Sente ve sübab ayarı

Merhaba beyler. Öncelikle yanlış anlamanızı istemiyorum. İlk defa bir motor açtım hayatımda ve eğer beceremeyeceğimi düşünürseniz tamirciye git diyin. :) (gitmek hiç istemiyorum çünkü kimseye güvenemez oldum)

Birkaç gün önce başlık açmıştım. Motorum 2 dakıka calısıp stop edıyordu. Galiba sübab ayarlarından dedim, tamirciye gittim sübab ayarına 150 lira çekti oha dedim çıktım, yaptırmayacaktım, sonra kendim denemeye karar verdim.

Sanayide demir doğramacı bir abim var, o da anlıyor motorlardan. Motoru birlikte açtık ve sübab ayarlarının felaket sıkı olduğunu gördük. Açmışken silindiri ve pistonu da kontrol etmek istedim. Motor 40.000 de çünkü belki silindir yemiştir diye düşündüm çünkü birazcık yağ yakıyordu. Silindir kaymak gibi hiçbir aşınma yok piston da öyle. Bu akşam motoru orada açık bıraktık, blok inik zaten üzerine bir bez örttük parçaların iyice kapattım üzerini.

Arkadaşlar 2 gün sonra motorun sekman takımı gelecek. Sekmanları takıp parcaları güzelce benzinle silip takacağım.

Bu sente ve sübab ayarı konusunda bilgim yok fazla şekilde. Kymcoya mail attım sübab ayarı kaç mm olmalı diye.

Subap ayarı (soguk iken)
emme
0.06~0.1 mm
eksoz
0.06~0.1 mm

Gibi bir cevap aldım. Sentil çakısı bulabilirim galiba. Asıl sorum sente ve sübab ayarlarını ne zaman yapmalıyız. Silindiri takıp mı yapılmalı 2 ayar da ?

Sübab çok sorun değilde birisi bana sente ayarını ve silindiri üst ölü konuma getirmeyi anlatabilirmi. Çok teşekkür ederim.

Not: motor kymco ck 125. OHV tip ittiricili motor.

Son düzenleme:
sentil çakısından ziyade bu değerleri jiletle tutturabilirsin. fakat sorun şu ki durup dururken subaplar gevşemek yerine neden sıkılaştı? u durum nasıl meydana çıktı? silindirin aşınıp aşınmadığını anlamak için sekmanlardan birini pistondan çıkar ve silindirin içine sokup orta kısma doğru ittir. eğer ağzı açılıyorsa o silindir konikleşmiştir rektefiye ister. sıfır boşluk olmalı sekmanın ağız kısmanda. bu silinirin her yerinde böyleir değişmez. subapların da dip kısımlarında keçeleri vardır. bunlar da aşınmışsa yağ yakar normaldir. ama subap sıkılaşması sanki motorda uzun süre yağ değişikliği yapılmamış ya da hareret yaptırılmış olabileceğini düşündürdü bana

---------- Mesaj ekleme zamanı: 05:10 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 04:58 ----------

senteye gelince. üst konumla uğraşma eksantrik dişlisinin üzerinde bir çizgi yada nokta olur (iyi bak) motorun statör tarafındaki kapağın üzerinde de geniş bir vida vardır. onu sök. yine aynı kapataki krankın ucuna denk gelen yerde bir vida daha var. onu da sök ve ordan krankı yavaşça çevir. üst kısımdaki vidadan mıknatıs kapak dönerken üzerinde bir nokta ya da set görürsün. iki set varsa tam ikisinin ortasında krankı bırak. tek nokta varsa noktada kalsın. eksantrik dişlisinde nokta varsa bu nokta alttaki noktaya tam hizada olacak. uzun çizgi varsa eksantrikte o çizgi karbüratör ve eksoz yönünde yatay olacak.

marmaris moto mustafa ile görüş arkadaşım olduğunu söyle. öğrenciyim diye de ekle.. uğraşma.hani bu çip hasanın karşısındaki dükkan.o motorla durmadan antalya datça bodrum yaptık. hararet yapmiş olabilir. yağ değişimleri senin yaptığın kadar hassas yapılmadı.lakin motor kaya gibi.sekmanı da götür. taksın. 150 liraya ohooooo .şu motoru sat ben sana daha önce de uğraşma dedim.sen acemiliğini attın uygun fiyata ilan koy. motor çok piyasa ölü bişeyler denk gelir.

bence sen hiç uğraşma.. bu olay tecrübe isteyen bir olaydır..sekmanın yönü var ölü noktası var.. ben sana anlatsam bile görmeden öğrenemezsin...

sübap ayarı 150 tl mi ohaaaa burada ben 5-10 tl ye yaptırıyorum..pistonun ölü noktayı bulmak i.in senteden bi kaç tur ceviriyor bujiyi söküp tornavida sokuyor ve sanırım pistonun yukarı gelip gelmediğini öyle anlıyor usta.

125 cc bu tarz motorlar için emme 0.10 egzos 0.15 tir bu şekilde yap motor çok iyi oluyor.

bu konudaki daha önceki yazım faydalı olabilir belki.
emme ve egsoz supap boşluk aralıklarını üretici firmalar toleranslı olarak verirler. bu değerlerin ortası doğru ayardır. alt limit ve üst limit toleranslar supapların gevşek yada sıkı olmasına neden olur.

eğer boşluğu fazla verirseniz egsoz supapında olduğu gibi supap daha hızlı kapanacak vuruntu yapacaktır. üst limitte yapılırsa sıkı olacağı için supaplar zarar görecek sonunda supap kesmesi denen olay meydana gelecektir.
yani supapların sıkı olması daha zararlıdır.gevşek olması ise kötünün iyisidir.emin olunmayan durumlarda gevşek olması doğrusudur.

netice itibari ile dikkate alırsanız eğer;

emme deki 0,10 filer çakısı pul ayarlaması doğru.ama egsozdaki 0,10 yerine 0,11 veya 0,12 olarak tekrar ayarlamanızı ve bu tür teknik işleri herkezin yapmasını yada en azından denemesini öneririm.

not: motorlarında ayar çentiklerini bulamayanlar,silinmiş ,kazınmış olabilir.bu durumda eski bir usül vardır.
buji yerine tornavida sokulur. teker çevrilip piston yukarı çıkarken tornavidada yukarı itilir.
tornavidanın tam aşağı inmeye başladığı nokta işarettir.

motorun kitapçığında yada manuelinde örneğin;

emme supap 0,07-0,09 egsoz supap 0,10 -014 olarak belirtilmiş ise

doğru ayar;
emme supap 0,08 egsoz supap 0,11 yada 0,12 dir.

yanlış ayarlar teknik olarak zaiyattan (çarpma,kırılma,yamultma,piston delinmesi) önce süpap zamanlaması ve supap kalkışlarını etkileyecektir.

buda supaplar açık kalabileceği için örneğin motorda her türlü verimsizlik olarak dönecektir

Kaynak: http://www.motosiklet.net/forum/mt-...ab-ayari-resimli-ybr-125-a.html#ixzz1CnPfDiDG
selamlar.

sentil çakısından ziyade bu değerleri jiletle tutturabilirsin. fakat sorun şu ki durup dururken subaplar gevşemek yerine neden sıkılaştı? u durum nasıl meydana çıktı? silindirin aşınıp aşınmadığını anlamak için sekmanlardan birini pistondan çıkar ve silindirin içine sokup orta kısma doğru ittir. eğer ağzı açılıyorsa o silindir konikleşmiştir rektefiye ister. sıfır boşluk olmalı sekmanın ağız kısmanda. bu silinirin her yerinde böyleir değişmez. subapların da dip kısımlarında keçeleri vardır. bunlar da aşınmışsa yağ yakar normaldir. ama subap sıkılaşması sanki motorda uzun süre yağ değişikliği yapılmamış ya da hareret yaptırılmış olabileceğini düşündürdü bana

---------- Mesaj ekleme zamanı: 05:10 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 04:58 ----------

senteye gelince. üst konumla uğraşma eksantrik dişlisinin üzerinde bir çizgi yada nokta olur (iyi bak) motorun statör tarafındaki kapağın üzerinde de geniş bir vida vardır. onu sök. yine aynı kapataki krankın ucuna denk gelen yerde bir vida daha var. onu da sök ve ordan krankı yavaşça çevir. üst kısımdaki vidadan mıknatıs kapak dönerken üzerinde bir nokta ya da set görürsün. iki set varsa tam ikisinin ortasında krankı bırak. tek nokta varsa noktada kalsın. eksantrik dişlisinde nokta varsa bu nokta alttaki noktaya tam hizada olacak. uzun çizgi varsa eksantrikte o çizgi karbüratör ve eksoz yönünde yatay olacak.

Motor benden önceki sahibinde açılmış, bir arıza yapmış tam olarak anlamamış tamirci ve heryerini sökmüş motorun. O arada kapatırlarken sübab ayarı yapmışlar ölümüne sıkmışlar sübabları da. Benim kickstart tekme atmadan çalışmazdı sebebi de buymuş demekki.

@gs500inanc, abicim öyle olacak galiba. geçen yusuf abinin motoru götürdüm oraya ben(twister) yağ değişimini falan yaptırdım. Sekman seti gelsin oraya götüreyim taktırayım sente ayarını falan yapsınlar. :)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bence sen hiç uğraşma.. bu olay tecrübe isteyen bir olaydır..sekmanın yönü var ölü noktası var.. ben sana anlatsam bile görmeden öğrenemezsin...

sente sübap ayarı haricinde önemli bir konu, RAMÇO doğru söylüyor. Segmanlarıda takmadan pistonda ve segmanda yapacağın temizlik var. Segmanların yönü çok önemli bunu ayarlaman lazım dikkat!!!

F54

bu millet ne kolay para kazınıyo 10 tl lik şeye 150 tl fiyat çıkıyo anlamadım kolay köşeyi dönmek buna denir sübab ayarına 10 tl den fazla alan esnaf değildir belki cc büyüklüğüne göre değişebilir fakat ne olursa olsun sübab lar vurma yapmadan ayar yaptırmak veya yapmak gereksiz bence bilen birine yaptırsan çok ii olur

Forumdan Uzaklaştırıldı
çok fena yüklenirsen motora aşırı dipgaz gidersen redlineda vites değişirsen sübap ları yersin ..sübab ların yediğinide nasıl anlarsın gaz verirken şıngır şıngır ses gelirr elime aldım sübapları erimişler resmen ya sübap aldı yeni ayar yaptı motoru sök topla TOPLAM 100 TL bayıldım az önce..!! nakit para yoktu elimdeki telefonu verdim artık bi kaç gün telefonsuz idare etcez...!

değiştirdiği parçanın tam adını bilmiyorum ama silindir kapağının hemen altında ÇİFT KOLLU birşeydi metal civatalar tutuyor..!!

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
ürünün adını öğrendim piyano yatağı piyano deniyormuş yani 100 TL :( ...!

çok fena yüklenirsen motora aşırı dipgaz gidersen redlineda vites değişirsen sübap ları yersin ..sübab ların yediğinide nasıl anlarsın gaz verirken şıngır şıngır ses gelirr elime aldım sübapları erimişler resmen ya sübap aldı yeni ayar yaptı motoru sök topla TOPLAM 100 TL bayıldım az önce..!! nakit para yoktu elimdeki telefonu verdim artık bi kaç gün telefonsuz idare etcez...!

değiştirdiği parçanın tam adını bilmiyorum ama silindir kapağının hemen altında ÇİFT KOLLU birşeydi metal civatalar tutuyor..!!

eğer subaplara basan 3 vida ile tutan şey ise külbütör dedikleri parçadır..
eğerki silindirin yanındaki itici denen çubukları yukarı ittiren parçadan bahsediyosan onada horoz diyo ustalar

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar