Burada aklıma takıma bazı noktalar var. Sistemi genel olarak özetlersek :
- Karşılıklı iki konik var ve bunlar kendi eksenleri içerisinde birbilerine doğru hareket ederek kayışın kavrama yaptığı çapı değiştiriyorlar. Çap birinde azalırken, diğerinde artıyor.
- Bunun dışında merkezkaç kuvveti ile kavrama yapan bir "kavrama" var.
Burada hareketi ileten kuvvetler, kayış ile konikler arasındaki sürtünme kuvveti ve kavrama içerisindeki sürtünme kuvveti. Ben makina mühendisiyim ama detaylı olarak CVT'nin içini bilmiyorum. Sormak istediğim şu :
Bu koniklerin birbirlerine doğru olan hareketi nasıl sağlıyor ?
Bunun için iki yöntem olabileceğini düşünüyorum. Birincisi kavrama yapan parça, hareketinin devamında koniğin birini sıkıştırmaya başlar ve kayışın dışarı hareketini sağlar. Kayış diğer koniklerde ise merkeze doğru harekete başlar. Diğer koniklerin ekseninde büyük olasılıkla bir yay vardır ve bunlara sürekli bir baskı uyguluyordur. Bu sistemde yay baskısında ortaya çıkabilecek bir azalma, CVT'nin tasarlanan devirler içerisinde çalışmamasına sebep olur ve sürüş rahatsızlığı verebilir veya ses yapabilir.
İkinci ihtimal ise hem kavramanın hem de konik hareketlerinin servo motorlarla yapılmasıdır. İlk sayfadaki resimlersen birinde koniklerin yanında küçük bir sonsuz dişli mekanizması görülüyor. Sanırım bu işe yarıyor. Pahalı scooterlar ile ucuzlar arasındaki en önemli farkı burası oluşturuyor bence. Sistemi merkezkaç kuvvetlerine bağlı kurarsanız sürtünme kuvvetlerinde ve merkezkaç kuvvetini sağlayan ağırlıklardaki değişimler (ağırlık değişimi çok küçük bir ihtimal, ancak ağırkılığın dışa açılmasını önleyecek pislik vs. etkisi olabilir) sistemin çalışmasını olumsuz olarak etkileyecektir.
Bu arada şunu da belirteyim, düzgün çalışan bir sistemde daha hızlı gitmenizi engelleyecek yegane şey motor gücüdür. CVT üzerinde modifikasyonlar yaparak hız arttırabilmeniz için CVT'nin maksimum hızı verecek şekilde tasarlanmamış olması gerekir ki size değişiklik yapma payı kalmış olsun. Motor güçlerine girersek konu çok karışır.