Scooterda Rüzgar

Motosikleti
Forza 250
Merhaba, iyi forumlar. İki yıl önce motor serüvenime Cappucino 50 ile başlarken "yakında değiştirirsin 125 alırsın" diyen abilerime burun kıvırıp "ne gerek var bu yetiyor" dedikten bir yıl sonra PCX, iki hafta önce de Forza 250 ye geçtim.

Şimdi yine bu bana yakında değiştirirsin diyen "çok tecrübeli" abilerime sorum var. Bu Rüzgardan nasıl kurtuluyoruz? Hele boğaz köprüsünden geçerken ödüm kopuyor aşağı atacak beni diye. Annemle kullandım dün, orta şeritten sağ şeritin en sağına kadar itti. Sürekli bir rüzgar da olmadığı için, mesela ağırlığımı sola verdiğimde bi anda rüzgar kesiliyor bu sefer ağırlığım boşa düşüyor. Gaz bas rüzgarı del diyen oldu. Denedi 80-90 la giderken daha korkunç oluyor. Yavaş yavaş 30-40 la gidiyorum o bile korkutuyor.

Bu Rüzgara var mı bi çare?

Avatar Aang falan olmanız lazım bu şekilde rüzgardan kaçabilmek için. Bir de 2 kişi motor daha fazla yere basmaz mı ya o kadar şerit dışına kaçmanız da pek normal gelmedi, oldukça kuvvetli bir rüzgar olsa gerek.

Şu linki bırakıyorum, umarım yardımcı olur. Güvenli sürüşler dilerim.

Motosikleti
Harley-Davidson CVO Road King / Honda Shadow VT 750 C4
Merhaba, iyi forumlar. İki yıl önce motor serüvenime Cappucino 50 ile başlarken "yakında değiştirirsin 125 alırsın" diyen abilerime burun kıvırıp "ne gerek var bu yetiyor" dedikten bir yıl sonra PCX, iki hafta önce de Forza 250 ye geçtim.

Şimdi yine bu bana yakında değiştirirsin diyen "çok tecrübeli" abilerime sorum var. Bu Rüzgardan nasıl kurtuluyoruz? Hele boğaz köprüsünden geçerken ödüm kopuyor aşağı atacak beni diye. Annemle kullandım dün, orta şeritten sağ şeritin en sağına kadar itti. Sürekli bir rüzgar da olmadığı için, mesela ağırlığımı sola verdiğimde bi anda rüzgar kesiliyor bu sefer ağırlığım boşa düşüyor. Gaz bas rüzgarı del diyen oldu. Denedi 80-90 la giderken daha korkunç oluyor. Yavaş yavaş 30-40 la gidiyorum o bile korkutuyor.

Bu Rüzgara var mı bi çare?
Dün ekstra rüzgarlı bir hava vardı İstanbul'da, normalde o kadar savurmaz. Ama özel olarak "nasıl çözülür?" sorusunun yanıtı, tabii ki daha yüksek hacimli ve ağır motorlara geçerek mümkün. Bunun dışında araçlarla aranıza mesafe koymanız, kamyon ve otobüsler mümkünse köprüde sollamaktan imtina etmeniz, rüzgarın yönüne göre motosikleti biraz daha eğik kullanmanız da zamanla oturacak kavramlar. Forza 250'de biraz da tecrübesiz olduğunuz için sizi tedirgin etmiş, birkaç bin kilometre sonra muhtemel refleksleriniz oturur.

Forza 250 rüzgardan korunma konusunda en iyilerinden. Ben Forza kullanırken kask vizörü açık kullanırdım yine de etkilenmezdim. (yanlış birşey farkındayım)
Ben de her gün köprü kullanıyorum. Bu sene özellikle çok rüzgarlı. Dikkatli kullanmaktan başka çare yok eldekilerle.
Ya da; daha ağır ve büyük bir motor alabilirsiniz, avrasya tünelini kullanabilirsiniz, karşıya taşınabilirsiniz. Bunlar da çok maliyetli :)

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Geçtiğimiz pazar günü 1. köprüden karşıya xmax 250 ile geçtim, çok rüzgar vardı bir de ben son bir yılda xmax'ı hiç kullanmamıştım, istanbulda kapalı garajda yatıyordu, bir yıl boyunca vitesli ağır cüsseli motor kullanınca alışkanlığım kaybolmuş, zaten aşırı dengesiz gelmişti, köprü yoluna girince rüzgarı farkettim, zaten debriyaj sıkacağım diye arka freni sıkar şekilde dengesiz sürüyorum, köprüyü zar zor geçtim, suzuki motorum olsa ağır motor rüzgarda o kadar etkilenmezdim ama daha önceleri böyle rüzgarlı havalarda xmax ile karşıya geçeceksem tüneli kullanıyordum.
Çok rüzgarlı havalarda hafif ve scooter motorla köprü tehlikeli oluyor.

Kaska rüzgar vurması da başka bir olay, scooterda ön cam yüksek bile olsa boy uzun olunca rüzgar kaskın tam tepesinde patlıyor o rahatsız ediyor, o sorunu da gp kompozit'İn iki taraftan bağlantılı deflektörü ile çözmüştüm ki aynı deflektörü forza'larda da görmüştüm.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Hafif motoru çok savuruyor, ya hızlı olmak lazım ya da ani itişlere kontrayla tepki verecek kadar çevik olmak lazım.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Profesyonel bilgi değildir ama ben şöyle bir yöntem uyguluyorum; eğer metrobüs gibi bir şeyin ardına yanına sığınma imkanım yoksa motora olabildiğince kapanarak kütlemi küçültüyorum, gazla hart hurt oynamadan gazı sabit tutuyorum, rüzgarın estiği yön neresiyse tam tersinde kalmak için kontra uyguluyorum, böylelikle düz çizgim pek değişmiyor.

Motosikleti
Forza 250
Profesyonel bilgi değildir ama ben şöyle bir yöntem uyguluyorum; eğer metrobüs gibi bir şeyin ardına yanına sığınma imkanım yoksa motora olabildiğince kapanarak kütlemi küçültüyorum, gazla hart hurt oynamadan gazı sabit tutuyorum, rüzgarın estiği yön neresiyse tam tersinde kalmak için kontra uyguluyorum, böylelikle düz çizgim pek değişmiyor.
Abi dediğini normalde bende yapıyorum. Ama rüzgar sürekli esmediğinde, mesela güçlü bir rüzgar vurduğunda kendimi ona göre ayarladığımda; bir anda kesilince rüzgar boşa düşürüyor insanı.
Dün ekstra rüzgarlı bir hava vardı İstanbul'da, normalde o kadar savurmaz. Ama özel olarak "nasıl çözülür?" sorusunun yanıtı, tabii ki daha yüksek hacimli ve ağır motorlara geçerek mümkün. Bunun dışında araçlarla aranıza mesafe koymanız, kamyon ve otobüsler mümkünse köprüde sollamaktan imtina etmeniz, rüzgarın yönüne göre motosikleti biraz daha eğik kullanmanız da zamanla oturacak kavramlar. Forza 250'de biraz da tecrübesiz olduğunuz için sizi tedirgin etmiş, birkaç bin kilometre sonra muhtemel refleksleriniz oturur.
Evet öyleymiş. Sanırım o gün biraz fazla rüzgar varmış. Ama felaket korkutuyor.
Forza 250 rüzgardan korunma konusunda en iyilerinden. Ben Forza kullanırken kask vizörü açık kullanırdım yine de etkilenmezdim. (yanlış birşey farkındayım)
Ben de her gün köprü kullanıyorum. Bu sene özellikle çok rüzgarlı. Dikkatli kullanmaktan başka çare yok eldekilerle.
Ya da; daha ağır ve büyük bir motor alabilirsiniz, avrasya tünelini kullanabilirsiniz, karşıya taşınabilirsiniz. Bunlar da çok maliyetli :)
Daha ağır büyük diye diye PCX'ten de olduk :) Bu işin sonunda X-ADV'ye kadar gidecek gibi duruyor. Bunun yok mu bi oluru. Forza yeter demişlerdi. Ama onu bile öyle çekip fırlatınca rüzgar. Aklım çıktı. Abartmak gibi olmasın ama, Aynı rüzgarı PCX ile yeseydim haberlerde görürdünüz beni, motor sürerken köprüden düşen genç diye :D

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
Hiçbir şekilde kaçamazsın...çare rüzgarsız veya riskli olmayacak hızdaki rüzgarlı havalarda köprüyü kullanmak.
300 KG motorun bile olsa rüzgar bu, affetmez savurur.
Olmanı bi minibüs veya metrobüsü siper edeceksin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar