16000 km silverwing 400 kullandıktan sonra aprilia caponord etv 1000 e geçiş yapmış biri olarak cevap vereyim bende. İlk önce dikkat edilmesi gereken nokta bence vites değişiminin sürüşünüze dahil olması durumu. Ben daha önce hiç vitesli bir motor kullanmamıştım ancak 100.000 km civarında otomobil,tır falan kullanmış biri olarak mantığına alışkın olduğum için debriyaj ve vites yönünden sıkıntı yaşamadım. Ama yeni motorun hevesini attıktan sonra şıkışık trafikte scooter ı aradığım zamanlar oluyor. Siz eğitim almışsınız vites-debriyaj ikilisi ile ilgili kendi yorumunuzu kendiniz yapabilirsiniz. İkinci öne mli nokta bence boy olayı. Scooter da serbest bölge durumundaki ayaklar enduroya geçtiğinizde fren ve vitesle meşgul olmak zorundalar. Bunun üstüne bir de scooter dan ortalama 10 cm daha yüksekten dengeyi sağlamaya çalışacaklar. Üçüncü nokta da bence vitesli motorların kalkış ve ivmelenmede scooterdaki anlık beklemeyi,gecikmeyi yaşamıyor olmaları. Gaza dokunur dokunmaz tepkisini alacaksınız eğer doğru viteste sürüş yapıyorsanız. Scooter da hadi biraz hızlanayım diye sonuna kadar gazı açtığım zamanlar oluyordu. Enduroda aynı hareketi yapınca şanslıysanız mancınıktan atılmış gibi hissedersiniz, şanssızsanız muhtemel bir yere kapaklanma durumuyla karşı karşıyasınızdır.
Bence her scooter sürücüsünün denemesi gereken bir şey vitesli motor kullanmak. Bunun yanında sizin tercihiniz gibi enduro sahibi olunca insan çok daha uzak yerlere gitmek istiyor,kamp vs tarzı etkinlikler bir gereklilik gibi gelmeye başlıyor insana
Lafın özü scooterdan enduroya geçmiş biri olarak bence kesinlikle tecrübe etmeniz gereken bir değişiklik. Ve kullanımınızın % 80 şehir içi % 20 şehir dışı gibi bir sürüş rotanız yoksa asla pişman olmazsınız. Sadece scooter ın şehir içindeki kullanım kolaylığını özleyip bir de küçük scooter alayım diyebilirsiniz. Onun dışında şu enduro motoruda nerden aldık diyeceğinizi hiç sanmıyorum şahsen.