Yaş 26, ilk sigara paketimi 15 yaşımda almıştım, son 3 yıldır da bıraktığım için hiç paket almadım. İçiyorken de çok içmezdim zaten bir paket 2-3 gün gidiyordu. Hayatımın hiçbir döneminde sigara krizi geçirmedim, kimse kusura bakmasın ama geçirenleri de yapmacık buluyorum. Bu tamamen irade meselesi, sigaranın insana tek faydası da bazı organlarının hızlı çalışmasını sağlayıp tuvalete rahat çıkarması, bunun dışında neresinden tutarsanız elinizde kalır. Maddi, manevi zarara uğratır, sağlığınızı yitirirsiniz. Sigaraya her insan özentilikten başlar, bunun başka türlüsü yoktur.
Maddi zarar:
Maddi zararını ele alalım. İnsanların normalleştirdiği şeyin maddi zararı bugün günde ortalama 1 paket sigara içen bir insan için aylık gideri ortalama günde 10 liradan hesaplanırsa 300 liradır. Bu da yılda 3600 lira eder. Bakın bu rakamlar günde 1 paket ve ortalama 10 liradan hesaplanmış hali. Bir de günde 2 paket ve 12-13 liralık içenleri de var. Size zarardan başka hiçbir şey vermeyen bu illetin sizin cebinize yıllık zararı 3600 lira. Sağlığınıza verdiğiniz zararı tedavi etmenin cebinize zararını açıklamıyorum bile, belki para ile bile kavuşamayacaksınız eski sağlığınıza.
Sağlığa zararı:
İşin en ciddi kısmı sağlığa verilen zarar. Öncelikle ciğerinize verdiğiniz zararın telafisi bir yerden sonra imkansız oluyor, bu bakımdan yol yakınken dönenler şanslı oluyor. Arkadaşlar ciğerleriniz havadaki oksijeni vücudunuza sokabilen ve sizi hayatta tutan yegane organınız, bunu ona nasıl yapabilirsiniz? Oksijenin hayatınız üzerindeki rolünü bilmiyor musunuz ki sigarayı bırakmamak için bahaneler üretiyorsunuz? Peki dişleriniz? Nefesiniz? Cildiniz? Damarlarınız? Bu seçim bu kadar basit olmamalı.
Bırakmak için tavsiyeler:
Benim fikrim sigarayı bırakmak için tek yol kafada bitirmektir. Lamı cimi yok, içmeyeceksin. Ama yine de iradesi sağlam olmayanlar için birkaç tavsiye verebilirim.
1-) İçtiğin sigarayı değiştir. Tadı hoşuna gitmeyen bir marka sigara al ve onu içmeye başla.
2-) Dişlerini fırçaladıktan sonra yak bir sigara. Tadı en iğrenç o zaman oluyor bence.
3-) Paket almayı artık bırak, ama gerçekten ne olursa olsun sakın satın alma otlanmaya başla. Otlanmaya başlayınca psikolojik baskı oluşacak üstünde, bir süre sonra istemeye utanır hale geleceksin.
4-) İradene sahip çık. Bu iş tamamen irade meselesi, çocuk olma. Kimse o sigarayı eline zorla tutturmuyor.
Sigarayı bıraktıktan sonra yaşam kalitenizin artacağı bir gerçek. Yemek yerken daha güzel tat almaya başlayacaksınız. Yürürken yorulmayacaksınız, merdiven çıkarken tıkanmayacaksınız. Kokmayacaksınız. Toplum içinde ikinci sınıf insan muamelesi görmeyeceksiniz.
İşin özü aslında para verip kendinizi zehirliyorsunuz. Bunu her yaktığınız sigarada aklınıza getirin.