motor tiplerine göre (V, L, Sıralı, Tek) beygir tork ilişkisi nedir?
biraz zaman geçmiş ama bişdiğimiz kadar cvp yazalım hortlayınca belki bilgisi daha fazla olan arkadaşlarımızda sizleri aydınlatır.
tam olarak her motor tipini farklı (çap-strok)uygulamalarıyla kullanan ve verim sağlayan çeşitli firmalar var
bahsettiğiniz motor tipleri için değilde (tek,çift,4 silindir için)hacmi sabit tutarsak şunu söyleyebiliriz
aynı hacimde tek silindir motor:silindir çapı büyüdüğü için yüksek tork verir -beygir gücü düşer
aynı hacimde 2 silindir motor :silindir çapı küçüldüğü için torku azalırken -beygir gücü biraz daha artar
aynı hacimde 4 silindir motor :silindir çapı oldukça küçülür strok artar -stro'kun yani biyel kolunun uzaması biyel kolunun kranka bağlandığı mesafeyi(krank mili merkezinden olan uzaklığı) kısaltacağından devir sayısı artacak buna bağlı olarak HP değeri artacak fakat tork oldukça
azalacaktır.
strok(piston alt ölünokta ile üst ölü nokta arası mesafe diye özetleyebiliriz)
kısaca özetlersek silindir adedi azaldıkça tork artar,devir sayısı düşer,son hızınız düşer silindir sayısı arttıkçada tam tersi olur.
not:bahsettiklerim aynı motor hacminde farklı silindir adedine sahip motorlar arasındaki farklılıklardır.
---------- Mesajlar birleştirildi - 01:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:59 ----------
cbf-seyhan ornegini ben vermistim benden baska veren olmamistir herhalde forumda

seyhanin agirligi 130-140 arasi bir seydir o kadar hafif bir motor degil bunu belirteyim. ben lise sozel bolum mezunuyum universite terkim muhendis vs degilim is makinasi operatoruyum. ama mekanige merakliyim is makinesinin bakimlarinida kendim yapiyorum. cbf tork olark seyhandan kagit uzerinde yuksek gorunsede yolda oyle olmuyor. drag-rolling testlerinde seyhan aliyor hersekilde rampada cbf arkada kayboluyor zaten

birisi 70 li yillarin teknolojisini barindiran bir motora sahip digeri yeni teknoloji. demek istedigim su kagit uzerinde ustun olan yolda ayni performansi veremeyebiliyor. mesela ustten egzantirikli motorlarin daga az titresim yaptigina dair bir kani var forumda bende okuduklarima gore mr vulture modelini alacaktim. bir arkadas almis test ettim hem balansor hem ustten egzantirikli model olmasina ragmen benim alttan egzantirikli balansorsuz kara duzen cg den daha titresimliydi ayaklarimda uyusma yaptiydi bu da baska bir ornek olsun. kagit uzeri ve yol da bambaska olabiliyor
karşılaştırma pek anlamsız olmuş çünki (tork ve hp)değerlerini motosikletleri yan yana getirip ölçmeniz çok zor
NEDEN
1-HER İKİ MOTORUN ISLAK AĞIRLIKLARI AYNIMI ?
2-LASTİKLERİ ÇAP VE KALINLIKLARI İÇLERİNDEKİ BASINÇ AYNIMI ?
3-MOTORLARIN HER İKİSİNİN RÜZGAR DİRENÇLERİ AYNIMI ?
4-ŞANZUMAN DİŞLİSİ ORANLARI AYNIMI?
5-AKTARMA (ZİNCİR DİŞLİ ORANLARI AYNIM)?
6-EN ÖNEMLİSİ SÜRÜCÜLERİN VÜCUT TİPLERİ AĞIRLIK VE BOYLARI AYNIMI ? (aynı kiloda bile olsalar boyu uzun olanın bindiği motorun rüzgar direnci artacaktır.
DAHA BİR ÖOK ETMEN SAYILABİLİR paremetreler bir birinden çok farklı her iki motor için kanımca.
Sizlerin motosikletlerin motorlarının tork ve HP sini bu şekilde mukayese etmeniz yanlış olacaktır fakat 6. şıktaki sürücüler aynı olursa ancak MOTOSİKLETLERİN arsındaki hızlanma veya rampa yukarı çekişi,gidişi gibi etmenleri bir bütün olarak kıyaslayabilirsiniz.(MOTORLARININ DEĞİL)