Scooter Diferansiyel Yağı Karmaşası

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
Motosikletim Yamaha Cygnus L, 18 bin km.de.
Diferansiyel yağını değişmek istiyorum. Hepi topu 130 ml yağ alıyor,

Lakin
Nette birçok ustaların videolarını izledim, çoğu 80w90 şanzıman yağı olacak diyorlar.

Motorun kitapçığında aynen yazanı aktarıyorum:
'SAE 10w30 Tipi SE motor yağı kullanın' diyor

Ben de 10w40 motor yağını koyup geçecem gibi.

Ama ustalara göre bu yağ kesinlikle ince kalır olmaz diyor.

Siz scooterinize hangi yağı koyuyorsunuz ya da fikriniz tecrübeniz nedir?

F54

80/90 alıp koyabilirsin bazı yetkili servisler 10/40 normal motor yağı koyar buda olur
fakat olması gereken dişli yağı olmalı

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
10-40 motor yağı diferansiyele olmaz yaa. kitapçıkta motor yağını yazmışlardır. tekrar bakın kitapçığa, belki türkçeye çeviri sırasında hata olmuştur orjinaline de bakın.

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
10-40 motor yağı diferansiyele olmaz yaa. kitapçıkta motor yağını yazmışlardır. tekrar bakın kitapçığa, belki türkçeye çeviri sırasında hata olmuştur orjinaline de bakın.
Hata yok hocam aynen yazani yazdım.
Telden yazıyorum, foto koyabilirsem koycam.

Motosikleti
Hata yok hocam aynen yazani yazdım.
Telden yazıyorum, foto koyabilirsem koycam.
kitapta 10-40 yazıtor olabilir ama 10-40 motor yağı olmaz, yamaha'nın yamalube markası ile sattığı yağlarda üzerinde gear oil yazan yağ olması gerek oraya, o da 10-40 olabilir ama motor yağından farklıdır onun formulu.

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
kitapta 10-40 yazıtor olabilir ama 10-40 motor yağı olmaz, yamaha'nın yamalube markası ile sattığı yağlarda üzerinde gear oil yazan yağ olması gerek oraya, o da 10-40 olabilir ama motor yağından farklıdır onun formulu.
Belki çeviride hata vardır bilemem ama kitapçıkta yazan 130 Ml, 10w30 Se Tip motor yağı diyor.
Yeni Hondalarda da 10w30 Muş ama özelliğini bilemiyorum.

Motosikleti
Soğuk ülkelerdemi kullanılıyor acaba , bende 2014 Xmax 250 vardı şanzıman yağını boşalttım 80 yada 90 no kalın yağdı..
ben de anlamadım.
Benim xmax'ın şanjıman yağı da yetkili serviste değişmişti ama ne koydular bakmamıştım, hep yamalube oluyor onlarda zaten demiştim.

Motosikleti
cbf 150
ben baktım yabancı kitapa dediğin gibi yazıyor senin motorda normal yağ kullanılabilir ben bizimkiler gibi daha dogrusu geneldeki gibi sandım. kusura bakma

10w30 10w40 normaş motor yağı kullanmalısınız.Motorunuzun arka dişlisi (difresansiyel) çok sıcak yoğun baskı ve sürtünmeyle çalışmayacağı için sizin motor için 10w30 tavsiye edilmiş.Başka motorlarda 80w90 dişli yağı tavsiye ederler o motorların dişli baskısı basıncı sıcaklığı yükü daha yüksek.Yani hafif pratik hızlı bir kullanım için 10w30 yani Türkiye için 10w40 motor yağını kullanabilirsiniz.15-20 binde bir yenilerseniz uygundur.Bu süre geçilmediyse tahliye vidasını yağ doldurma vidasını açın oradan yağ geliyorsa çok kararık çamurlu vs değilse geri kapatın birşey yapmayın.yağ gelmezse isterseniz komple değiştirirsiniz isterseniz üzerine şırıngayla yavaşça yağ basarsınız eklersiniz.

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
10w30 10w40 normaş motor yağı kullanmalısınız.Motorunuzun arka dişlisi (difresansiyel) çok sıcak yoğun baskı ve sürtünmeyle çalışmayacağı için sizin motor için 10w30 tavsiye edilmiş.Başka motorlarda 80w90 dişli yağı tavsiye ederler o motorların dişli baskısı basıncı sıcaklığı yükü daha yüksek.Yani hafif pratik hızlı bir kullanım için 10w30 yani Türkiye için 10w40 motor yağını kullanabilirsiniz.15-20 binde bir yenilerseniz uygundur.Bu süre geçilmediyse tahliye vidasını yağ doldurma vidasını açın oradan yağ geliyorsa çok kararık çamurlu vs değilse geri kapatın birşey yapmayın.yağ gelmezse isterseniz komple değiştirirsiniz isterseniz üzerine şırıngayla yavaşça yağ basarsınız eklersiniz.
Teşekkür ederim herkesin cevapları için.

Doldurma tapasindan yağ gelme ya da kontrol durumu her motorda doğru değil. Yani benim motor için doğru değil.
Şöyle ki, 130 ml yağ koydugumda çok boşluk kalıyor.
Tapaya kadar doldursam bı 100 ml daha koymam gerekir.
Çoğu usta da oraya ne kadar yağ koyulacagina bakmak, ölçüp doldurmak yerine taşana kadar yağ koyuyor, yani fazla yağ konuluyor.
Belki de bir zararı yoktur bilemiyorum

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Dişli kutuları sıçratma tipi yağlama yapar, yani dişlinin yağın içinde kalan kısmı yağı yukarı doğru sıçratır her yer yağ olur. O yüzden belli bir boşluk olması sıkıntı değil gerekliliktir denilebilir.

Motosikleti
1190 ADV
Yağ konusunda yardımcı olunmuş sanırım.

Bende terminoloji konusunda yardımcı olayım. Motosikletinde diferansiyel yok!

Yağ konusunda yardımcı olunmuş sanırım.

Bende terminoloji konusunda yardımcı olayım. Motosikletinde diferansiyel yok!

Difransiyelin görevlerinden biri videoda anlatılıyor , diğer görevi torku artırmak ve sukuterlerde vede şaftlı motorlarda da uygulanıyor , yani diferansiyel yok demek yanlış olur , kimi sanzuman der , kimi difransiyel der Bavyeralılar son aktarma der , kim ne derse desin içindeki yağ bildiğimiz igrenç kokulu dişli yağıdır..

Dişli yağı haricinde birşey yani motor yağı konulmasınıda tavsiye etmem..
Sanzımanınız , difransiyeliniz yada adına ne derseniz içindeki dişliler zamanla ağlayabilir..

Evet şanzıman ağlaması diye tabir edilen bu durumu , yaşayanlar yada mekanik tecrübesi olanlar bilir , merak edenler daha fazla ayrıntı için müracaat YouTube ;)

Motosikleti
Ns200 15"
Difransiyelin görevlerinden biri videoda anlatılıyor , diğer görevi torku artırmak ve sukuterlerde vede şaftlı motorlarda da uygulanıyor , yani diferansiyel yok demek yanlış olur , kimi sanzuman der , kimi difransiyel der Bavyeralılar son aktarma der , kim ne derse desin içindeki yağ bildiğimiz igrenç kokulu dişli yağıdır..

Sanzımanınız , difransiyeliniz yada adına ne derseniz içindeki dişliler zamanla ağlayabilir..

Evet şanzıman ağlaması diye tabir edilen bu durumu , yaşayanlar yada mekanik tecrübesi olanlar bilir , merak edenler daha fazla ayrıntı için müracaat YouTube ;)

Abi hazır diferansiyel demişken, bildiğin iyi bir diferansiyelci var mı? :)

Başka forumlarda temiz iş diferansiyeli önerdiklerini gördüm ama işin içinde olan birine sormak daha faydalı.

Abi hazır diferansiyel demişken, bildiğin iyi bir diferansiyelci var mı? :)

Başka forumlarda temiz iş diferansiyeli önerdiklerini gördüm ama işin içinde olan birine sormak daha faydalı.
Eskiden difransiyelci çoktu önden çekiş yaygınlaşınca oda sanzımana dahil oldu , tanıdığım bir yer maalesef yok ama büyük sanayi sitelerinde vardır biryer illaki , Merco nun difransiyele mi baktıracaksın ?

Motosikleti
1190 ADV

Öyle olabiliyormu ya :) İyiymiş... yapıştır gitsin o zaman. Geçen benim motora debriyaj taktım, egzoz bi dönüyor varya... Sanırsın sinyal yerinden çıkacak. Neyseki yanımda buji tamir takımı vardı da, rulmanlara biraz hava bastım sıkıntı kalmadı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar