Her zaman değil aslında. Bazı Harley V2'lerde tek egzantrik mili var, üzerinde dört lob var. Ama şimli performans V2'lerde çoğu zaman dört ayrı egzantrik mili var. Üstelik egzantrik milleri krank yanında değil de silindir başlarında olduğu için de motor blogu daha uzun oluyor, bir de dişli yerine kayış veya zincirle tahrik etmek gerekiyor. Motor daha performanslı oluyor ama dizaynı çok da aşırı basitleşmiyor aslında.Parçaların azlığı nedeni ile motorun hafiflemesine de yardımcıdır, yağlama ihtiyacını bir nebze azaltır ve üretim maliyetini düşürür. V.s. v.s...
Ayar gerektirmez, çok uzun kilometreler ayar bozulmaz. Ayar gerekiyorsa ve şim ters çevrilerek kurtarılamıyorsa değiştirilmelidir ki çok saçma gelecek rakkamlar karşınıza çıkacaktır. Genellikle külbütör mekanizması kullanmaksınız egzantrik milinin doğrudan supap fincanına baskı uygulayarak supaba hareket veren tipteki motorlarda kullanılır. Sürtünmeye karşı direnci çok yüksek ve olağanüstü güçlü bir çelik alaşımdan imal edilen küçük ve kalınca, genellikle deliksiz pul benzeri parçalardır.
Külbütör mekanizması kullanılan süpap sistemlerinde egzantrik mili külbütöre, külbütör mekanizması ise doğrudan supapların kilit tırnaklarının hemen üzerine, supapın sap kısmının en üstüne baskı uygulayarak sistemi çalıştırır. Parçaların fazlalığı, çalışma boşlukları gibi nedenlerle daha yüksek töleranslarla daha fazla genleşme payı ve büyük değerlerde supap boşluğu verilmesi gerekir. Oysa şimdli doğrudan iticili sistemlerde arada külbütör olmadığından boşluk çok daha az verilir ve töleranslar daha düşük tutularak daha sessiz ve stabil bir supap sistemi elde edilmiş olur.
Parçaların azlığı nedeni ile motorun hafiflemesine de yardımcıdır, yağlama ihtiyacını bir nebze azaltır ve üretim maliyetini düşürür. V.s. v.s...
çok iyiymiş yaa, şimli sistem çok hoşuma gittiayar mayar yok tertemiz
Mt 07ler şimli mi acaba♂
biraz şıkırtılı çalışması normaldir gibi bir şey duydum şimli sübaplar için doğrumudur?
Teşekkürler bilgiler için, ters çevirince nasıl bir oturuşla sistemle aralık tekrar açılıyor veya kapanıyor?Yani ters çevirince baskıdan dolayı koniklikmi varda ara açıklığa etki ediyor?
Evet.
Teşekkürler Haşmet bey. Benim tracer de şimlidir o zaman
Peki kullanım şeklinin Subap ayarı üzerine bir etkisi var mı? mesela apaçi stayla, redline, yanlama, gazlama Yapan birinin motoru ile sakin , efendi kullanıcının motosikleti yaklaşık aynı kilometrelerde mi subap ayarı ister?
Benim şim değiştirmek zorunda kaldığım ilk araç 180.000km' de idi :cat: Yani normalde endişe edecek bir durum yok, çok sağlıklı bir sistemdir. Özellikle doğrudan kam mili ile tahrik edilen versiyonlarda olmazsa olmazdır.
Teşekkürler Haşmet bey. Benim tracer de şimlidir o zaman
Peki kullanım şeklinin Subap ayarı üzerine bir etkisi var mı? mesela apaçi stayla, redline, yanlama, gazlama Yapan birinin motoru ile sakin , efendi kullanıcının motosikleti yaklaşık aynı kilometrelerde mi subap ayarı ister?
Yeni bir konu açmaktansa konuyu hortlatayım istediğim.Motora piston segman takımı aldım.motor Crf450.Subap ayarı yapma niyetim yoktu.Yüksükleri ve şimleri ayırdım.Fakat dalgınlıkla egzoz şimlerini karıştırdım.Elimde iki adet var.şimleri taktıktan sonra sentil ile kontrol etsem?mikrometrik hassasiyette parça olduğu için tutturabilir miyim?Nasıl bir yol izlemeliyim?