dikkat
merhabalar..
kimseyi yanlış bilgilendirmek istemem ,tamamen kişisel test ve görüşlerime dayanarak ben de birkaç şey eklemek istiyorum.
CVT sistemlerde çeşitli oynamalar yapılarak performansta değişiklikler elde edilebilir.
1-kayış değiştirerek performansta bir miktar artış sağlanabilir.
yani uzun bir kayış takılarak motora biraz daha tork kazandırılabilir.bu da son hızdan kaybettirir ancak bayırda çekiş sağlar.kısa kayış takarsak motorun ulaşabileceği maksimum hıza ancak rampa aşağı ulaşabiliriz.demek ki en ideali fabrika standardıdır.
2-merkezkaç agırlıkların gramlarıyla oynanarak(nette hazır kit olarak satılır)performans ya da hız arttırılabilir.yani az ağırlık güç (rampa için),çok ağırlık sürat içindir.az agırlık taktığımızda seyir sırasında motor hep yüksek devir isteyecek,gaza tepki iyi olacak akselerasyon iyi ,ışıkta kalkış hızlı olacak ama son hız düşük olacaktır. çok ağırlık taktığımızda ise seyirde daha düşük devirde olacağız gaza tepki daha düşük ancak son hız daha fazla olacaktır.bu şuna benzer iki aynı araçla kalkış yapılacak. birisi 1.vites diğeri 2.vites .1.viteste olan seri kalkıp fark atar ancak biter 2.viteste olan geriden gelir onu geçer.
3-defransiyel dişlilerinde oynamalar yapılabiliyor(kit satılıyor)
daha yazacak çok şey var ama ne derece yararlı olur bilemem.şöyle bi özetle kapatmak istiyorum
beygirgücü=akselerasyon+sürat
bu basit formüle göre ne istediğinize karar verebilirsiniz.ya akselerasyonu arttırıp süratten vazgeçeceğiz ya da tersi.ama ikisini de istemek için gerekli şey
beygir gücüdür katılıyor musunuz?
Arkadaşlar bazı bilgileri açıklığa kavuşturmak lazım...
kayış boyunun performansı değiştirmesi mümkün değil. mantık olarak düşündüğünüzde zaten kayışın belli bir boyu olması gerektigini biliyoruz. bu kayış motor calışmazken gevşek bi şekilde duruyor.(dylan da rölantideyken kayış devamlı döner. diğerlerinde ne şekilde bilmiyorum )ve motor çalışmaya başladığında merkezkac kuvvetin etkisi ile ağırlıkların bulundugu disk kayışa dokunuyor kayış gergin hale geliyor, gaz verdiğinizde arkadaki debriyaj tamburunu kavrıyor ve arka teker dönmeye başlıyor. bu hareket yaklaşık 1 saniye gibi bi sürede gercekleşiyor.
dönen konik disklerin çapını değiştirmeden (çap artarsa uzun kayış takılması gerekir) sadece bilyelerin değiştirilmesi ile sürati değiştiremezsin. agır bilye sürat, hafif bilye yokuş gibi tekerlemeler doğru değildir.
standart varyatörün içine ağır bilye takmak kücük de olsa ivmelenmeyi arttırabilir. fakat gercek performans için açısı özel olarak belirlenmiş disk gerekir. Şimdi bazı arkadaşlar; bunu üreten fabrika düşünemiyor mu? diye sorabilir.. haklılar da... ben de benim scooterımdan cıkan orijinal parçayı görünceye kadar bu şekilde düşünüyordum.. farkı kullanınca anlıyorsunuz...
bu bahsi gecen performans kitleri ile akselerasyon artar. son sürat değişmez. 0-100 ün önceden 15 saniye ise uygulama sonrası 12-13 saniye ye düşer(rakamlar tahminidir). son hızın değişmez.
Saygılar...
arkadaşlar benimde kafama takılan bir soru var..
bu scooterlarda bulunan ağırlıklar var ya..işte bunların herbirinin ağırlığı aynı mı yoksa farklı mı?
birde bu rollerların ağırlıkları eğer aynıysa kafamıza göre yerleştirebilir miyiz?
yoksa herbirinin bir yeri var mı?
Murat merhaba...
Orijinalinde hepsi aynı, pollini kit de 3 kırmızı 3 sarı kullanıyorsun. sarılar daha ağır. sırası ile agır,hafif,ağır... diye takıyorsun... yer önemli değil,sırası onemli
anladım o zaman ileride düşünülebilecek bir olay

ben dylana performans eksozu almayı planlıyormda,onun yanında bu rollerlardan veriyorlar biraz daha $ ödersen,hani yarı promosyon yarı pazarlama taktiği misali...
ama şimdi düşündümde hem performans eksozu takıp hemde rollerlardan takarsam teker gösterir bu,hiç gereği yok walla

ben leovince egzostlu aynı zamanda da ağırlıkları bu egzostla birlikte gelenlerle değiştirilmiş dylan kullandım. standart dylan a göre daha atik gelmişti bana. ama atikliginin sebebi egzost degil ağırlıklardı. benim kişisel yorumum bu. kesin sonuç için standart bi dylan ile karşılaştırmak şart...
saygılar...