salcano wolf 125cc debriyaj balata değişimi

nihayet o gün geldi çattı. kilometremiz 8000 oldu.
8000km dir benim gariban motorum üzerindeki 150 kg yükle devamlı durkalk yapmakta. dik yokuşlarda durmakta. kalkışlarda yandım anaaaam diye sesler çıkartsada idare etmekteydi.
ama sıkıntılar başladı. malumunuz 15 gün önce bir konu açmıştım.
http://www.motosiklet.net/forum/mt-atolye-teknik-servis/114801-kalkista-sirkeleme-commuterden-anlayanlar-bi-bakin.html?amp;goto=newpost
ozamanlar debriyaj ısınınca kalkışta ve 2.ye attığımda silkeleme sorunum vardı.
motorcuya gittiğim zaman daha motora bakmadan "ağğbbi balatalar değişecek, yansanayi ybr balatası 60tl orjinal ybr balata 100tl, böyle gitme debriyajı yersin" dedi. pek iplemeyerek motorcudan çıkıp gazladım.
bu 15 gün içinde silkeleme iyice arttı. açıkçası çokda umrumda değildi. sonuçta gidiyormu gidiyor mantığındayım.
hani çirkin kız için derler ya "var mı var". benimkide onun gibi birşey :) gidiyormu gidiyor. varmı var :)
taaaki dün motor artık bana kalkışlarda "lan olm salak salak kullanıyon, bak kalkışlarda hönkürdememe rağmen gazlamaya devam ediyon, öyle bir yerde bırakacam ki seni feleğini şaşırtacam" dercesine silkeledi.
bende sordum soruşturdum. gene başlık açtım mt atölyede. sağolsun mengu ve birkaç arkadaş yardımcı oldu.
http://www.motosiklet.net/forum/mt-atolye-teknik-servis/114801-kalkista-sirkeleme-commuterden-anlayanlar-bi-bakin.html

gittim parçacıya ybr balatası istedim. ama oda ne ?? ilgisiz satıcım bana 5li balata verdi. balataların üstündede ybr ibaresi var. ulan ?? benim seyrettiğim bütün ybr debriyajları 4lü balata kullanıyordu ?? hadee gel burdan yak. ilgisiz satıcımıza sorduk. aldığımız cevap "he he. uyar abi uyar bütün modellere. yebere kup cege ann ??,,,, hepsine uyar bu balatalar" cevabını aldık.
bide yanına ybr debriyaj kapağı contası alayım dedim ilgisiz satıcıya. ama maalesef ilgisiz satıcıdan direk "yok abi bizde olmaz cevabını aldık". balata alanlar conta almıyomuş. ulen ya kapağı açarken conta yırtılırsa ki yırtılır. neyse full conta takımı varmış 4 tl ye. ulen versene full conta takımını işte 4 tl bişeymiş zaten, hemen "yok" diyon diyip,, full conta takımını ve balatalarımızı çantamıza koyup 14 tl hesabımızı ödeyip ilgisiz satıcının dükkanından hızla uzaklaşıyoruz :)

aldığım balata(10tl) ve conta seti(4tl)
balata2.jpg

balata3.jpg

balata1.jpg

tabi kafa 4 balatamı 5 balatamı derken meriç kardeşimiz daha önce wolfe debriyaj balata değiştiğinden 5li olduğunu söyledi.
ama ben gene dayanamayıp foruma başlık açtım gene. nasılsa beleş :) tabi medarı iftarımız mengu16 kardeşimiz gene içime su serpti :)
http://www.motosiklet.net/forum/mt-atolye-teknik-servis/115735-ybr-debriyaji-4-balatami-5-balata-mi.html

neyse allah kerim diyerekten balatalarımızı 1 kutu yanık yağın içine atıyoruz ve bir gün bekletiyoruz. şişsinki uzun ömürlü olsun diye.
bu sabahta işleme başladım.

gerekli olanları yazayım
19 yıldız anahtar (ayak marşını sökmek için)
8 mm lokma uzatmalı (mafsallı süper olur)
12 yıldız (tapayı sökme için)

başlamadan ilk resmim. bi bakayım en son karşılaştırırım demi :)
baslamadan.jpg

ilk olarak ayak marşını söküyoruz. pedalı çıkarıyoruz. sonrasına marş motorunun iki adet 8lik civatasını söküp. aşağı yukarı kanırtarak çıkarıyoruz.
marş motorumuz boşa çıkıyor. başlıyoruz kapağın civatalarını sökmeye.
92232327.jpg

sök babam sök
94700824.jpg

kapağı çıkarmak için kapağın önünde siyah demiri yamultuyoruz. ve kapağı şıp diye çıkarıyoz. ama conta yapışıyor. neyse conta parçalansada kolayca ayrılıyor.
97999170.jpg

balataların kapağının ortasındaki somunu söküyoruz. kapak çıkınca balatalar elimize geliyor :)
30429333.jpg

ama oda ne. balataların çapı 2.8 e düşmüş yani tamamiyle bitmişler. saçların 4 ü de yanıp mor renge dönüşmüşler :)
yanikbalatavesaclar.jpg

yaniksaclar.jpg

yaniksac1.jpg

e bu sacları takmak olmaz deyip. atlıyoruz arabaya doğru ilgisiz satıcımıza gidiyoruz. 6 tl verip gene yebere kup agn ann uyumlu saçlarımı alıp 6tl ilgisiz motorcuya bayılıp hasta motorumuza doğru yola koyuluyoruz.

orjinalvsyanik.jpg

balata spreyiyle güzelce yıkıyoruz burları. sonra yağ filtresini temizliyoruzki. deli demir parçaları toplamış. saçlar içte kalacak şekilde balatalarımız takıyoruz. bir balata bir saç yani. daha sonra kapağı kapatıyoruz. somununu sıkıyoruz. görünüşte herşey güzel dime :)
orjinalvsyanik.jpg

aslında değil çok büyük bi yanlış yapıp kapağın ortasındaki saplama mesafesini yanlış ayarılıyoruz. ki bakın nasıl saplama dışarı fırlamış. neyse öyle takıyoruz. lay lay lom
hatalitakim1.jpg

kapağı takıyoruz
10569307.jpg

gayet basit
27660288.jpg

yağımızı koyuyoruz. marşa basıyoruz. gayet güzel. tintin çalışıyor. ama oda ne !!! debriyaj ayırmıyor :)) teldenmi diye geriyoruz teli. ama tın. sonra birde bakıyorumki. debriyaj hiç ayırmıyor.
böyle böyle 4 kez söküp taktım. bulamadım sorunu. en sonunda eski resme bakarken. debriyaj balata kapağının ortasındaki somunun s.k gibi dışarıda olduğunu bir arkadaşım söyledi. ve böylelikle onu ayarladıktan sonra muradımıza erdik. debriyajımız çok güzel ayırdı.
ayak marşımızı taktık. ve debriyaj kapağının önündeki yamulttuğumuz ayaklık demirini düzeltiyoruz. olay bitmiştir.

71265212.jpg

biraz debriyaj sert. akşama doğru açıldı ama. 1den boşa atarken falan zorluyordu. oda düzeldi. kalkışta fişek gibi oldu. hatta stop bile etti 1 kez. alışmak zaman alıyor. ama şahane oldu debriyajım.

20 tl maliyetle ybr motorunun nimetlerindende faydalanarak debriyajımızı değiştirdik. olay budur :)
gariban motorumun başka bir yerini bozunca görüşünceye dek esen kalın dostlarım. (hatam varsada düzeltin) bilgi paylaşmak için :)

Sevindim ya, iyi becermişsin. Balataları yağda bekletmenin şişsin diye olacağını sanmıyorum şişecek bi malze değil, her balata yarım milim şişse bile debriyaj tasına balataları sığdıramazdın bir de.

Helal abi eline sağlık... :) Yağda bekletme sebebini ben bi yerde şöyle okumuştum. İlk çalışma anında balatalar kuru olacagı için zarar görmesin diye yağda bekletilirmiş. Ama hangi forumda okuduğumu unuttum..

Eline sağlık debriyaj balatası değiştircek herkesin bakıp anlayacağı şekildede yazıp resimlemişin çok dua alırsın bu paylaşımla Allah razı olsun (ilki benden) :cat::rendeer:

Sevindim ya, iyi becermişsin. Balataları yağda bekletmenin şişsin diye olacağını sanmıyorum şişecek bi malze değil, her balata yarım milim şişse bile debriyaj tasına balataları sığdıramazdın bir de.

çıkan balataların çapı 2.8mm idi. aldıklarım 3.2mm. saclar bile aşınmıştı. şişme oldumu bilmiyorum ama milimi milimine sığdı yeni balatalar.

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:03 ----------

Eline sağlık debriyaj balatası değiştircek herkesin bakıp anlayacağı şekildede yazıp resimlemişin çok dua alırsın bu paylaşımla Allah razı olsun (ilki benden) :cat::rendeer:

abi ybr debriyaj değişimi ile ilgili başlıkların çok faydası oldu.
çoook basitbir işlem. resimleyince daha güzel oldu.
bunun için gidipte servislere dünya para bayılmaya gerek yok

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:07 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:05 ----------

Helal abi eline sağlık... :) Yağda bekletme sebebini ben bi yerde şöyle okumuştum. İlk çalışma anında balatalar kuru olacagı için zarar görmesin diye yağda bekletilirmiş. Ama hangi forumda okuduğumu unuttum..

ya bende sebebini bilmiyorum yağda bekletmenin.hiçdeğilse takmadan önce yağlayın balataları falan diyordu. ama doğru ama yanlış.
ben gene paso durkalk a devam edeceğim. bakalım bu balatalar ne kadar gidecek...

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:10 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:07 ----------

elıne saglık artık bızım motorlarıda ayarlarsın

eheh. yav sen yolda kalınca şambrel değişen adamsın ramazan. bence deveye hendek atlatmak gibi birşey şambrel işi..
debriyajı gözü kapalı değişirsin :wiinkk:

F54

tahsin eline sağlık bi ara geleyimde benim ybr nin de balatalarını değişelim
yanlız senin motorcu çok sallamış debryiaj balatası bitse bile debriyaj birşey olmaz anca kalkıp gidemessin o kadar

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Eline sağlık Tahsin,bu arada motor tamircilerinin(hepsi değil arada insan olan çıkıyor) ne kadar aç gözlü olduğunu kanıtladın...

tahsin eline sağlık bi ara geleyimde benim ybr nin de balatalarını değişelim
yanlız senin motorcu çok sallamış debryiaj balatası bitse bile debriyaj birşey olmaz anca kalkıp gidemessin o kadar

valla ben motorcuya danışmaya gittiğimde, şans eseri orda ybr si olan bir arkadaş vardı(zaten yamaha yetkili servisine sordum :p ). adam motorun ilk sahibi ve motor 70.000 km de :) balata değişmemiş. halen ilk günkü gibi dedi.
ben pek insan gibi kullanmıyorum ondan yaktık balatayı eheh :queen:

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:28 ----------

Eline sağlık Tahsin,bu arada motor tamircilerinin(hepsi değil arada insan olan çıkıyor) ne kadar aç gözlü olduğunu kanıtladın...

abi 20 dakika işçiliği yok. tabi onlarda kazanacak ama. 100 tl orjinaline 60tl yansanayisine istedi adam.
bi kez daha ybr ye benzeyen motor aldığıma şükrettim. gerek destek gerek yedek parça bakımından çok avantajlı bu motorlar.

F54

benim motor da 33000 dayandı artık benden önceki sahipleri nasıl kullandı bilemiyorum ama balata bitmek üzere yolda bırakmaz ama değişmekte fayda var
kondisyonda sıkıntı yok sadece balata erken bitti tabi benin ilk vitesli motorum acemiliğimi attım yani bu motorda
yeri gelmişken söyleyeyim bende orj balatayla 90000 giden ybr gördüm
ilk sahibi olursa bu kadar uzun ömür söz konusu oluyor
tabi nette 10000 olmadan balatası değişen 2.eller de var onlar kim bilir nasıl kullanıyor

39 kusur bin km deyim orjinal balatalar var. Balatayı zorlayıp yakmadıktan sonra yolda kalmaz. Eline sağlık tahsin.

F54

len adem yeme bizi o balataları fatih değiştiydi:p
sende salcanoyu nerdeyse ybr den sağlam yaptım bak adam 8000 km de yedi bitirdi canım balatayı hemde orj bu kadar gidiyorsa yan sanayii düşünemiyorum senin orj sandığın kim bilir kaç kere değişti ben sadece birini biliyiyorum::pokey::

wolfun orjinal balataları ince. tahminim 3mm lik. aşırı kullanımda 8000km gitti. normal kullanımdada 15-20.000km yi geçmez. hele 40.000 anca dünya turu atarsan falan gider. yoksa imkansız..
yağda beklemiş 3.2mm balata ve sacları koyunca tam geldi. ortadaki ayar saplamasındanda anlaşılıyor orjinal balatanın ince olduğu. 4mm kadar ileri aldım ayarını anca denk geldi..
20tl bişey değişmekte fayda var.

fatihin balata değiştirdiğinden haberim yoktu. Kusura bakmayın.

Benim 150'lik mondial de 7500km oldu, debriyaj normalde kaçırmıyo ama motoru bağırtıp debriyajı bıraktığımda debriyaj kaçırıyo teker yapmıyo debriyaj biraz daha güçlü olsa tekere kalkardı :cherry:

Benim 150'lik mondial de 7500km oldu, debriyaj normalde kaçırmıyo ama motoru bağırtıp debriyajı bıraktığımda debriyaj kaçırıyo teker yapmıyo debriyaj biraz daha güçlü olsa tekere kalkardı :cherry:

çok farkediyo mengu. bence değiş balatalarını
motor kalkışta ok gibi fırlıyor ve anında kavrıyor.

çok farkediyo mengu. bence değiş balatalarını
motor kalkışta ok gibi fırlıyor ve anında kavrıyor.
Benim balatalar biterse 6 yaylı 6 balatalı debriyaj takıcam, debriyaj tası değişecek, şimdi durduk yere motorun içini açmaya değmez :)

len adem yeme bizi o balataları fatih değiştiydi:p
sende salcanoyu nerdeyse ybr den sağlam yaptım bak adam 8000 km de yedi bitirdi canım balatayı hemde orj bu kadar gidiyorsa yan sanayii düşünemiyorum senin orj sandığın kim bilir kaç kere değişti ben sadece birini biliyiyorum::pokey::

len okadar sallamışsınki ben bile inandım. :pr: fatihe sordum balataları değiştirmemiş. 40 binde orjinal balatalar var üzerinde. Kusura bakma kısmını geri alıyorum :pl: atarken osduruklu at be fatihim :queen:

wolfun orjinal balataları ince. tahminim 3mm lik. aşırı kullanımda 8000km gitti. normal kullanımdada 15-20.000km yi geçmez. hele 40.000 anca dünya turu atarsan falan gider. yoksa imkansız..
yağda beklemiş 3.2mm balata ve sacları koyunca tam geldi. ortadaki ayar saplamasındanda anlaşılıyor orjinal balatanın ince olduğu. 4mm kadar ileri aldım ayarını anca denk geldi..
20tl bişey değişmekte fayda var.

tahsin abi benim motorun balatası orjinaldi 32 binde sattım adem abiye oda 39 bine çıkarmış hala sorunsuz gidiyor o kullanmadan ve motordan motora fark eder yada benimkisi kaliteli çıkmış :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar