Sıralı Gaz Sistemi Neden Geç Devreye Girer

...

Beyler bizim araca atiker sıralı gaz sistemi taktırdık...ama araba ince ince benzin yemeye devam ediyor...gaz alıyoruz ama uzun aralıklarla da olsa benzinde almak gerekiyor...bana tuhaf geliyor bu durum...yani arac ilk önce benzinle çalışıyor sistem 4-5 dakka sonra devreye mi giriyor...

ilk gazlı arac deneyimim diyim...:p yeni taktırdığımız atiker gaz göstergeside bozuldu bu arada..çalışıyor ama ful durumu göstermiyor...peder uzak bir yerde yaptırmış bir daha gidemem diye üşengeçlik yapıyor...garanti kapsamında değişmesi lazım...

neyse öğrenmek istediğim şu...aracımız 1.6 polo...benzini su gibi içiyor namussuz...neyse gaz taktırdık ama gazın bi hayrını görmedim desem yeridir...yani gazla ne harcadığımızı hesaplayamıyorum...arada benzinde var...

kırmızı ışık gaz sisteminin standart ışığı...sarı yanıp sönmeye başlayınca daha devrede değil diyor dimi...

sonra sarı ışık sabitlenince gaz devreye giriyor muhtemelen...ama sagaz devreye giresiye (nasıl bir sistem varsa) benzinde yiyor arac...e ne anladım bundan ben...uzun vadede geri dönüşü olabilir belki yinede verimi anlamıyorum...

2.veya 3.çalıştırmalarda gaz sürekli devrede oluyor sıkıntı yok ama ilk çalıştırmada gaz devreye 5 dakkadan önce girmiyor...ben anlamadım bu işi yav...

yani araba bende 1 hafta kalıyor...gazda alıyorum benzinde...:p

peki ben bu sistemi devreden çıkaramazmıyım...yani başka bir seçeneğim yok mu...yani direkt gaza geçmesini sağlamam mümkün değil mi...

abi sıralı sistemin mantığı kabaca şöyle. motor soğukken ve motora aşırı yakıt gereken durumlarda gaz devreden çıkar benzin devreye girer. mesela rampa yukarı gaza basarsan yada top speed yapmaya kalkarsan bi bakmışsın araba benzine geçmiş :) sabahları 4-5 dakika benzinde çalışması gayet doğal. gece eksilere düşüyor sıcaklık. umarım anlatabilmişimdir :)

Moderatör (forrap)
Sıralı sistemin adının da geldiği yer bu zaten.
Önce benzin,daha sonra gaza geçiş yapıyor araç otomatik olarak.Bunun sebebi de aracın özellikle soğuk havalarda gaz kafasının donmasını ve aracın çalışmamasını engellemek amacıyla benzinle çalışıyor.Enjeksiyon sistemi ve diğer sistemler arası alışverişin sorunsuz şekilde işleyeceği bir sıcaklığa ulaştığında ise ilk çalıştırman bile olsa gazla çalışıyor.Yani benzinle çalışmasının asıl amacı motorun belli bir ısıya ulaşması ve gaz akışının sağlıklı bir şekilde çalışabileceği bir ortama kavuşmasını sağlamak.Soğuk havalarda hararetin yükselmesi daha uzun sürdüğü için 4-5 dakika benzinde ilerlemen normal.
Bunu devre dışı bırakan röleler var,direkt gazla çalışmasını sağlamak için bizim araçlardan birine taktırttık ve sorunsuz çalıştı.Ancak ne kadar sistem için faydalı ya da zararlı orası ayrı bir konu.
Birde bu gaz göstergeleri hiç bir zaman benzin ya da mazot göstergeleri gibi stabil çalışmıyor.En temizi aracın yakıtını bilip ona göre yapacağı km yi kestirmek,buna göre gaz almak.Zaten her zaman araçta biraz benzin kalırsa yolda kalma sıkıntın da olmuyor.

Birde sadece belli başlı markalarda olan (Atiker de bunların başında) bir özellik var,araç benzinsiz kalırsa sıralı sistemde çalışmaz,ama atiker de ve bazı diğer markalarda gaz göstergesine basılı tutarak araca marş verirsen araç direkt gazda da çalışır.Tabi bunu devamlı yapmamak lazım,araç benzinsiz kaldığında ve bu sebepten çalışmadığında yapılmalı.

Son düzenleme:
Abi Salim üstadım çalışma prensibini açıklamış.Ben de bir kaç açıklama yapayım.Gaz takıldığında araç normalde 10 litre yakıyorsa tüp ile 11-12 litre yakıyor.Tabi fiyatı ucuz olduğu için kârlı oluyor.Çok yakmasının nedeni de yeni yapılmış olması olabilir.Benim tanıdığım bir çok kişi taktırdı.Bilmem kaç km sonra ayar yapılmaya gidiyor abi.Onunla bir ilgilen derim.Ben hiç tüp taraftarı değilim.78 model golf kullandım...22 000 km yaptım benzinli.Hiç de abartılı yakmıyordu.Ama 80-85 km maksimum hızla gezdim.2750 devir ile.:)

gaz soğuk olur -27 derece.... zaten havalar soğuk birde soğukta ha babam marşa basarsın astarı yüzünden pahalıya gelir hiç elleme
ilk çalışmanın benzin olması-veya arada bir benzinle çalıştırmak- pistonlar için iyidir
tamamen gaza geçsen bile soğukken çok gaz yer en az +8 olması lazım daha aşşağısı zaten benzin parasına gelir olduğu gibi kullan

tamam bildiğim şeyler yazılmış ama ben geçen hafta yarım depo benzini olan ve gazıda ful olan araca aynı hafta sonu hem 50 gaz hem 50 benzin almak zorunda kaldım...gaz devreye girsede arac benzinde harcıyor...99 model 1.6 polo...totaldemi az ödüyorum tam bilemedim...eskidne ne yaktığına dairde işin aslı bir ölçüm yapmamıştım...aracı hiç kullanmadım desem yeridir...alışkanlığım pek yoktu...bir üsre motorsuz kalınca aarabaya yöneldim o da tuzlu geldi bana...peder benzinide bitirmişin dedi...e gaz var...gazın bitişini anlamıyorum doğrusu...gazda olunca gaz yanıp sönüyorsa gaz bitiyor demektir değil mi...60-70 liralık gazla 170 km gidiyor gibi bişeyler dedi peder ama azmı çokmu anlamadım şimdi...

buna tamam ama benzinde alıyorum o zoruma gidiyor işte...o ilk 5 dakikalık çalışmayla benzin 1 haftada nasıl azalır anlamış değilim...

Son düzenleme:
dostum o kadar yakmaması lazım .. yani söyle söyleyeyim 3-4 dakika değil... araç çalıştıktan ortalama 30-60 sn içinde gaza geçer..... yani sen 160 km lik bir yolcukluyta 16 kez arabayı stop ettirip çalıştırsan bu 16 dakika eder....16 dakikada ve rolantide o benzin bitmez... asıl sorun şu bence.. sıralı sistem lpg de gaz ayarı bilgisayar ile yapılır.... zayıf aküde veya veya veya boşalan aküde veya takviye yappılan akülerde sistem otomatikmen kendini sıfırlar ve ayarlar en yüksek seviyeye gider... yani çok yakmasına sebeb olur... sıralı sistem araba vurdurulmamalı takviye yapılmamalı ve aküsü boşaltılmamalı..eğer bunlardan biri gerçekleşmisse beyin ayari gitmiştir...ilk iş gaz ayarı kontrolü yaptırmalısın..

bence lpg ye geçmesine rağmen sistem benzini kesmiyor gibi. En kısa sürede garantisi bitmeden yaptırmaya bakın

bu arada aklıma geldi gaz takıldıktan 15 gün sonra yada 500 km sonra araca uyumlu ayarlarında yapılması lazım onları yaptırmıssındır inşallah...

abi git tüpü takan yere bilgisayardan tüpe geçiş ısısı ayarlanabiliyor 25 dereceye ya da 30 a ayarlasın daha çabuk geçer öyle olursa çünkü motor o ısılara çok çabuk ulaşıyor :cat:
hem gaz hem benzin yakıyorsa kafası karışmıştır arada oluyor öyle bi ayar yaptır hallolur

dostum o kadar yakmaması lazım .. yani söyle söyleyeyim 3-4 dakika değil... araç çalıştıktan ortalama 30-60 sn içinde gaza geçer..... yani sen 160 km lik bir yolcukluyta 16 kez arabayı stop ettirip çalıştırsan bu 16 dakika eder....16 dakikada ve rolantide o benzin bitmez... asıl sorun şu bence.. sıralı sistem lpg de gaz ayarı bilgisayar ile yapılır.... zayıf aküde veya veya veya boşalan aküde veya takviye yappılan akülerde sistem otomatikmen kendini sıfırlar ve ayarlar en yüksek seviyeye gider... yani çok yakmasına sebeb olur... sıralı sistem araba vurdurulmamalı takviye yapılmamalı ve aküsü boşaltılmamalı..eğer bunlardan biri gerçekleşmisse beyin ayari gitmiştir...ilk iş gaz ayarı kontrolü yaptırmalısın..

bence lpg ye geçmesine rağmen sistem benzini kesmiyor gibi. En kısa sürede garantisi bitmeden yaptırmaya bakın

bu arada aklıma geldi gaz takıldıktan 15 gün sonra yada 500 km sonra araca uyumlu ayarlarında yapılması lazım onları yaptırmıssındır inşallah...

abi git tüpü takan yere bilgisayardan tüpe geçiş ısısı ayarlanabiliyor 25 dereceye ya da 30 a ayarlasın daha çabuk geçer öyle olursa çünkü motor o ısılara çok çabuk ulaşıyor :cat:
hem gaz hem benzin yakıyorsa kafası karışmıştır arada oluyor öyle bi ayar yaptır hallolur

taam kankiler ben giyinip roketleyem işe...detaylı okurum mobil cepten...

Son düzenleme:
gaz ayarlarında sorun var benzini iptal ettirmeye kalkma gereksiz bi iş olur normali 1ltgaz ile 8-9km dir bunu tutturursan mesele yok

gaz ayarlarında sorun var benzini iptal ettirmeye kalkma gereksiz bi iş olur normali 1ltgaz ile 8-9km dir bunu tutturursan mesele yok

ben bu gaz işinden bi halt anlamadım...ne işe yarıyor tasarrufmu yapıyor onuda çözemiyorum...benzinle aynı anda gazda harcandığı için kafam çorba oluyor...

çok ayrıntıya gerek yok aslında, basit bir durum.. milano marka lpg kitli 2004 octavia kullanıyorum, vw üretimi olduğundan vw motoruna sahip.. çok iyi uyum sağladı.. markası ne olursa olsun lpg kitinin poloda da aynı uyumu sağlayacağını düşünüyorum.. neyse lpg'nin devreye geç girmesinin nedeni motorun yeterli sıcaklığa ulaşmamasıdır, bu kadar başka bir nedeni yok.. ayrıntıya girmeye hiç gerek yok, nedeni ısı.. 1240 kg aracım, 40 litre stepne depo kullanıyorum, 38 litre lpg ile şehir içi minimum 360km, şehir dışı minimum 500km gidiyorum.. bu benim kullanımımla da alakalı bir durum tabi, agresif kullanımı severim.. bu arada aracın 1. vites ivmelenmesi olumlu olarka gelişti, son hız olumlu olarak gelişti.. olumsuz olarak 3. ve 4. viteslerin ivmelenmeleri performans kaybı çok belirgin.. sonuçta bir aile arabası kullanıyorum ve aracım 8 valf, fazla birşey beklememek gerek, kalkış ivmelenmesi ve son hız yeterince tatminkar.. konuyla alakasız bir yazı oldu ama belki işine yarar diye ekledim.. saygılar..

çok ayrıntıya gerek yok aslında, basit bir durum.. milano marka lpg kitli 2004 octavia kullanıyorum, vw üretimi olduğundan vw motoruna sahip.. çok iyi uyum sağladı.. markası ne olursa olsun lpg kitinin poloda da aynı uyumu sağlayacağını düşünüyorum.. neyse lpg'nin devreye geç girmesinin nedeni motorun yeterli sıcaklığa ulaşmamasıdır, bu kadar başka bir nedeni yok.. ayrıntıya girmeye hiç gerek yok, nedeni ısı.. 1240 kg aracım, 40 litre stepne depo kullanıyorum, 38 litre lpg ile şehir içi minimum 360km, şehir dışı minimum 500km gidiyorum.. bu benim kullanımımla da alakalı bir durum tabi, agresif kullanımı severim.. bu arada aracın 1. vites ivmelenmesi olumlu olarka gelişti, son hız olumlu olarak gelişti.. olumsuz olarak 3. ve 4. viteslerin ivmelenmeleri performans kaybı çok belirgin.. sonuçta bir aile arabası kullanıyorum ve aracım 8 valf, fazla birşey beklememek gerek, kalkış ivmelenmesi ve son hız yeterince tatminkar.. konuyla alakasız bir yazı oldu ama belki işine yarar diye ekledim.. saygılar..

sağol usta ben zaten işin teknik detayına inilse bile anlamam...kafam basmaz yani...:p

ama özetle benzinle çalışması olayın mantığı gaza geçiş için bir süre veya ısı rölesi devreye giriyor gazı devreye alıyor...benim isyanım benzininde aynı anda ince ince cebimi delmesine...namussuz benzinde azalıyor yaf...e ben ne anladım bu işten...gaz alıp çok gittiğimde söylenemez...

muhtemelen uzun yol için veya taksiler için sürekli çalışır vaziyette olmalarından kaynaklı gazın geri dönüşü uzun vadede olacak...

2 yıldır lpg'li araç kullanıyorum.Artık artısı eksisi herşeyini öğrendik.Ama senin rakamlar fazla.Ortalama aylık 20 - 30 liralık benzin yakması lazım.Sistemi kontrol ettirmen lazım.Direk lpg'de çalıştırabilirsin.Kontağı açarken gaz düğmesine basılı tutarsan direk gazda çalışır.

direk lpg ile çalışan motor kısa ömürlü olur.. motor soğukken HİÇBİRZAMAN lpg ısısına maruz bırakmayın.. lpg kitlerinin önce benzinle motoru ısıtmalarının nedeni lpg'nin yanma sırasında verdiği anormal ısının motor bloğunu aşındırmaması içindir.. yoksa lpg kiti üreten milyon dolarlık firmaların mühendisleri hiç kafayı çalıştırmıyorlar mı sanıyorsunuz? benzini tamamiyle hayatımızdan çıkaratamazlar mı sanıyorsunuz? benzinin yanma ısısına dayanabilecek bloklar yapıldığı sürece benzin hayatımızdan hiç çıkmayacak.. bikaç arkadaş çıkıp "ee madem blok lpg ısısına dayanamıyor, lpg taktıran nasıl kullanıyor" gibi anlamsız sorular sorabilirler, baştan cevaplayayım: lpg sorunsuz kullanılmıyor, lpg motorun ömrünü kısaltır, hele hele motoru benzinle uygun ısıya getirmeden direk lpg ile ısıtmaya kalkarsak motor 50.000km gitmez.. bilginize.. saygılar..

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
abi bu konuyla ilgili beni ara

aynı sistem bendede var :mrgreen:

enjeksiyonlu arabalarda (sıralı sistem) motor sıcaklığı 30 dereceye ulaşmadan gaza geçmez. Bu süre kışın uzun yazın kısa olur.1-2 kilometre kullanımda kışın gaza geçemez.Lpg (Likit Petrol Gazı)-30 derecede sıvı halde olur. Beyin denen yerde bunun gaz haline geçer.karbütatörlü arabalarda bu yoktur.Tempra vardı garibim 5 yıl boyunca benzin yüzü görmedi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar