START - STOP ZARARLI MI

Arkadaslar ben ilk defa otomatik start stoplu bi motosiklet kullanıyorum. her ışıkta duruyo motor ve gaz verince calisiyo. bunun motosiklete zararı var mıdır. şahsen ben surekli durum calismasindan rahatsız oldugum icin kapattım start stop ozelligini

yeni model araçlar buna göre tasarlanıyor (marş motoru,akü,motor)hepsi durup tekrar çalışmaya müsait olarak üretiliyor.pek zararı olacağını sanmıyorum.

ama yağlama konusunda kararsız kaldım. sıkışık bir trafikte dur kalk yaparken çalışıyor tam yağlamaya başlayacak hoppa tekrar duruyor yağ aşağı çöküyor çalışıyor tam yağ üst kapağa çıkıyor yağlayacak tekrar duruyor.

Motora sıkıntı verecek bir durum söz konusuysa otomatik devre dışı kalıyor endişelenmeye gerek yok , çok dur kalk yapacağınız bir trafiğin içine girdiyseniz manuel devre dışı bırakın diye tuşda koymuşlar , siz kapamasanız bile akü şarjı veya yağ basıncı düşerse devreden çıkacaktır..motoru yüksek devirlerde sürmek kadar uzun süre rölantide tutmakda zararlıdır..

Honda bir zarari olsa koyar mi hic:) Adamlar dusunmus, tasarlamis, koymus. bizim aklimizin ucunun kosesine bile gelmesi mumkun olmayacak 1000 farkli senaryoda en agir testleri yapmistir emin ol.

Kitapcikta konu ile ilgili birsey yaziyor mu peki? yogun trafikte kapat falan gibi?

Hava sıcaklığına göre kendisi kapatmıyou peki servise gelen volvolardan şikayet geliyordu öğle vakti start stop çalışmıyor diye diye

Start-stop olmayan motosikletlerin kullanım kılavuzunda 2 dakikayı geçen beklemelerde motorun sağlığı açısından motoru kapatın yazar. Bilgi olarak yazıyorum.
Uzun süre beklemiyorsan kapatabilirsin bence, seni rahatsız ediyorsa.

Tum start-stop sistemleri mars motoru ve aku icin zararlidir.
Yeni nesil, start-stop bulunan arabalarda bu isleme gore daya dayanikli mars motorlari elbette var, ama dunyada kimse bunlari istanbul trafigindeki dur kalklar icin tasarlamiyor.
Benim arabadaki her calistirmada devrede aciliyordu, kodladim artik ben hangi durumda birakirsam oyle aciliyor araba, ve kapatiyorum surekli.

Kirmizi isikta 30-40 saniye duruslar icin tasarlanan bisey start stop sistemleri. Araclarin devre disi birakma karari da akunun o anki sarj durumuna gore calisiyor.

Emin olun zararı varsa da dert edilecek boyutta değildir, kafa yormaya uğraşmaya değmez.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ben uyuz oluyorum o özelliğe; İstanbul'da kullanılacak gibi değil...

yeni model araçlar buna göre tasarlanıyor (marş motoru,akü,motor)hepsi durup tekrar çalışmaya müsait olarak üretiliyor.pek zararı olacağını sanmıyorum.

ama yağlama konusunda kararsız kaldım. sıkışık bir trafikte dur kalk yaparken çalışıyor tam yağlamaya başlayacak hoppa tekrar duruyor yağ aşağı çöküyor çalışıyor tam yağ üst kapağa çıkıyor yağlayacak tekrar duruyor.
Aslında bunu kanuni zorunluluk olduğu için koyuyorlar yeni araçlara. Akü ve marş ömrünü kısalttığı kesin , o yüzden daha pahalı parçalar kullanmak zorunda kalıyorlar. Çevreye de ne kadar faydalı tartışılır aslında.

Adamlar insan sağlığı için egzoz salınımını düşürme derdinde bizimkiler akü ve marş motorunun sağlığı derdinde :)

Motosikleti
Hero X Pulse 200
Zararlı sayılmaz, ama gerekli bir şey değil

Çevre işi biraz değişik. Örneğin elektrikli araçlar çevreyi kirletmiyor öyle mi? Peki o piller ? Üretilirken olan çevre kirliliği, artı ömrünü tamamlayınca nereye atılacak ? O kirlilik? Elektriği üretmek kirletmiyor mu? Bunlar çok karışık hesaplar ve öyle basit değil. Sonuç olarak ne kadar konfor yaratırsanız doğayı o kadar kirletirsiniz, bu kadar basit.

Çevre işi biraz değişik. Örneğin elektrikli araçlar çevreyi kirletmiyor öyle mi? Peki o piller ? Üretilirken olan çevre kirliliği, artı ömrünü tamamlayınca nereye atılacak ? O kirlilik? Elektriği üretmek kirletmiyor mu? Bunlar çok karışık hesaplar ve öyle basit değil. Sonuç olarak ne kadar konfor yaratırsanız doğayı o kadar kirletirsiniz, bu kadar basit.

Hocam kaçırdığınız detay var , otomobil fabrikaları ve elektrik üretim tesisleri şehirlerden dolayısıyla kalabalık insan topluluklarından çok uzakta faaliyet gösteriyor , oysa zehir saçan fosil yakıtlı taşıtlar şehrin içinde kullanılıyor , egzozundan çıkan atıkları çocuk genç yaşlı herkes direkt soluyor ! Avrupa da şehrin kalabalık yerlerinde en başta dizel önümüzdeki yıllarda da benzinli kısıtlaması getirilmesi bu sebepledir , şehir dışı için kısıtlama getirecek bir tehlike yok , olsaydı dünya denizlerinde otomobillerden milyonlarca ton daha fazla atık salan ticari gemileri yasaklarlardı..

''

dio daki start-stop otomobillerden farklı
daha büyük yapılan stator, marş ta basıyo

benzerini otomobillerde çok bekledim
lisansı mercedes kapatmış
yeni motoruna uyguladı

dio daki start-stop otomobillerden farklı
daha büyük yapılan stator, marş ta basıyo

benzerini otomobillerde çok bekledim
lisansı mercedes kapatmış
yeni motoruna uyguladı

https://www.youtube.com/watch?v=2eL1qRGI-So

Kullandığım Piaggio Medley ve Pcx de de aynı sistem var , incelemedim ama Sym ve Yamaha nın da ufak sukuterlerinde marş motoru yok , bu sistemin en önemli yeri silindir kapağındaki dekompresyon düzeneğidir , piston start anında bir saniye civarı sıfır kompresyon ile serbestçe hızlanır sonra ateşleme başlar , otomobillerde de benzer sistemler mevcut , hafif ve tam hibrit otomobillerde de marş motoru yok , şarj dinamosu hem elektrik üretiyor hemde marş motoru gibi start veriyor , aküler yeterince doluysa yokuş çıkarken vs ekstra tork gerektiğinde hafif hibritte bir kayış vasıtasıyla motora destek oluyor , yine otomobillerde start stop devredeyken şehir içi yoğun trafikte gaza dokunduğunuz anda çabucak ve sarsıntısız çalışması için stop eden motoru senteye getirip hazır ol da bekletiyor bu sistem , Mercedes haricinde yıllardır diğer markalarda da kullanılıyor..

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben adapte olamıyorum yeni teknolojiye. Motorumun yakıt göstergesinin olmaması, yüksek hızda harşşş diye frene asılınca abs olmadığından motorun beni "laannnn" diye bağırtması, eski motorumun karbüratörlü olması bana normal geliyor, daha iyisini bilmiyorum. Eşimin arabasını parçaladığımda ona 2015'te Citroen C3 almıştım, onda start stop vardı, her binişte kapatıyordum o özelliği, uyum sağlayamıyordum.

''

uzakta ürettiriyorlardı

yanardağ dumanından lojistik aksadı
"İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle oluşan kül bulutları, Avrupa’da yeniden havaalanlarının kapanmasına yol açtı. İrlanda, İngiltere ve İskoçya’da hava ulaşımı durduruldu"

tedarik zinciri koptu
"Fukuşima kentinde 11 Mart 2011'de meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği deprem ve tsunami felaketi "

çip krizi

pandemide maske krizi

corona, sanayi bilmem kaç sıfırı ateşleyecek

merkel bişeyler söyledi
" Angela Merkel, ülkesinin Kovid-19 salgını bittikten sonra çevre ve teknoloji konularındaki zorlukların ..."
" yerel yarı iletken sanayisinin "Almanya ve Avrupa'yı krize karşı daha dayanıklı yapmakla kalmayacak aynı zamanda büyüme için yeni fırsatlar sunacak"

bize bişey olmaz

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar