sele yüksekliği hakkında

selamlar..

motosikletimizin sele yüksekliğini sadece ön çataldan (ön amortisörlerden) düşürmemiz durumda oluşacak handikaplar nelerdir. bu durumun sürüş kalitesine ve güvenliğine etkisi olur mu; neler olur?
cevaplar için şimdiden teşekkürler..

Oluşacak handikaplar:

1- Motorun sürüş karakteri tamamen değişecektir. Bu değişim kötü yönde olacaktırç
2- Rake açısının küçülmesi motorun yavaş giderken daha kolay dönmesine ancak hızlandıkça düz gitmemek istemesine yol açar.
3- Rake açısının küçülmesi virajda motoru çok daha sinirli hale getirir.
4- Motorun ön tekerinin yol tutuşu özellikle viraj içinde düşecektir. Standart hale göre ekstrem bir değişiklik, standart motorla dönebileceğiniz bir virajda low-side düşmenize sebep olabilir.
5- Ön süspansiyonun hareket mesafesinin kısalması, çukura vb. girdiğinizde ön takıma aşırı yük bindirecektir.
6- Ön süspansiyonun hareket mesafesinin kısalması, motosikletin darbe emme kapasitesini çok azaltacaktır. Çukura girdiğinizde ön jantı, hatta şasiyi kırabilirsiniz.
7- Motorun aerodinamik yapısı bozulacağından yüksek hızlarda motorun arkası çok dengesiz hale gelecek, şeritte gezmek isteyecektir.

Ön süspansiyonu indirmenin artıları:
1- Motorun görünümü belki birkaç kişiye daha güzel gelecektir.

Not: 10 dakikadır yazıyorum, değerimi bilin :cherry:

Oluşacak handikaplar:

1- Motorun sürüş karakteri tamamen değişecektir. Bu değişim kötü yönde olacaktırç
2- Rake açısının küçülmesi motorun yavaş giderken daha kolay dönmesine ancak hızlandıkça düz gitmemek istemesine yol açar.
3- Rake açısının küçülmesi virajda motoru çok daha sinirli hale getirir.
4- Motorun ön tekerinin yol tutuşu özellikle viraj içinde düşecektir. Standart hale göre ekstrem bir değişiklik, standart motorla dönebileceğiniz bir virajda low-side düşmenize sebep olabilir.
5- Ön süspansiyonun hareket mesafesinin kısalması, çukura vb. girdiğinizde ön takıma aşırı yük bindirecektir.
6- Ön süspansiyonun hareket mesafesinin kısalması, motosikletin darbe emme kapasitesini çok azaltacaktır. Çukura girdiğinizde ön jantı, hatta şasiyi kırabilirsiniz.
7- Motorun aerodinamik yapısı bozulacağından yüksek hızlarda motorun arkası çok dengesiz hale gelecek, şeritte gezmek isteyecektir.

Ön süspansiyonu indirmenin artıları:
1- Motorun görünümü belki birkaç kişiye daha güzel gelecektir.

Not: 10 dakikadır yazıyorum, değerimi bilin :cherry:

cevap için çok teşekkür ederim..
ön amortisörlerdeki alçaltma, sıkıştırma şeklinde değil de kelepçelerin amortisörleri daha aşağıdan kavraması şeklinde olacaktır; amortisör esneme payında herhangi bir değişiklik meydana gelmeyecek.
(4- Motorun ön tekerinin yol tutuşu özellikle viraj içinde düşecektir. Standart hale göre ekstrem bir değişiklik, standart motorla dönebileceğiniz bir virajda low-side düşmenize sebep olabilir.)
motosikletin ağırlık merkezinin biraz daha ön tarafa doğru kayması, ön tekerin yol tutuşunu belirgin şekilde etkiler mi?

ön çataldan indirme yapmak istemekteki amacım sele yüksekliğini bir parça daha düşürebilmek ve yere daha sağlam basabilmek.. (murad edilen artı budur :) )

cevap için çok teşekkür ederim..
ön amortisörlerdeki alçaltma, sıkıştırma şeklinde değil de kelepçelerin amortisörleri daha aşağıdan kavraması şeklinde olacaktır; amortisör esneme payında herhangi bir değişiklik meydana gelmeyecek.
(4- Motorun ön tekerinin yol tutuşu özellikle viraj içinde düşecektir. Standart hale göre ekstrem bir değişiklik, standart motorla dönebileceğiniz bir virajda low-side düşmenize sebep olabilir.)
motosikletin ağırlık merkezinin biraz daha ön tarafa doğru kayması, ön tekerin yol tutuşunu belirgin şekilde etkiler mi?

ön çataldan indirme yapmak istemekteki amacım sele yüksekliğini bir parça daha düşürebilmek ve yere daha sağlam basabilmek.. (murad edilen artı budur :) )

Ön çatalı nasıl kısaltırsanız kısaltın, motorun rake açısı (ön tarafın yere açısı) azalacaktır. Ağırlık merkezinin öne kayması motosikletin yol tutuşunu çok etkiler. Cross motorla araziye çıkarsanız selede öne-arkaya kaymanın yarattığı farka inanamazsınız. Arka süspansiyonun ayarını değiştirmediğiniz takdirde ön süspansiyonu alçaltmak, motorun daha öne yatık olmasına sebep olur. Nasıl ki viraj içinde arka frene dokununca ön çöker, motorun virajdaki davranışı değişir; ön süspansiyonu kısaltmak da benzer bir değişim yaratacaktır.

Selenin kaplamasını söküp, elinize bir tahta rendesi alıp, selenin üzerinden 3cm traşlamak ön amortisörü indirmekten çok daha iyi olur.

seleyi traşlatmak seçeneğini sona bırakmıştım.
öncesinde arka salıncak ve ön çataldan orantısal bir alçaltma düşünmüştük, fakat arka salıncağın alçaltılmasıyla yan ayağın açılmaması gibi sorunlarla karşılaşınca sadece ön çataldan düşürmeyi denedik. ustanın söylediği; bu şekilde birkaç gün bin, hissettiğin farklılığa göre hareket ederiz.
rake ve trail konusunun da bilincinde olan birisi olmama rağmen beni kararsızlığa sürükleyen; bahsetmiş olduğum işlemi uyguladıktan sonra motosikletin sürüş dinamiğinde belirgin bir fark hissedememiş olmam. bu arada motosiklet yamaha tdm 900.. acaba dedim ben mi farkı hissedemiyorum, yoksa böylesi bir değişim (yaklaşık 3cm) belirgin bir farklılık mı yaratmıyor?

yine de ekstrem bir durumda, şu anda hissedemediğim farklılığın beni zor durumda bırakması ihtimaline karşın seleyi traşlatmak seçeneğini tekrar gözden geçiriyorum.
mesajlarınız fikir verme açısından çok faydalı oldu. tekrar teşekkür ederim..

bu konuda deneyimi olan başka arkadaşların da fikirlerini paylaşması çok yararlı olacaktır. internet üzerinden araştırma yapmış olduğum diğer forumlarda bu konuyla ilgili pek bir bilgiye ulaşamadım.

teşekkürler..

http://www.youtube.com/watch?v=kRFyw57o_Ic

Şükredin valla videodaki sürücü trafikte nasıl idare ediyor ciddi anlamda merak ediyorum... :)

:queen: herhalde arabalara falan yaslanıyordur. :)

bu da işlem öncesi halimiz..

Uploaded with ImageShack.us

çatalı eski yüksekliğine getirip seleyi biraz traşlatmayı düşünüyorum. yine de traşlatanlara sorduktan sonra tabi.. selede ne kadar konfor kaybı olduğu konusunda fikrim yok. eğer o da işime gelmezse orjinal haliyle binmeye devam edeceğim..

Aklında bulunsun, yere rahat basmak için selenin üstü yerine yanlarını traşlatmak daha verimli olabiliyor.

aklımda..

bir de şu sele altındaki takozları çıkarma meselesi var.. o plastik meretleri çıkarınca sele çok ideal duruma gelmişti, ama ustanın sele kırılabilir uyarısı neticesinde bundan vazgeçmiştim. öyle kolay kırılır gibi de gelmiyor bana ama anlamıyorum ki... :thumright

Arkadaşlar 1,65 m. boy 73 kg. ağırlık, 12 yıllık scooter tecrübesi. Bu boy, kilo ve tecrübeye göre 78 cm sele yüksekliği ve 140 kg. ağırlığındaki motosiklet kullanmak normal mi?

Eğer değil ise bu şartlarda GÜVENLİ OLARAK kullanılabilecek en yüksek sele boyu ve motosiklet ağırlığı ne olmalıdır?

Arkadaşlar 1,65 m. boy 73 kg. ağırlık, 12 yıllık scooter tecrübesi. Bu boy, kilo ve tecrübeye göre 78 cm sele yüksekliği ve 140 kg. ağırlığındaki motosiklet kullanmak normal mi?

Eğer değil ise bu şartlarda GÜVENLİ OLARAK kullanılabilecek en yüksek sele boyu ve motosiklet ağırlığı ne olmalıdır?

Boyunuz değil bacak boyunuz önemli bu konuda hocam

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar