Seninki kaç santim?

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
http://www.kacsantim.org/

Boyut neden önemli?

Bugün dünya denizlerindeki büyük balık türlerinin yüzde 90'ı, toplam balık türlerinin ise yüzde 60'ı tükenmiş durumda.

2050 yılına geldiğimizde ise dünyadaki balık stokları tükenecek. Türkiye'de durum farklı değil...Balık stoklarımız ve balıkçılık can çekişiyor. Endüstriyel avcılık arttıkça, yumurtlama zamanları ve yerlerinde avlanıldıkça balık stokları hızla azalıyor, balıklar azaldıkça daha çok yavru balık avlanmaya ve satılmaya başlanıyor. Yavru balık avlandıkça ve satışı devam ettikçe de türler üremeye fırsat bulamadığı için durum daha da vahim hale geliyor.

Küçük Balık Yoksa Büyük Balık da Yok!

Henüz üreme olgunluğuna, boyuna erişmemiş yavru balıkların avlanması, satılması, tüketilmesi deniz kaynaklarının ziyan edilmesidir. Olgunluk çağına gelen bir balığın her yumurtladığında binlerce balık ürettiği unutulmamalıdır. Her canlı en az bir kez üreme hakkına sahiptir, ve eğer yarın da denizlerimiz de balık türleri olmasını istiyorsak acilen balık boylarına önem vermeliyiz. Ayrıca anaç balıklar boyut olarak büyüdükçe daha da fazla yumurta verirler, işte bu yüzden balıklar için her cm. hayati derecede önemlidir.

Türkiye'de avlanması ve satılması yasal balık boylarına uyulmadığını balık pazarlarında gördüğümüz yavru balıklardan anlamak mümkün. Örnek mi? Lüferin en az bir kez üreyebilmesi için minimum 20 ila 24 cm'e ulaşması gerekirken bugün yasal avlanma boyu 14 cm olarak verilmiştir. Yani aslında yavrusu olan çinekop boyu. Aynı şekilde palamutun üreme boyu 38 cm ila 42 cm arasında iken yasal avlanma boyu 25 cm dir!

Bu durum açıkça gösteriyor ki, denizlerimizdeki biyoçeşitliliğin korunmasını sağlayacak ciddi bir yönetim planına ihtiyaç duyulmaktadır. Ticari balık türlerinin yumurtlama ve gelişme alanlarının deniz rezervi olarak korunması da en etkin yöntemlerden biridir.

Hep birlikte, Tarım Bakanlığı'nın acilen balık stoklarının ve balıkçılarımızın geleceği adına yavru balık satışını engellemesi ve yasal balık boylarını bilimsel temellere oturtmasını sağlayalım. Yavru balık satmayın, almayın, tüketmeyin, denizlerimizin geleceğini korumaya yardım edin. Eyleme katılın

http://www.kacsantim.org/

Forumdan Uzaklaştırıldı
Geçen hafte çinekop yemiştim ama yürekten destekliyorum.

Ekim'in başında hamsi kadar barbunları Ayvalık'ın meydanında 3 tekne 2 arabada sattılar,
Lütfen sesimizi duyuralım!

Çinekop'a ben de bayılıyorum ama çinekop yersek lüfer yok. Zaten 2 yıldır lüfer gelmiyor oltaya.

Bunlar sizin tukketiginiz ile sarsilacak dengeler degil.

Balikcilar da artik Fish finder dan , 3 boyutlu radarlara kadar her sey mevcut.

Rastgele kelimesinin anlami kalmadi. Adam hangi balik nerde , nereye ag atmasi gerektigini cok iyi biliyor

boyle bir haksiz tuketime tabiat ana nasil balik dayandirdsin

küçücük balıkları yakalayanı cezalandıracaksın,yakalayamadınmı?? balık halinde bunu alanı cezalandıracaksın ordan da mı yırttılar balıkçılarda,pazarda bunları satanların iflahını keseceksin hatta adamıa eve giderken torbasındaki küçücük balıklar yüzünden belini doğrultamayacağı cezayı vereceksin..
belki böyle avlanmaya düzen getirebiliriz...
av yasağı zamanında kıyıda olta mesafesininde yakınına adamlar ağ atıyorlar..sahil güvenliği arıyorum..cevap dahada beter..botumuz yok kimseyi gönderemeyiz...
hani bir laf vardırya imam osurursa cemaat patırpatır ..ıçar diye...aynen durum bu...başımızdakiler mevcut balık ölçüsünü düşürürler üstelik kontrol etmezlerse 3-5 sene sonra balıkları sadece akvaryumda göreceğiz...
30 senedir balığa giden biri olarak bu seneki durumun bunun ispatı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim...

Bunlar sizin tukketiginiz ile sarsilacak dengeler degil.

Balikcilar da artik Fish finder dan , 3 boyutlu radarlara kadar her sey mevcut.

Rastgele kelimesinin anlami kalmadi. Adam hangi balik nerde , nereye ag atmasi gerektigini cok iyi biliyor

boyle bir haksiz tuketime tabiat ana nasil balik dayandirdsin
Kaç kere sefere çıktınız? Yasal olan gırgır balıkçılığında iş tamamen kısmete bağlı.
Asıl önemli husus denizlerin kirletilmesinde.

Bende başlığa takıldım:p
Hani şu bazı siteleri açtığımızda karşımıza gelen reklam gibi:mrgreen:

geçen yıllara göre gerçekten balık kıtlığı var bu sene.14 değil 8 10 cmlik çekebilsem seviniyorum.önceden küçük geldimi azat ediyorduk,şimdi bir bir yollarını gözlüyoruz.

Kaç kere sefere çıktınız? Yasal olan gırgır balıkçılığında iş tamamen kısmete bağlı.
Asıl önemli husus denizlerin kirletilmesinde.

Ben balikci degilim ama meslegimin ciddi bir kismi denizcilige degiyor,

Bu isin yasal kanunlarini bilemem ama su andaki teknoloji bundan 30 sene evelki balikcilara gore %80 daha fazla avlanma imkani verdigi cok net biliniyor.

Sizce doga kendi uremesini 30 senede %80 artirmismidir. Dipteki tum hareketlenmeler rahatlikla tespit ediliyor.

Balikcilar son 15 sene de cok yol kat ettiler ama baliklar 1000 senedir ayni

Denizin kirlenmesinde ise asil sorun gemiler , turistik guletler, fabrikalar ve balik ciftlikleri.

Hic balik ciftiliginin altinda dalis yaptinizmi bilmem ama bildiginiz pislik yuvasi...

Son düzenleme:
Balık çiftlikleri berbattır gerçekten. Kimyasal ve petrol taşıyan tankerler de büyük tehlike.
Hatta her nasıl oluyorsa bizim boğazımızda iki Rus gemisi çarpışıyor ve tonlarca petrol Marmara'da. Öncelikle devlet ziyniyetinin değişip denizlerimizi korumasından geçiyor. Sonuçta temiz deniz olmazsa bahsi geçen küçük balıklar da olmayacaktır.

Gelelim balıkçılığın teknolojilerine... :)
Aslında tamamen stabil bir sistem hala yok. Mesela sonardan bakıyoruz büyük bir balık sürüsü var, hemen sarıyoruz etrafını ağlar olduğu gibi sürüyü çevreliyor. Seviniyoruz, komple yakaladık gibi. Sonra çalıştırıyoruz makineleri ağ gelmiyor, meğersem batık bir gemiyi sarmışız. Vakit kaybetmeden atıyorsun ağın binlerce liralık kalan kısmını denize, yapacak birşey yok. :) Demek istediğim teknolojiye de güven olmuyor.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
inzell;
hangi cehennemdesin sen?

Dante'nin cehenneminde. :queen:

Karada/denizde takılıyoruz işte...

haklısınız ve sadece haklılığınızla kalacaksınız
29 yaşındayım ve bu yaşa kadar edindiğim tecrübeye göre böyle durumlarda ne devletin ne de milletin kılı kıpırdamıyor
2050 yılında balık biter, toprak yok olur,yeraltısuları çekilir, petrol biter ve buna benzer daha bir çok şey
2050 yılına geldiğiizde elimizde hiçbir şey kalmayacak
işte o zaman değerini anlayacağız
şimdi istediğimiz kadar tepki koyalım
olmuyor olmayacak
biz neden motor kullanıyoruz ve motor kullanmayı destekliyoruz
biraz da şu arabalardan nefret ettiğimiz için değil mi?
peki şu arabaların yarattığı kirliliği hangi firma dikkat çekiyor veya hangi millet veya devlet?
hadi devlet tepki koymuyor millet de veya firmalar da
bir avuç insan tepki koyuyor ve hiçbir şey olmuyor
ben bu tip konularda malesef karamsarım
çünkü bu zamana kadar hiçbir şey değişmedi
ne zaman değişeceğini çok iyi biliyorum
herşeyi tükettiğimizde değerli olacak herşey
bu her zaman böyle olmuştur

bu gibi konularda devletin halkı yönlendirmesi, bir vizyon ortaya koyarak bu şekilde hareket etmesi gerekli .

memleket dahilinde devletin ve toplumun dünya görüşü ve ortak paydası "rant" olunca bu tip yarına miras bırakabilme kaygısı da olmuyor.

mevcut durumdaki hayvancılığa ve tarıma bakar isek balıkçılığın nereye gideceğini anlarız.

esas itibari ile boyu değil işlevi önemli,
balık ne kadar güzel olursa olsun yanında güzel bir salata ve bir büyük olmadan her dem işlevsiz olacaktır.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Dante'nin cehenneminde. :queen:

Karada/denizde takılıyoruz işte...

e onu sordum zaten.
Kaçinci kat?
Muhtemelen ben de oraya goçecem.
Geçerken bir selam ederim.:)

Konuyla ilgisi olmasi açisindan çinekop, luferden daha lezzetli be baba.
nefse hakim olmak zor yani.:pale:

Köprü üstü... Yalnız balıkçı gemisi sadece zevk amaçlı, asıl alanım yatch master.
Allah selamet versin deriz artık. :)

Köprü üstü... Yalnız balıkçı gemisi sadece zevk amaçlı, asıl alanım yatch master.
Allah selamet versin deriz artık. :)

Yatch master ne demek oluyor, yat üzerinde mastır mı yaptın.:mrgreen:

Normal bildiğiniz gemilerin 1. kaptanı 2. kaptını vs. oluyor, yatlarda ise böyle bir ayrım yok tek kademe var. Türkçesi de yok, cüzdanımızda yazan ibare bu sadece. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar