''Sağır kalmasın'' şehir efsanesi mi?

bir forumda okumuştum, tam hatırlamıyorum sözü ama şunun gibi bişeydi: "motorun sağır kalması aslen şudur: sen rodajı düzgün yapma, motorun bakımlarını ihmal et, sonra da yeri gelip performanslı kullanman gerektiğinde motorun 'efendim ne diyorsun duyamıyorum' demesidir"

kardeşim sen boşver bu efsaneleri, kitapçıkta yazdığı gibi bitir rodajı, yazık etme caanım motora

Peki mesela , rodaja uymayıpta zorlayan ve hızı da emsalleriyle aynı hatta daha iyi olan motora sahip biri varmı ? Veya tam tersi rodajda zorlayıpta emsallerine göre yavaş kalan motora sahip olan ?

Berke kardeşim Motosikletin hayırlı olsun ilk önce Allah Kaza Bela vermesin sana diyecegim 2 şey var o Rodaj dönemini bilirim ah motora birşey olacak ah şu ah bu bırak bunları kitapcikta ne yazıyorsa odur 2. si asla fazla yüklenme yokuş cıkma artcı alma ve zorlama 4-6 bin deviri geçme motoru seri kaldırma bunlar birde uzun yol yap

Peki anladım en iyisi kitaba uyayım fakat bi 40-50 km biraz sert kullandım dipgaz olmasa yavaşta kullanmadım . Umarım birşey olmamıştır bari bundan sonra düzgün kullanıyım . Sizce bir sıkıntı çıkarmı 50 km orta sertlikte kullanmayla ? Bundan sonra rodaj kurallarına göre sürsem ? Olan olmuşmudur yani motora ?

Artık motor imatında yeni alaşımlar ve çok daha hassas bilgisayar kontollü makineler kullanılıyor. Bundan dolayı özellikle hareketli parçalardaki imalatta oluşan çapak ve mikro farkları , sürtünerek , aşınrarak alıştırma mantığıyla yapılan rodaj süreleri ve mantığı oldukça değişiyor.

Motor bloğunu üreten fabrika , motornuzu en performans alacağınız şekilde , rodaj tekniklerini , zaten daha motoru piyasaya sürmeden test ediyor. Bu yüzden motorunuzun kullanma klavuzunda ne yazıyorsa onu yapın,

Öncelikle hayırlı olsun , Sakınan göze çöp batar diye söz vardır sıfır motosiklet alan hemen hemen herkes aynı hisleri yaşamaktadır... Birkaç ay önce bende acaba hızlı mı kalkış yaptım motosiklete birşey olur mu sağır , sakat kalır mı : ) psikolojisine girdim baktım olacak gibi değil kitapcıkta 500 km ye kadar sakin kullan ondan sonrası sürücüye kalmış... 500 km den sonra ara ara zorladım ve şuan 2400 km civarındayım ps150 ile max 130 hız yaptım kalkışı falan gayet serileşti arada başka ps' cilerle denk geliyoruz arkamda kalıyorlar :) kitapcığa uy gerisi gelir zaten. Kazasız belasız sürüşler dilerim.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Sevgili Kardeşim,

Motorun sağır kalması diye tabir edilen olayın rodaj ile alakası yoktur . Rodaj motorun el kitabında yazılan şekilde yapılır ve EN İYİ yol budur.

Motorun sağır kalması denilen şey daha uzun vadelerde ortaya çıkar.

Sebebi ,

Motorun verimli devirlerin altında kullanılması (düşük devir) dır. Daima düsük devirde kullanılan makinalarda zengin yakıt karışımından dolayı sübaplar üzerinde aşırı karbon birikimi olur ve bu durum motorun sağlıklı çalışmasını engeller. Sübaplar üzerindeki karbonun "carbonclean" işlemi ile temizlenmesi motorun sağırlıktan kurtulması için en iyi yöntemdir.

Genellikle bayanların veya memur emeklisi amcaların :) arabalarında verimsiz kullanım sonucunda ortaya çıkar , motosikletlerde nadir görülür.

Sevgilerimle

Not: Anlık olarak çıktığın 8000 devir motora hiçbir zarar vermez ,rodaja kitapta yazdığı gibi devam et.

500 kmye kadar 5 devri gecme 1000 kmye kadar 7 devri

Sonra 1 vites haric her devirde zorla redline kadar

Sonra vites düsürerek yap her viteste redline zorla :queen:

''bi 40-50 km biraz sert kullandım dipgaz olmasa yavaşta kullanmadım . Umarım birşey olmamıştır bari bundan sonra düzgün kullanıyım . Sizce bir sıkıntı çıkarmı 50 km orta sertlikte kullanmayla ?'' dr. gidon a sorar gibi olmuş. relax alttarafı rodaj

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar