Öncelikle üşenmeden bu yazıyı yazdığın ve bilgilerini bizimle paylaştığın için tekrar teşekkür ederim
memin1857
Şimdi son günlerdeki Comet 250 hız tartışmasındaki baş rol oyuncusu olarak "belkide km saati yanlış gösteriyordur" diye şüphelenip senin
Km saatlerine güvenmeyin ana temalı yazından yararlanarak Comet 250 nin hızını hesaplamak istedim.
GERÇEK HIZ NASIL HESAPLANIR?
1) GPS ile, (bulmak zor)
2) Doğru kalibre edilmiş bir radar cihazı ile, (polisten rica etsek )
3) G ölçüm cihazı ile, (ivmeden hız hesaplıyor, 200 dolar falan)
4) Şanzıman oranlarından hesaplanarak.
Demişsin ve bu secenekler içinde bize en kolay ve uygulanabilir olan 4. secenek kalıyor.
Yine yazında anlattığın hesaplama tekniğini kullanmak için kolları sıvıyorum;
Hız hesaplama şöyle yapılıyor. Hız göstergesine güven olmuyor ama devir göstergesi elektronik ve hilesiz olduğu için genelde güvenilir oluyor. Motorunuzun son vitesteki şanzıman oranını hesaplıyorsunuz (Yada kolayca kitapçıktan bakıyor veyahut internetten öğreniyorsunuz). Bunun için ilk dişli son dişli ve son vites değerlerini çarpıyorsunuz. Sonra ARKA tekerleğinizin ölçülerinden çevresini hesaplıyorsunuz. Örnek 150/70 17 Arka tekerlekli bir motosikletimiz olsun. Yani yanak ölçüsü 150mm'nin %70i oda 10,5cm. 2 adet yanak var (üstte ve altta) toplam 21cm. Cant 17" yani 43,18cm. Çap toplam 43,18+21=64,18cm. Yarıçap: 32,09cm. Dairenin çevresi formülünden (2 x pi x r) = 201,5cm. Yani tekerlek her bir devir döndüğünde motor yaklaşık 2 metre hareket ediyor. Redline motor devrini net son vites şanzıman oranına bölünce çıkan değeri 2 ile çarptığınızda (bu tekerlek ölçüsü için) son viteste redline'a gelse bile gerçekte kaç km hız yapacağını görebilirsiniz. (tabi metre/dakika cinsinden, bunu 0,06 ile çarpıp km/saat cinsine çevireceksiniz)
Anlattığın gibi önce son vitesdeki şanzıman oranını hesaplamak için işe başlayacakken senin bunu daha önce internetten araştırıp "Comet Son Hızı Nedir" başlığına yazdığını hatırlıyorum ve hemen ordan alıyorum bu bilgiyi.
Internetten yaptığım araştırmaya göre COMET 250 İÇİN DEĞERLER:
Son vites NET oran 7.41:1,
Ok Comet in Son vites NET oranını öğrenmiş bulunuyoruz, şimdi sıra geldi lastik ebadına. Aa ne kadar şanslıyım ki lastik çapım senin örnekte verdiğinle aynı değerde. Yine hesaplama yapmadan kolayca hazır sonucun üzerine konuyor ve sana teşekkür ediyorum
Şİmdi Comet in redline 11000
Hesaba başlıyalım;
11.000 / 7.41 = 1484,48 x 2 (lastik çapı) = 2968,96 x 0,06 (km/h için) =
178,13 km/h
Yani senin doğrusu budur dediğin hesaba uyarak hesaplama yaptığımızda, Comet 250 5. vites de 11.000 devir çevirirse 178 km hız yapacak.
Ama bende seninle
Motorların çoğunluğu son viteste son devire ulaşamaz konusunda aynı fikirdeyim. Bir çok motor gibi Comet de 5. vitesde son devirine ulaşamaz. Bu yüzden hesabımı tekrardan redline deviri değilde 10.000 deviri baz alarak yapalım;
10.000 / 7.41 = 1349,52 x 2 (lastik çapı) = 2699,05 x 0,06 (km/h için) =
161,9 km/h
Yani Comet 250 5. vites 10.000 devirde ortalama 160 km/h yapar, ve bu matematiksel olarakda kesin doğrudur diyebilir miyiz. Eğer diyebilirsek o zaman benim "Comet le 160 km/h yapıyorum" ana temalı açtığım başlıkta neden
HIZ HESABI ŞANZIMAN ORANI VE TEKERLEK ÇAPI İLE KOLAYCA HESAPLANABİLİR. En altta bunu açıkladım.
Internette yaptığım derin araştırma sonucunda çok fazla sitede Comet 250 için 140km/h son sürat veriliyor. EN ALTTA MATEMATİKSEL KANITIDA VAR.
Dedin anlamadım şimdi

Yanlış anlama sakın seni suçlamıyorum, ama ortada bir yanlışlık var belliki.
Bu yanlışlık aşşağıdaki seçeneklerden biri ama hangisi ?
1. Ben senin anlattığın hesaplamayı yanlış yaptım
2. Ben doğru yaptım ama hesap yanlış
3. Verdiğin hesap tarifi doğru ama yazarken hata yaptın
4. Hesap doğru ve Comet 160 yapabilir
5. Hyosung km saati doğru çalışan tek marka

(Bu hesaplama doğruysa gösterge ile aynı sonuca ulaşıyoruz çünkü.)