subap ayarı sanatı

Subaplarımı sentil çakısı ile ayarlamaya çalıştım, 0.06 emme , 0.08 egzoz yaptım eğer yapabildiysem , (çakıda tam ölçüler olmadığı için) el ile ayarladım.
Subaplardan yinede ses geliyor , bu ses benim için önemli değil lakin motora bir zararı olurmu ?
Ses sorununu öncedende yaşamıştım , ozaman motor rolanti tutmuyor , ilk çalıştırmada zor çalışıyordu ustaya ayar yaptırınca düzelmişti
busefer kendim ayarlamaya çalıştım . Soğukken tek seferde marş alıyor rolantide hiç sıkıntısı yok lakin ses beni tedirgin ediyor tecrübelerinizi bekliyorum.
linkdeki sesin videosu
https://youtu.be/xoD6A8rL0bg

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
motora zararı olur ayar kaçarsa sübap kesebilir .

Gevsek olmus performans duser biraz ve ses yapar boyle, emme yi sentildeki 0.05 ile ayarla egzosuda 0.10 ile ayarla ikisinide tatli sıkı yap

dediğiniz gibi emmeyi 0.05 yaptım egzoz bana fazla açık geldi elim ile oynatınce bile şıkırtı geliyordu 0.07-0.08 arası bişey yaptım ses hala var lakin biraz daha azaldı motoru yaklaşık 40 km sürdüm randıman konusunda falan bir sıkıntı olmadı dahada sıkmaya korkuyorum cunki uzun yolculuklar yapıyorum ve motorum 150 cc ısınıp supap falan keser diye . acaba boyle kullansam motora zarar gelirmi ?

Motosikleti
Henüz yok.
Subap ayarını motor soğuk iken yapın yoksa her yaptığınızda aynı sesi duyarsınız.

çok yıpranmış motorlarda sentil ile supap ayarı yapılmaz , ustalar bilir piyanolar çene yapmış denir , ses gelmeyecek şekilde elle boşluğu ayarlayacaksınız..

Galiba sorununu biliyorum çünkü benimde başıma gelmişti. Şimdi senin sentil çakısını iyi incele büyük ihtimale ölçüler inch üzerinden verilmiştir yani senin 0.08 dediğin aslında 2,5 katıdır

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Galiba sorununu biliyorum çünkü benimde başıma gelmişti. Şimdi senin sentil çakısını iyi incele büyük ihtimale ölçüler inch üzerinden verilmiştir yani senin 0.08 dediğin aslında 2,5 katıdır
Problem bu mu bilmiyorum ama Amerika'nın en iğrenç yönlerinden biri hâlâ kraliyet döneminden kalma gerizekalı birimleri kullanmaları... İngiltere bile kullanmıyor yahu...

Inch denen nane 10'a bölünmüyor, 2'nin katlarına bölünüyor. Bir inchin 16'da biri, veya 32'de biri gibi. Lb ve oz da öyle. 16 oz 1 lb ediyor. 12 inch 1 foot ediyor. Nereden baksanız büyük gerizekalılık...

Problem bu mu bilmiyorum ama Amerika'nın en iğrenç yönlerinden biri hâlâ kraliyet döneminden kalma gerizekalı birimleri kullanmaları... İngiltere bile kullanmıyor yahu...

Inch denen nane 10'a bölünmüyor, 2'nin katlarına bölünüyor. Bir inchin 16'da biri, veya 32'de biri gibi. Lb ve oz da öyle. 16 oz 1 lb ediyor. 12 inch 1 foot ediyor. Nereden baksanız büyük gerizekalılık...

konuş reis

inch değil mm kullanıyorum dediğiniz gibi boşlukları azaltıp elimle kontrol edeceğim
elimle kontrol edince bile şıkırtı duyuyorum şıkırtı değilde tık tık edecek seviyeyemi getirsem sanırım ustalar sentilsiz öyle yapıyor

Ankaradaysan sentil çakısı vereyim ayar yapar geri verirsin dostum bende var 0,06 - 0,08 ince ayar sentil

aynen ankaradayım sentil bendede var 3.4.5.6.7 var 8 yok ayar konusunda bilginiz varsa yardımcı olabilirmisiniz sentili araya koyunca piyanoyu elimizle yukarı kaldırıpmı ölçmemiz gerekiyor yoksa sade sentili aradan geçirmemiz mi gerekiyor ? (motor sentede)

---------- Mesajlar birleştirildi - 19:41 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:39 ----------

çünki piyanoyu yukarı elimle tutup yukarı çekince araya 0.10 mm bile giriyor

Önce motoru senteye getirdiğinden emin ol. İşaretlere dikkat et. Piyanoya bastırmadan yapman gerekiyor ki, çakı araya girdiğinde bastırdığında hissettiğin sertlik seni yanıltmasın. Yukarı kaldırıp kaldırmaman önemli değil. Üstten bastırma yeter.

anlatacaklarımın çoğunu biliyorsundur zaten

motoru orta sehpaya alıyorsun
vitesi boşa alıyorsun
külbütör kapağını açıyorsun
piston üst ölü noktaya (senteye) gelene kadar volanı çeviriyorsun

dediğim gibi 2 kere üst ölü noktaya gelir piston 1 tur volan dönüşünde

birinde emme diğerinde egzoz zamanıdır.
bazı motorlarda alternatörün üzerinde T işareti vardır senteyi bulabilmek için
gerçi sen işin bu kısmını biliyorsun

emme subabını 0,08- 0,10 arası egzoz subabını da 0,10-0,12 arası ayarlıyorsun.
Sentil çakısı arada tatlı sert geçecek
eğer elinde uygun sentil çakısı yoksa her sentil çakısında mutlaka 0,10 vardır
her ikisini de 0,10 a ayarla ama emme subabına çakı gayet zor girip çıksın egzoz subabına da daha rahat girip çıksın
en yakın bu şekilde 10- 12 aralığını tutturmuş olursun

sonra volanı 3 4 tur daha çevir ve motoru tekrar senteye getir
çakıyla subap boşluklarını tekrar kontrol et bozulma olup olmadığını
bozulma olmuşsa tekrar ayar yap ve yine kontrol et
bozulma olmamışsa eğer topla devam et

subap ayarını yapmaktaki sebep şudur

SICAKTA METALİN GENLEŞMESİ

mantığı çözersen daha rahat çalışırsın
soğuk motorda subaplar tam kapatmazken motor ısındıkça subap genleşir ve daha iyi kapatmaya başlar

subap boşluğu da subabın genleşme oranı kadardır

subapları gördüysen eğer silindir üstünden

emme subabı egzoz subabından daha küçüktür

Küçük olanlar emme büyük olanlar egzoz subapları
küçük olanın (emme subabı) genleşmesi daha az olduğu için töleransı daha düşüktür (0,08-0,10)
büyük olanın (egzoz subabı) genleşmesi daha fazla olduğu için töleransı daha fazladır (0,10-0,12)

yani kabaca bi tabirle anlatacak olursak subaplar genleştiğinde kırılmasın kopmasın diye bu boşluklar verilir en azami ölçüde

subap ayarı gevşek olursa ses yapar çekişten düşer yakıt artar (kompresyon kaçıracağı için)

sıkı olursa da subap kırılabilir

olay bu yani dostum

o yüzden gevşek daha az zararlıdır.

yabancı bi deyim vardır " tappy valves happy valves " yani gevşek subap mutlu subap

Tekerin düz bassın.

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
Burdan ben de bişey sorayım.
Motor Ybr 125, 2006 model 35 binde.
Daha hiç sübap ayarı yapılmadı.
Çalışmasında bi sorun olmadığı için hiç kurcalamadım. Sadece çok ısınırsa hafif ses geliyor ki çoğu Ybr sahibi bu normal diyor.
Şimdi ben sübap ayarı yapsam benim farketmediğim bi iyileşme olur mu?

Burdan ben de bişey sorayım.
Motor Ybr 125, 2006 model 35 binde.
Daha hiç sübap ayarı yapılmadı.
Çalışmasında bi sorun olmadığı için hiç kurcalamadım. Sadece çok ısınırsa hafif ses geliyor ki çoğu Ybr sahibi bu normal diyor.
Şimdi ben sübap ayarı yapsam benim farketmediğim bi iyileşme olur mu?

egzantrik üstte olan motorlar kolay kolay supap ayarı istemez , benim motoru 75.000 de söktüm kontrol için boşuna sökmüşüm hiçbir şimi değişmedim , piyanolu yani egzantrik altta itecekli motorları biraz daha düşük kilometrede kontrol etmek iyidir , subapların gevşek olması değilde sıkı olması büyük sorun üretir , yani hafif supap sesinden hemen telaşlanmayın , hatta Adana gibi sıcak coğrafyalarda subapların hafif sesli çalışması daha makbuldur..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar