Sıfır motosiklet ve ehliyet alım süreci (25 Haziran 2016)

Günün birinde bir motosiklet alıp insanın bağrını bırak her bir yanını yakan sıcağın inadına rüzgarı yüzümde hissetmek istedim. İnsan aklına koymaya dursun, akşamında kendimi bir motosiklet kursunda buldum. Hayatım boyunca hiç motosiklet hatta hiç bir motorlu taşıt kullanmamış benim için nerden baksanız devrimsel bir karardı. Sıcak, rüzgar, devrim... Bunlar güzel olmasına güzelde sonrası çokta akıcı olmadı.

Kursa gidip dünya para bayıldıktan sonra (Taban A2 ehliyet fiyatı 770,00 TL, pazarlık edin muhakkak inceden düşürüyorlar) çok kısa süreli bir eğitimin ardından (ki ben kursiyerler arasında en şanslısıydım, eğitmen arkadaşımdı) kendimi ehliyet sınavında buldum. Sınav günü geldiğinde ise beni değerlendirecek olan sınav sorumlusunun benden iki hafta önce motosiklet ehliyeti alan birisi olduğunu öğrendim. Benden önce sınava giren lahmacuncu kuryesinin sınavı geçememesi de ne yalan söyleyeyim "Hiç rezil olma, kıyıdan köşeden kaç, kimse görmez." hissi uyandırdı doğrusu. Velhasıl girdik sınava geçtik bir şekilde. Bir iki güne de gittik kurstan aldık belgelerimizi.

Sağolsunlar verdiler dokümanları verdiler de ne ehliyet almak için yatırmamız gereken harç miktarlarını doğru verdiler nede daha kursun başında yazılabileceğim ehliyet tipini doğru seçmemde doğru yönlendirmede bulundular. Ticari bit puştluk sanırsam, ehliyeti yükseltmeye gelince bir daha para yatır kafası olsa gerek. Ben söyleyeyim arkadaşlar, 24 yaşından büyükseniz ve B sınıfı ehliyete sahipseniz direkt A sınıfı ehliyete yazılabilirsiniz. Ben A2 de kaldım şimdilik. Ehliyet için yatıracağınız ücretlerin küsuratlarının dahi doğru olması gerekmekte bu arada. Bu bedelleri ben Vakıfbank aracılığı ile yatırdım. Gişe memurunun kararsız bakışları ve işlem esnasında sergilediği tutumundan rakamlar konusunda çok emin olmadığı kanısına vardım. Siz siz olun yatırmanız gereken bedeli netleştirmeden bankada soluğu almayın.

2016 yılı için ücretler;

A1, A2 ve A SINIF HARÇ ÜCRETİ 133,70 TL
SÜRÜCÜ BELGESİ KART ÜCRETİ 108,50 TL
TÜRK POLİS TEŞKİLATINI GÜÇLENDİRME VAKFI HİZMET BEDELİ 20,00 TL sıdır.

Ardından yapmanız gereken ise https://surucurandevu.egm.gov.tr/ adresinden randevu almanız ve randevu günü şahsen başvurunuzu yapmanız. Ehliyet alımı için dilediğiniz ilçe emniyet müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Ben işyerime yakın bir yeri seçtim ve 3 gün içerisinde de posta yoluyla ehliyetim elime ulaştı.

Eeee ehliyet tamamda motor nerde. Tabi gidildi alındı :) Bajaj Pulsar NS 200. Güzel motor, gidiyor. Alırken bayi "İsterseniz ruhsat, plaka işlemlerini biz yaparız, 150,00 TL gibi bir fark alırız." dedi. Bu farkı alacağım ekipmanın kalitesini arttırmakta kullanırım diye düşündüm ve kendi işlemlerimi kendim yapmaya karar verdim. pintiliğimden değil yani :)

Satışı yapan bayi baya baya dosyayı hazırlıyor. Bu belgelere eklemeniz gereken Trafik Sigortası kalıyor. Sigortacım en uygun fiyatı Axa Sigorta olduğunu belirtti ve 970,17 TL karşılığında sigortayı yaptırıp poliçeyi bana e-mail olarak gönderdi. Çıktısını alıp dosyaya ekledim. Ardından size kalan emniyetten http://e-randevu.istanbul.pol.tr/randevuApp/ adresi aracılığıyla Trafik Tescil İşlemleri/ Yeni Kayıt İşlemleri/ İkametgahınızın bulunduğu Emniyet Müdürlüğü sıralamasını takip ederek randevunuzu almak. Aman dikkat edin ikametinizin olduğu ilçe emniyete başvurmanız şart. Ben ilk etapta iş yerimin bulunduğu ilçede denedim şansımı, ama motosiklet için kesinlikle ikamet edilen ilçe şartıyla başvurum kabul edilmedi. İkametimin bulunduğu ilçenin kalabalıklığı nedeniyle bir türlü randevu da alamaz hale gelince iyiden iyiye hafiyeye bağlamak zorunda kaldım. Randevular tanımlanmış olan tarihin bittiği günün sabahında saat 09:00 - 09:20 arasında bir an açılıyor ve yaklaşık olarak 5 dk içerisinde tükeniyor. Bu durumun pintilik etmeyen arkadaşlar adına işlem yapan acentelerin randevu durumunu çözmüş olmalarından kaynaklandığını düşünüyorum.

Örneklemek gerekirse;

randevu durumu

Dolu 27.06.2016
Dolu 28.06.2016
Dolu 29.06.2016
Dolu 30.06.2016
Dolu 01.07.2016

şeklinde ise bir sonraki randevu tanımlaması 01.07.2016 günü saat 09:00 itibariyle açılacaktır. Baktınız yeni göremediniz mi, vazgeçmeyin. 20 dk içerisinde ya randevunuzu almış oluyorsunuz yada komple dolmuş oluyor. Bir sonraki döngüyü beklemeniz gerekiyor. Bu arada bu ruhsat işlemlerinin faturanın kesildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde tamamlanması gerekiyor. O cezaya kalmadım ama öğrendiğim kadarıyla 2015 yılında 189,00 TL olan bir cezaya tabi tutuluyorsunuz. Bu ceza nereye yatar hiç bir fikrim yok.

Bir şekilde aldığımız randevu ile gittik emniyete. Kimlik fotokopisi eksikti, çektirdik. O kolayda bir tane kırmızı dosyalık istediler. Bir tane de nasıl doldurulacağını bilmediğim ama başlıklarını okuduğumda motosikletin faturasında ki bilgiler ile doldurulabilen bir form verdiler. Nereden bulayım diye sorduğumda yanıt tam polisce oldu. Dışarda bak bulursun. Çıktık, hakikaten bulduk. Pintilik yapmayan arkadaşlar adına çalışan bürolardan satın alabiliyorsunuz ama çok pis süzüyorlar insanı ve küçücük sorunuza bile yasak elma uzatan yılanmışsın gibi gözlerini dikerek bakıyorlar. Neyse ki tamamladık belgeleri gittik tekrar buldurucu memurumuzun karşısına. Bu sefer de baktı baktı beğenmedi düzenini. Bir acente çalışanına "Şu belgeleri bir adam eder misin?" demesiye benim belgeler sıralandı, ortalıklarda duran bir kaşeyle kaşelendi, katlandı vs. Bildiğin oldu yani. Buldurucu memur arkadaş baktı, etti, hımmm nidalarının ardından Motorlu Araç Trafik Belgesi Ücreti ve Araç Tescil Belgesi Ücreti için 190,00 TL tahsil ettikten sonra "Akşam 16:30 da gel belgeni al." dedi. Bir de plaka alabilmemi sağlayacak bir kağıdı doldurdu, plaka numaramı yazdı verdi. Yazmak ama ne yazmak, okuyabilene aşk olsun. Başta benim için polis memuru olan adam bir ara buldurucu şimdi ise yazısı ile doktor olmuştu. Aklıma gelen tek çözüm ruhsat çıkana kadar bastırmamak oldu plakayı.

16:30 da geldim, ortalıklarda gezinen ruhsatımı sıra beklerken şans eseri gördüm ve aldım. Ne kimlik istediler ne de aldığıma dair bir evrak imzalattılar. Öylece aldım çıktım. Kaldı geriye plaka basımı. Alakasını kuramama rağmen bu plaka işi İstanbul Şoförler Esnaf Odası tarafından tekelleştirilmiş durumda. Yine iş yerime yakın olsun dedim, aradım esnaf odasını. Konuşmasından bileğinde tesbih olduğu hissiyatı uyandıran abimiz çok yardımcı oldu sağolsun. Ne yalan diyeyim ben ona motosiklet plakası demeyi unuttum, plakadan girdim mevzuya. Oda beni Gayrettepe Emniyete git, içeri girer girmez sağa dön, göreceksin orda dedi. Erken git yoğun olur, nerden baksan bir saatin gider demeyide unutmadı, sağolsun samimiyeti için. Gittik, gördük. Ama bahtsız bedevi beni yine bir kutup ayısı beklemekte. Burada sadece otomobil plakaları basılıyormuuuuş. Ya Rami de yada Bağcılarda bastırmam gerektiğini söylediler. Tolga Çandar'ın Rami Kışlası türküsünü mırıldana mırıldana gittim, ne yapayım. Yetişemedim çalışma saatlerine :) Duyduğum kadarıyla bi 45,00 TL de orada vermek gerekiyormuş. Pazartesi günüde onu halledip artık motoruma bir kimlik kazandıracağımı umuyorum. Neyse ki iş yerimin yüzölçümü büyükte gezdiriyoruz hayvanı. Daha plakası çıkmadan 110 KM yol gördü :)

Özetle ben ettim siz etmeyin, pintilik yapmayın. Daha motoru alırken verin adamlara peşin peşin parasını, paşa paşa keyfini sürün motorunuzun. Tescil işlemlerini yapan arkadaşlar da bu işten ekmek yesinler. Lakin elmayı pek sevmedikleri aşikar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar