Ne kadar dayanıyor bu iki zamanlı motorlar yenileme istemeden önce?
Zamanında Kawasaki'nin 2 zamanlı 750cc motosikleti olduğunu duymuştum.
2 zamanli bu katagorideki performans motorlarini ele alirsak sahibi oldugum 2 tane Gilera MXR, GFR 125, Aprilia rs 125 ve Rs 125 extrema. Tzr 250 ve Rs250 ile adeta 2 zamanlilarla gecti genclik yillarim. Cok uzun sureler ugrastim. Sahibi olmadigim Gilera CX, derbi gpr 125 ve Mito 125 kaldi Turkiyeye gelenlerden.
O zaman gaz cekerdik tabiki, performans kullanirdik, Sahip oldugum tum modellerin mekanik yag pompalari vardi. Tam gazda 50:1 oraninda yaglama yaparlardi. Tam sentetik 2 zamanli o zaman Castrol yaglari vardi gri siselerde onlari kullanirdik.
Yag pompasini biraz acardim hep motosikletlerin, tam gaz vermeden biraz daha fazla yaglasin diye.
Cok net konusabilirim 10 bin km civarlari segmanlardan kacaklar baslardi, kompresyon duserdi, o alisik oldugunuz ses degisirdi hemen.
10 bin km de segman isterdi motorlar. Hep kendim yapardim, basitti çok, ust kapak contasi metaldi degistirmeye gerek kalmazdi. 20 bin km civari ise silindir belli bir oranda asinirdi piston degistirmek isterdi. Gileralarda 56mm pistonlar vardi. Aprila rs 125 lerde 54mm vardi. Genelde 4 seviye piston vardi giderek genisleyen. 54.05-54.10 diye Sikindirler normal silindir gibi degildi Nikel Silisyum kapli asinmaya direncli ve Surtunmesi dusuk kaplamaya sahiptiler
Gileramin birine yanlis buji takmam sonucu Rezidnansli bujileri vardi hala hatirlarim Champion N84 NGK br9ecm rs250 de vardi. Ngk b10egv Gfr 125 de vardi.
Buji tirnagi eritti piston ustune damladi silindir piston pert etmisti daha bin km de. İlk tecrube rektefiye ettirdik olmadi, surtunme artti hararet artti guc dustu .. sonra sattim ilk gilerami.
Otekilerinde tecrubelendik tabiki almanci ese dosta parca getirttik hep.
Neyse konu dagalmasin cok uzatmayim.
2 zamanli performans motorlari yaklasik 10 bin km de segman ister. Max 20 bin km de de pistin degisimi ister. Piston degisimi yaparken biyel kolu rulmanida bosluk yapmis olurdu.
Rs 250 yi hic sokmedim yaklasik 17 bin km bindim ve Bursadan Mustafa isimli bir arkadasa sattim. Burada gorurse kulaklari cinlasin.