bıraktım kendi haline.

Kısaca, her zaman söylediğim gibi, bizim toplum asgari uygarlık normlarından nasiplenmedi, ve yakın gelecekte de nasiplenmeyecek! Böyle söyleyince, forumun bazı lümpen densizleri etkilenip, beni dolaylı yoldan argo bir dille yaftalıyorlar ama maalesef dahil oldukları sosyolojik katmanın tüm çirkinliklerini de beraberinde taşıyorlar. Bitmelerini ummaktan başka çaremiz de yok...

Sene 2019 tabi ozamanlar ergenliğin verdiği mental ayıksızlık var , otomobil ehliyeti için bir kurumdan teorik eğitim alıyorum , sıra "temel motor bilgisi" dersine gelmişti ama sınıfın öğretmenliğini yapan hanım efendi hastalanmış o yüzden derse gelmemişti , kursun yönetici şahsiyeti beni ders öğretmen yapmıştı , ki evet dersi bir kursiyerin sunması nekadar sağlıklı olduğu tartışılabilir ama sanırım ben dersi daha iyi sundum çünkü buji gibi parçaların özelliğini çakmak gibi fiziksel objelerle örnek verekek anlatmıştım hahaha

eğitimin leşi çoktan çürümüştür

Son düzenleme:
Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Ankara İncek'teki eski sürücü kursları kapalı alan eğitim alanı...

Sürücü kursunun birinde apaçi tipli genç bir çocuk var. Sözde eğitmen...

Yahu adam adayların eğitim yaptığı, hemen her dakika birinin düştüğü, kursiyerlerin motosiklete henüz tam hakim olmadığı o ortamda altındaki motosikletle akrobasi hareketleri yapıyor, çevredeki tanıdıkları da buna gaz verip alkışlıyorlar...motosiklete tek taraftan binmeler mi istersin, ayağa kalkmalar mı dersin, onu bırak o alanda teker yaptı herif yav...! Ve bir allahın kulu da herifi uyarmıyor...

Dayanamadım, gittim yanına konuşmaya. Ama öyle bir tip ve ortam ki, dedim bakalım kavga çıkmadan şuna nasıl anlatacağız durumu. Neyse, "dedim hocam burası eğitim alanı, bak genç ve kanı hızlı delikanlılar da eğitim alıyor, ortamda acemi de çok. Bu yaptıklarınız öğrencilere kötü örnek olmaz mı, sizi görenler yanlış etkilenmezler mi, ilerdeki motosiklet sürüşlerine olumsuz yansımaz mı?" Biraz da yaşa hürmet sanırım, tahminimden yumuşak bir tepkiyle karşılaştım. Ama yine de yaptığının eğitimlere olumsuz bir etkisi olmadığı konusunda ısrarcıydı. Baktım iletişim pozitif bir noktaya gitmiyor, bıraktım kendi haline.

Kısaca, her zaman söylediğim gibi, bizim toplum asgari uygarlık normlarından nasiplenmedi, ve yakın gelecekte de nasiplenmeyecek! Böyle söyleyince, forumun bazı lümpen densizleri etkilenip, beni dolaylı yoldan argo bir dille yaftalıyorlar ama maalesef dahil oldukları sosyolojik katmanın tüm çirkinliklerini de beraberinde taşıyorlar. Bitmelerini ummaktan başka çaremiz de yok...
Başkaları tarafından beğenilme, takdir görme, etkileme arzusu... Yaptığı o hareketlerin güvenli sürüşle alakası yok. Tam da apachi tanımı böyle bir şey işte.

Sıkıntı şurada bana göre;

Sürücü kurslarında direksiyon dersi verebilmek için MEB usta öğretici eğitimini tamamlamak gerekiyor. 245 saatti yanlış hatırlamıyorsam. İki ay haftanın beş günü devam ediyor. Pratik eğitimler de bir sürücü kursu ile anlaşılıyor, sürücü kursundaki bir eğitmen araba ile size B sınıfı ehliyet alacaklar için parkuru tanıtıyor ve istasyonları pratik yaptırarak öğretiyor.

Motosiklet, araba ayrımı yok. Bu nedenle araba için bu eğitimi almış bir usta öğretici, motosikletle verdiği eğitimde tamamen karadüzen, başkasından gördüğü kadar biliyor. (Önceden motosikletle ilgili eğitimi yoksa)

Çalıştığım iş yerinden emekli olan bir arkadaşımla bir iki sene sonra karşılaştık. Dedim ne yapıyorsun ? Sürücü kursunda motosiklet eğitmeniyim dedi. Dedim senin ne ehliyetin ne de motosikletin vardı.
Sürücü kursunun motosikleti ile ehliyet almış. Usta öğreticilik eğitimini de bitirince hem araba hem de motosiklet ehliyeti için derslere giriyor. Geçenlerde yanına uğramıştım. Eğitim veriyorum dediği, uzaktan kulaktan dolma bilgilerle öyle yap, şöyle yap demekten ibaretti.

Çok acı bir şey. Ehliyet alan bir sürücü ehliyetini aldığı vasıtayı ustaca kullanabilmeli. Gerekirse bir yıl stajyer sürücü yapın, 125cc üzerine bir yıl çıkamasın vs.vs.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Başkaları tarafından beğenilme, takdir görme, etkileme arzusu... Yaptığı o hareketlerin güvenli sürüşle alakası yok. Tam da apachi tanımı böyle bir şey işte.

Sıkıntı şurada bana göre;

Sürücü kurslarında direksiyon dersi verebilmek için MEB usta öğretici eğitimini tamamlamak gerekiyor. 245 saatti yanlış hatırlamıyorsam. İki ay haftanın beş günü devam ediyor. Pratik eğitimler de bir sürücü kursu ile anlaşılıyor, sürücü kursundaki bir eğitmen araba ile size B sınıfı ehliyet alacaklar için parkuru tanıtıyor ve istasyonları pratik yaptırarak öğretiyor.

Motosiklet, araba ayrımı yok. Bu nedenle araba için bu eğitimi almış bir usta öğretici, motosikletle verdiği eğitimde tamamen karadüzen, başkasından gördüğü kadar biliyor. (Önceden motosikletle ilgili eğitimi yoksa)

Çalıştığım iş yerinden emekli olan bir arkadaşımla bir iki sene sonra karşılaştık. Dedim ne yapıyorsun ? Sürücü kursunda motosiklet eğitmeniyim dedi. Dedim senin ne ehliyetin ne de motosikletin vardı.
Sürücü kursunun motosikleti ile ehliyet almış. Usta öğreticilik eğitimini de bitirince hem araba hem de motosiklet ehliyeti için derslere giriyor. Geçenlerde yanına uğramıştım. Eğitim veriyorum dediği, uzaktan kulaktan dolma bilgilerle öyle yap, şöyle yap demekten ibaretti.

Çok acı bir şey. Ehliyet alan bir sürücü ehliyetini aldığı vasıtayı ustaca kullanabilmeli. Gerekirse bir yıl stajyer sürücü yapın, 125cc üzerine bir yıl çıkamasın vs.vs.
Sürücü kurslarındaki pratik eğitim aşaması maalesef fecaat. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan etkilenen eğitmenler ya ağaç altında, ya gölge bir yerde, yada kurs barakasında çay sigara eşliğinde sohbet eder, aday sürücüler dön babam dön, parkurda cebelleşirler. Arada çok bariz bir durum olunca gelir gösterirler, sonra "sen biraz çalış, ben geleceğim" diyerek yine sıvışırlar.

Ne ciddiyet, ne kurumsallık, ne kendini geliştirme, ne amaç, ne ideal, ne ...

Kısaca orası da, yaşadığımız coğrafyanın karbon kopyası işte...

Sözüm meclisten dışarı, Türkiye'de sürücü kurslarını geçtim, birkaç kurumsal yapı ve birkaç idealist eğitmen dışında motosiklet konusunda çağdaş normları yakalayan ve meseleye salt ticari bakmayan bir seçenek de yok maalesef.

E görüyoruz zaten sonucu...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar