Bu konuda bir motosiklet eğitmeni veya motosiklet konusunda çok tecrübeli bir insan olarak değil ama bir gözlemci ve eğitimli bir insan olarak yorumumu belirtmek istiyorum ben de.
Geçenlerde "Onlar Hep Bizimle Birlikteler" bölümünde baya vakit geçirmiş ve 2008-2009'lu yıllardan bugüne kadar aramızdan ayrılmış motorcu arkadaşların hikayelerini okumuştum. Orada farkedilen ve bir genelleme yapacak olursak (ki hiçbir genelleme kesin doğru değildir, ama geneldir) ölümler gerçekten çok hızlı ivemelenen, kısa sürede yüksek hıza çıkan, insanın tepki süresini çok kısıtlayan motorları kullanan ve hayatını kaybedenlerin çoğunlukta olduğuydu. Bu başlığı ilk gördüğümde burada da aynı çıkarımın yapıldığını düşünmüştüm hatta... Ama olaylara farklı bir açıdan bakmışız.
Mesela şu an o bölümde ilk 10'da olan konulara ve motosikletlere bakalım (isimleri saygısızlık olmaması için yazmıyorum... sadece gereken istatistiki bilgiyi alıyorum, yani ölüm nedeni ve motosiklet)
* CBR1000RR - Kaza
* CBR 1100XX - Kaza
* Ümmet Amcamız - Bajaj Discover (Eceliyle gitti rahmetli)
* CBR 1000RR - Kaza
* Barış (forumda moderatörmüş sanırım) - Motorunun markasını bilmiyorum. Ama sağlık problemi nedeniyle kaybetmişiz
* GSR600 - Kaza
* TVS Apache - Kalp krizi nedeniyle kaybetmişiz
* 600rr ABS - Kaza
* Honda Hornet 900 - Kaza
Buradan gelmek istediğim nokta, şekilci kültürümüz nedeniyle trafiğe uygun olmayan motosikletler, arabalar, hatta bisikletler alıyoruz. Mesela Türkiye'de bisikletlerin %90'ı şehirde kullanılır, ama dağ bisikleti en popüler bisiklet modelidir. Neden? Çünkü tipi güzel. Sepetli, sıkıcı şehir bisikletide neymiş? Bu şekilcilik nedeniyle yanlış motosikletleri ve yanlış diğer araçları, yanlış yerlerde kullandığımızı düşünüyorum.
Şimdi bunun "ben bilinçli kullanırımla" da alakası yok. Bazı makinelerin doğası o kadar hıza yatkındır ki, zaten sen istemesende o riskli hıza çıkar ve sen kendini güvensiz hissetmezsin. Ama duran bir cisme çarpana kadar!! Buna motosiklet yerine yine başka bir taşıttan örnek vermek istiyorum. Mesela 120'nin üstünde bir Fiat Palio ile, 120 ile giden bir Passat CC düşünün? Palio'da zaten siz daha fazla hızlanmak istemezsiniz. Araç çizgiyi takip etmiyor, ve en ufak bir virajda bir taraftaki teker yolu terk edecekmiş gibi hissettirir. Ama passat CC'de 150 ile gittiğinizi, hızdan nefret eden Anneniz bile anlamaz... Yolda radar var yavaşla deseler bile, psikolojik olarak o arabayı 110'nun altına indirdiğinizde duruyormuş gibi gelir. Kendinizi "arkadaş artık modern arabalar için 110 diye limit mi olur? Araba zaten daha aşağı düşmüyor" derken bulursunuz ! Çünkü tasarımı o hıza uygundur ve bilinçli veya bilinçsiz o hıza çıkılır ! Moderndir, dengeledir, kaza da eski model Palio'ya göre daha güvenlidir, ama 1 saniyenin altında hızı sıfıra indi mi hala ölümcüldür !!
Kısaca şekilcilik yerine uygun motorsiklet kullanımı birinci öncelik olmalı. Bence hiçbir bol RRRRR'lı model trafik için uygun değildir. Çünkü ivmelenme hızı, şehir trafiğine uygun değildir. Burada sorun son hız değil, ivme süresidir aslında! Uzun yola gideceksen son hızı yüksek, ama ivemelenmesi bir yarış motoru kadar yüksek olmayan güçlü bir motor kullanılabilir diye düşünüyorum.
Yukarıda ki listede Ümmet Amca çok güzel bir örnek motorcu aslında. Bakın listede eceliyle ölen az sayıdaki motorcudan biri. Ama belki bu konuda ki herkesten daha fazla kilometre yapmış, Türkiye'de görmediği kasaba, ilçe, şehir kalmamış. Aynı Türkiye'de aynı trafikte, aynı bilinçsiz araba şoförleriyle kullanmış. Güzel gezmiş, güzel yaşamış, motorunun keyfini sürmüş ve sonuçta eceliyle ölmüş. Bence bu önemli bir örnek.
Tabiki o da yavaş motosikletiyle uzun yolda "bitmedi lanet olası yol" demiş olabilir. Sıkılmış olabilir. Ama gitmek istediği cennet gibi koya yaşarken ulaşmış mı? Mesele bu!
Tabiki onunki kadar da güçsüz bir motor ile değil, ama bir yarış motosikleti kadar da hızlı ivemelenmeyen ve yeteneklerini aşmayan bir motosiklet daha iyi olacaktır. Son hızı yüksek ama tepkisi insan algısına daha uygun bir motosiklet alırsın ve hem keyfini sürer hem de hayatını motor üstünde değil, tadına vardıktan sonra ecelinle tamamlarsın. Alınması gereken dersin bu olduğunu düşünüyorum. R modelleri de piste abonelik yapabilecek arkadaşların kullanması gerektiğini düşünüyorum.
Son olarak listede motosiklet kazası ile değil de, sağlık nedeniyle kaybettiğimiz diğer bir arkadaşın ise motorunun TVS Apache olduğunu belirtmek isterim. Diğerlerinin hepsi 600 CC üstü bol RRR lı modeller !